נשים, זה הזמן להתחיל להשתמש ב-ChatGPT, או שתישארו בלי עבודה

התוכן בעמוד זה מתורגם גם ל -

עוד שנתיים, אף אחת לא תוכל לדבר על אפליית בגיוס או בשכר ולהאשים מישהו אחר. רק את עצמה. כי כמו שזה נראה מהנתונים כרגע, הנשים הוציאו את עצמן מהמשחק בשוק העבודה המשתנה. ביום ההולדת הראשון של הבינה המלאכותית היוצרת (Generative AI) הולך ונפתח כאן פער מגדרי מובהק:  נשים פחות מדברות, פחות לומדות, פחות משתמשות, פחות מאמינות. והפער הזה הולך לפגוע לנו הנשים בתעסוקה, בשכר, בקידום, אפילו ביכולת למצוא עבודות גמישות.

הבינה המלאכותית היוצרת פרצה לחיינו עם ChatGPT לפני שנה. זה סוג של בינה מלאכותית שלומד דפוסים ממאגרי נתונים גדולים ואז יוצר תוכן חדש, בשיחה, טקסט או תמונה, על סמך הלמידה הזו. היכולת הזו עומדת לרשות רובנו כרגע דרך כלים כמו ChatGPT, Midjourney, Bard, Bing ואחרים. לכבוד יום ההולדת פורסמו בנובמבר 2023 מספר רב של מחקרים העוסקים במפגש בין כלי הבינה המלאכותית היוצרת לבין עבודה – משרות, מועמדים, מיומנויות, הכשרה, שימוש. מכולם עולה כי נשים מאמצות את הכלים בקצב יותר איטי, לא לומדות להשתמש בהן באותה מידה וגם לא מבינות את ההשלכות. ויש השלכות. גם כי יש יותר משרות עם יותר שכר ויותר גמישות למי שמציגים מיומנויות AI. וגם כי דווקא נשים נמצאות בעבודות הכי רגישות לשינויים הנובעים מ AI. או במילים אחרות לא יצטרכו את מה שהן יודעות לעשות והן לא ידעו לעשות את מה שצריך. והכי גרוע, הן לא מבינות את זה.  

נתחיל עם הנתונים. גם דוח של מכון המחקרCharter  וגם ניתוח של אתר חיפוש העבודה Flexjobs מראים שמחצית מהגברים כבר משתמשים בכלי GenAI בחייהם המקצועיים והאישיים אבל רק שליש מהנשים. הפער הזה נשמר גם במבט לעתיד כשרק מחצית מהנשים מדברות על כך שהן רוצות להשתמש בכלים, לעומת שני שליש מהגברים. מה שעוד מחדד את העובדה שהאסימון לא נפל בכלל אצל נשים שיש כאן בעיה זו העובדה שבעוד ששליש מהגברים מביע חשש שAI  ישפיע על היציבות התעסוקתית שלו, רק רבע מהנשים חושבות כך. המציאות, אגב, הפוכה לגמרי ונשים צריכות לחשוש הרבה יותר מגברים מפגיעה של AI בעבודה כי דווקא הנשים מאיישות משרות רגישות יותר לבינה מלאכותית מגברים. מחקר של אוניברסיטת קרוליינה טוען כי שמונה מכל עשר נשים בארה"ב מאיישות משרות עם חשיפה גבוהה לאוטומציה על ידי AI – זאת אומרת שבין רבע למחצית מהעיסוק יוחלף על ידי הבינה המלאכותית. אצל גברים לעומת זאת ההשלכה נכון לעכשיו היא רק על שישה מכל עשרה גברים שזה הרבה, אבל פחות.

וזו לא ההשלכה היחידה על שוק התעסוקה. דוח AI בעבודה של לינקדאין, גם הוא מנובמבר 2023 מנתח את האופן שבו מעסיקים ואנשי מקצוע מקיימים אינטראקציה בלינקדאין ומספק תובנות לגבי האופן שבו בינה מלאכותית מתחילה להשפיע על העבודה – על הכישורים הנדרשים, התעשיות, קצב אימוץ המיומנויות והאופן שבו משתנה מה המעסיקים מחפשים. מהדוח עולה שמספר המשרות שבהן מוזכר Chat-GPT קפץ פי 21 (!) בשנה שחלפה. לא מדובר רק בתעשיית הטכנולוגיה שכן על פי הדוח משרות בתחום השירותים, אדמיניסטרציה, קמעונאות וייצור עוברות את תעשיית הטכנולוגיה במספר המשרות המגייסות לתפקידים הכוללים מיומנויות AI. את זה מרגישים גם בצד המועמדים שכן במקביל רואים גם עליה של 75% כל חודש במספר הפרופילים שמוסיפים מיומנויות GenAI. גם כאן לא מדובר בהכרח במיומנויות טכנולוגיות אלא דווקא מיומנויות שימוש בכלים. מיומנות כמו Prompt Engineering – היכולת לשאול את הכלים שאלות באופן מיטבי – היא דוגמא למיומנות נדרשת שכולם היום צריכים ללמוד.

וזה לא סיפור רק של משרות ומועמדים אלא של שיח, עניין, למידה, ופיתוח מיומנויות. נתוני לינקדאין מראים שמספר הפוסטים העוסקים בכלים צמח ב 70% בשנה האחרונה. גם כאן רואים את הפער המגדרי כי רק שליש מהשיחות האלה נוצרו על ידי נשים. אותו תהליך מתרחש גם בלמידה. נתוני לינקדאין מראים שגברים מתעניינים פי 1.5-2 יותר מנשים בכלים, תכנים וקורסים העוסקים במיומנויות AI. מנתונים של עובדים בארה"ב עולה כי 64% מהם חוששים שהם לא יודעים מספיק לעומת רק 45% מהנשים.

ההיסוס של נשים לאמץ AI בהשוואה לגברים עלולה לסכן את פוטנציאל ההשתכרות שלהן. מחקר של אמזון מנובמבר 2023 בנושא מיומנויות AI מדווח שמעסיקים ישלמו בין 35% ל-50% יותר לעובדים עם מיומנויות AI על פני מקצועות כמו משאבי אנוש, משפטים, תפעול, כספים, שיווק ומכירות וכמובן מערכות מידע. תוספת השכר נובעת בין השאר בגלל המחסור באנשים מיומנים ושלושה מכל ארבעה מעסיקים אומר שהוא לא מצליח לגייס את יכולות ה AI הנדרשות. אם בעבר תירצנו פערי שכר בין גברים ונשים בין השאר מהשתתפות נמוכה של נשים במקצועות טכנולוגיים מבוקשים כאן זה בכלל לא המצב. מיומנויות טכנולוגיות כמו כתיבת קוד הן מרכיב קטן בסך אתגר כישורי הבינה המלאכותית היוצרת ודווקא מיומנויות אחרות נחשבות יותר חשובות – כולל חשיבה ביקורתית, פתרון בעיות, אינטליגנציה רגשית, הבנה הקשרית, שכל ישר, הסתגלות, אתיקה ואינטואיציה.

ומהצד השני: מי כותב את האלגוריתם?

ובכל זאת יש בעיה יסודית בהתפתחות תחום הבינה המלאכותית היוצרת כי כוח העבודה שמפתח ומעצב את הבינה המלאכותית נותר בעיקר גברים הן באקדמיה והן בתעשייה. מחקר של אוניברסיטת מלבורן טוען שרק 12% מהחוקרים ו 6% מהמפתחים הן נשים. זאת אומרת שבעוד שלמערכות בינה מלאכותיות יש פוטנציאל להשפיע באופן דרמטי על החברה, האנשים שבונים את המערכות האלה אינם מייצגים את האנשים שהמערכות הללו נועדו לשרת. הסיכון כאן שהטכנולוגיות לא יענו על הצרכים של מחצית מהאוכלוסייה ורק יעמיקו את הפערים.

היעדר הגיוון מחזק את אי השוויון במה שהמערכות מייצרות. הנה דוגמא. רציתי לסיים את המאמר הזה עם רעיונות שיעודדו נשים להתנסות. סיפרתי לצ'אט על הנתונים וביקשתי 10 דברים שנשים יכולות לעשות לשנות את המצב. בסבב הראשון, כמו שקורה במקרים רבים כשלא נותנים מספיק פרטים והקשר, קיבלתי תשובות לא מעניינות כמו "אמצו למידה לאורך כל החיים" ו "פתחו מיומנויות רכות". אבל אני כבר למדתי לדבר עם הצ'אט שלי אז אמרתי לו שכל אלה קלישאות ואני רוצה רעיונות יצירתיים ופרקטיים, שימושים שאפשר לשלב ביום יום בעבודה ובחיים. פה "יצאה לו" ההטיה המגדרית והוא הציע לי להשתמש בו לתכנן תפריטים ממה שיש במקרר, לקבל רעיונות לפרויקטים שאפשר לעשות עם הילדים וגם רעיונות לאירועים חברתיים. עכשיו נזפתי בו על ההטיה המגדרית ושוב הוא התנצל. הפעם קיבלתי את הרשימה שחיפשתי. והנה דוגמה לכמה טיפים שנתן:

עזרה בניסוח – אכן אני מזינה לצ'ט תכתובת מיילים שאני צריכה עזרה בניסוח באנגלית מקצועית או כשהנושא רגיש וזה עובד מעולה. כשפרצה המלחמה רציתי לקבל החזר על תשלום לכנס בחו"ל והוא עזר לי לנסח את המיילים ברגישות.

כלים לקריירה – הוא גם יעזור לך לנסח את הפסקאות שכתבת על עצמך בלינקדאין וישדרג לך את קורות החיים. כשביקשו ממני בפודקאסט אמריקאי לתת כותרת מקצועית על עצמי לבאנר בפודקאסט הזנתי לו את קורות החיים שלי מהלינקדאין וביקשתי שיינסח לי כמה אפשרויות לכותרות קצרות כאלה.

שיעורים פרטיים – הוא אכן יכול להיות מורה פרטי מעולה בכל רמה. כשאני מראיינת בפודקאסט מרצה למחשוב קוואנטי אני מבקשת יום קודם מהצ'אט להסביר לי מה זה בכלל מחשוב קוואנטי ואפילו להציע לי שאלות לראיון. ולמדתי לדייק אם את רוצה הסבר ברמה של כיתה ב, י"ב, אוניברסיטה או מומחה.

להתאמן בשיחה באנגלית – אפשר היום לדבר עם צ'ט GPT. סיפר לי חבר השבוע שהוא ביקש ממנו לאמן אותו בשיחה באנגלית תוך שימוש נכון במונחים. כל שיחה כזו הצ'ט מכיר לו מונח חדש, מקשיב לאופן בו הוא משלב אותו בשיחה ומתקן אותו על פי צורך.

כל אלה דוגמאות ללמידת השימוש בכלים תוך שהם חוסכים לנו זמן, לא לוקחים אותו. וכמו בכל נושא, עם השימוש מגיעה המיומנות ואז את מגלה את כל מה שאת יכולה לעשות עכשיו שלא יכולת לעשות קודם. קצת כמו לנווט בלי וייז, אחרי שנה של שימוש בכלי הבינה המלאכותית היוצרת, יש דברים שאני כבר לא זוכרת איך עושים בלעדיהם. אבל גם אם זה לא מרגש אותך, את חייבת לנסות, להתנסות ולהבין שזה האופיס החדש שבלעדיו לא תוכלי לעבוד. כי בעולם העבודה המשתנה השיחה כבר איננה על כך ש- AI יחליף אותנו אלא שמישהו שעובד עם AI יחליף את מי שלא. ואם נשים לא ילמדו להשתמש בכלים גברים יחליפו אותן בעבודה. לכן אנחנו חייבות לקחת אחריות, ללמוד להשתמש בכלים ובהזדמנות זו לעצב מחדש את התפקידים באופן שיתאים למה שנשים מחפשות בעבודה ובחיים.

לינק לטור בדה מרקר 21.12.2023

תגובה אחת

  1. נירית, פוסט חשוב מעין כמוהו. כמרצה בנושא הזה גם אני נתקלת בתופעה שנשים פחות מתענינות, ויש לי הסברים, בעיקר המשכיות של הפערים בכל התחום הטכנולוגי, אבל זה חייב להשתנות. הולכת לצטט אותך בכל מפגש בנושא…. תודה!

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

large-AX1A2125-2
נירית כהן

אני נירית כהן ובעשור האחרון אני מובילה שיח חדשני על עולם העבודה העתידי והאסטרטגיות הדרושות לאנשים וקריירות, למנהלים וארגונים וגם בממד הלאומי של כלכלה, חברה וחינוך.

חיפוש
המומלצים
הרשמה לבלוג
כדי שתישארו מעודכנים

למנהלים. לעובדים. לקריירה.

העולם משתנה סביבנו ופוגש אותנו כל פעם במקום אחר. מה מעניין אותך היום?
למנהלים: להכין את המנהלים, התהליכים והארגון לארגון העתידי
לעובדים: כלים לפיתוח, חיבור ושימור עובדים בנורמלי החדש
למרכזי קריירה: תכנים לפיתוח וניהול קריירה למרכזים ועמותות שעוסקות בקריירה
לקריירה שלך: מפה וכלים לחיפוש עבודה, ניהול ושינוי בקריירה שלך
Web_Icon_2

למנהלים

Web_Icon_1

לעובדים

Web_Icon_3

למרכזי קריירה

לקריירה שלך

כדי שתהיו מוכנים... הירשמו לניוזלטר השבועי