היכולות שלא מלמדים אותנו

עולם העבודה העתידי כל יום רביעי בגלובס והשבוע:

ב-2012 פרסם פריי מחקר שחוזה את היעלמותם של 2 מיליארד משרות עד 2030 והפך לאחד המחקרים המצוטטים בנושא ● כעת הוא מסמן את הכישורים הקריטיים לעולם העבודה – לתשומת לבה של מערכת החינוך

איזה מקצוע כדאי ללמוד? זו שאלה נפוצה בתקופה שבה רב השיח על המקצועות הנעלמים. מצד שני, איזו משמעות יש ללימודי מקצועי אם כבר ברור שהמקצועות שלמדנו לא יחזיקו לאורך חיי קריירה. בין 2015 ל 2016 החיפושים בגוגל השואלים אם הרובוט יחליף את העיסוק שלנו עלו מ 0 ל כ 1600 שאילתות בממוצע. וב 2017 כבר היו כמעט 200,000 (!) חיפושים כאלה בחודש. גם שאילתות המנסות להבין אילו מקצועות יוחלפו על ידי הרובוטים צמחו ב 1100% באותן שנים. הניסיון הזה, להבין מה ללמוד היום כדי להצליח ולקיים קריירה לא יכול להמשיך ולהתמקד במקצועות. מקומות העבודה של השנים הקרובות יראו לגמרי אחרת והשינויים הצפויים מביאים איתם חלוקה חדשה של מי שיהיו מבוקשים ומי שלא ימצאו עבודה, חלוקה שלא תגיע בצורה של מקצועות ותפקידים אלא של יכולות. כל מי שלמד מקצוע יודע שזה השתנה עם השנים. רבים היום עושים תפקידים שלא היו קיימים לפני עשור, אולי אפילו בתעשיות שלא היו קיימות כשלמדנו בבית הספר או באוניברסיטה. רק פיתוח יכולות יבטיח לנו מקצועיות ומומחיות, את השקעת הזמן, המאמץ, העשייה, את ההתפתחות והלמידה. הטור של היום מתמקד ביכולות שצריך יהיה ללמוד כדי להישאר רלוונטיים לשוק העבודה החדש.

העתידן תומאס פריי יצר גל הדף בתחילת 2012 כשפרסם מחקר החוזה את היעלמותם של 2 מיליארד משרות עד לשנת 2030, אחד המחקרים המצוטטים ביותר בנושא המקצועות הנעלמים. בהמשך לשיח הזה בדיוק, פריי פרסם החודש את רשימת 11 היכולות הקריטיות לעולם העבודה החדש, יכולות שלטענתו אינן נלמדות בבית הספר ושהוא מגדיר אותן יכולות על Superpowers. ואלה 11 היכולות החשובות לקריירה בעולם החדש על פי פריי:

  1. ניהול העסק שהוא אתם – בעולם שבו יציבות תעסוקתית כבר לא מגיעה ממעסיקים אלא מהיכולת שלנו להישאר רלוונטיים בשוק התעסוקה, אנחנו רואים עלייה משמעותית בפעילות העסקית שמתרחשת מחוץ ליחסי עבודה בין מעסיק ושכיר. את התופעה הזו כבר אפשר לראות אצל הדורות הצעירים, שלא מוכנים להיות תלויים במעסיק יחיד לצרכי תעסוקה, אבל גם לא לצרכי פיתוח ויציבות או אפילו פרנסה. עולם החינוך וההכשרה המסורתי מכוון עובדים שכירים ומה שהגדרנו מקצועות חופשיים. אבל צורות העבודה החדשות, העצמאיות, דורשות מהעובד של מחר את הגמישות לנוע עם ההזדמנויות, לשפר שכר ותנאים, ליצור שיתופי פעולה ויחסי עבודה בתוך ומחוץ לארגון המסורתי. היכולת להפוך לפרילנסר מבוקש דורשת יכולות בתחומים רבים, מעבר למקצועיות הבסיסית. לכן היכולת לנהל את העסק שהוא אנחנו היא בראש הרשימה הזו, ורבות מהיכולות שלמטה נדרשות כדי לעשות זאת בהצלחה.
  2. ניהול מותג אישי – או במילים אחרות, ניהול המוניטין שלנו, כי הדרך שלנו להצלחה עוברת ביכולת לבדל את עצמנו והבידול הזה בטח לא מגיע ממקצוע, תפקיד וארגון. המותג האישי מגדיר מי אתם, מה הערך שאתם מביאים, מי זקוק לו. היכולת הזו דורשת גם הבנה עצמית של יכולות והעדפות וגם את היכולת לבנות בחוץ את האמינות לשם שלכם ואת קהל הלקוחות שלו. היכולת הזו נסמכת בין השאר על יכולות עבודה עם מנטורים, יועצים, חברים, למידה אישית וניהול האני שברשת. כל מה שאתם אומרים ועושים וכל מה שאתם לא אומרים ולא עושים מדבר כאן, כמו גם ההבנה שהמותג האישי שלכם הוא התמונה שיש עליכם במוחות ובלבבות של אחרים. בעולם החדש אנחנו צריכים לדעת לשאול מה הערך שאנחנו מביאים אל השולחן, מה מייחד אותנו, למה דווקא אנחנו? וזה דורש מאתנו התנהלות שלא רק מחפשת את התשובות אלא גם מעצבת אותן יום יום מחדש.
  3. ניהול רלוונטיות – גם בעולם החדש אי אפשר בלי מקצועיות וזו חייבת להיות רלוונטית. אנחנו כבר לא יכולים להסתמך על כך שמערכת ההכשרה תוודא שאנחנו יודעים את כל מה שנזדקק לו לחיי קריירה ארוכים. נדרשת לנו היכולת להתעדכן כל הזמן, וזה כולל לדעת אילו יכולות משאירות אותנו רלוונטיים במקצוע, בארגון, בצוות, בין עמיתים. אנחנו נדרשים לגמישות, יצירתיות, ליכולת להתחדש ולשחרר. האחריות כאן היא עלינו, אף אחד אחר לא יוודא שנשאר רלוונטיים בשוק התעסוקה.
  4. ניהול מודעות – זו יכולת שהולכת יד ביד עם ניהול הרלוונטיות. זו היכולת להישאר מעודכנים, לדעת מי מובילי השיח, איפה מתפרסמים המחקרים, אחרי מי לעקוב. כי להישאר רלוונטיים זה כבר לא קורס ומסלול הכשרה. זו היכולת לדעת כל הזמן מה חדש ומה קורה בתחום שלכם. אבל כמויות המידע בחוץ הן עצומות ואנחנו צריכים לדעת לחפש, למיין, לשים לב למה שחשוב ולהתעלם ממה שלא. לוודא שאנחנו מכוונים ליותר מאשר העשייה היום יומית, משאירים זמן למה שמעורר מחשבה ומייצר את המחר.
  5. ניהול מערכות יחסים – בעולם של עשייה ברשתות מערכות יחסים הופכות חשובות אפילו יותר מבעבר להצלחה בקריירה. עצם ההגדרה של מערכות יחסים שפעם התקיימה בתוך בניין המשרדים, התרחבה עם השנים אל צדו השני של הטלפון והמייל בעולם הגלובלי ומקיפה היום גם את הרשתות החברתיות והכלים השונים. התקשורת הדיגיטלית שינתה את האופן בו אנחנו יוצרים ומתחזקים את הרשת שלנו, עושים עסקים, מוכרים, מפרסמים. ואנחנו חייבים ללמוד ולעדכן את האופן בו בונים ומנהלים מערכות יחסים.
  6. ניהול קהילות – המעבר ממערכות יחסים לקהילות הוא יכולת יחסית חדשה, המאופיינת בעולם שנפתח. כאן לא מספיק להתנהל בכוכב, במערכות יחסים של אחד על אחד כפול רבים. צריך לייצר רשת, כזו שגדלה עם כל אדם נוסף. הערך של הרשת שלנו בעולם מחובר יתורגם ישירות להשפעה וקריירה. אבל יצירה של קהילה סביבנו דורשת מאמץ לאורך זמן והיכולת הזו תהיה מהותית לטיפוס בסולם הקריירה החדש.
  7. ניהול ארגז הכלים הדיגיטלי – דורש יותר מאשר ההבנה איך משתמשים בכלים, אלא גם לדעת באיזה כלי להשתמש באיזה מצב. הבחירות הטכנולוגיות שלנו מגדירות במידה רבה את מי שאנחנו ואת היכולת שלנו לתפקד בעולם החדש. ומאחר וכלים דיגיטליים נכנסים לחיינו ביום ביומו, זה כולל את הצורך לשים לב ולדעת מה צריך להכיר וממה אפשר להתעלם. מערכות היחסים שלנו עם הטכנולוגיה ימשיכו להוות אתגר וידרשו גם הן שיפור מתמיד של יכולות, כאלה שייתנו לנו יתרונות תחרותיים ולא ישאירו אותנו מאחור. וזה כבר דורש מרבים מאתנו לצאת מאזור הנוחות, ללמוד דברים חדשים גם כשלא מבינים בשביל מה בדיוק. להישאר מעודכנים גם בכלים, לא רק בתכנים.
  8. ניהול תקשורת – תקשורת טובה תמיד הייתה מרכיב חשוב בחיים אבל היום היקפי התקשורת, הערוצים והזיכרון הדיגיטלי מדגישים את הצורך ללמוד לנהל את התקשורת שלנו. ולא פחות חשוב ללמוד לנהל באופן יעיל את הזמן, את היכולת גם להתנתק מצבר התקשורות האינסופי מבלי להרגיש שהפסדנו משהו.
  9. ניהול הסחות דעת – אנחנו חיים בעידן של הפרעות תמידיות, המידע מגיע למכשירים השונים שלנו דרך ערוצים רבים של טקסט, וידיאו, תמונה. אנחנו בודקים כל הזמן את הטלפון הנייד, המיילים, הרשתות החברתיות. כל יציאה כזו מריכוז עולה לנו אחר כך בזמן הנדרש לחזור לפעילות המקורית ומגבירה את הסבירות שתשומת הלב שלנו תנדוד למשהו אחר בכלל. לכן אחד התנאים להצלחה בעידן החדש הוא פיתוח היכולת להתנהל בתוך כל אלה, לנוע במרחב של המשרד הווירטואלי כמו שהתנהלנו במשרד הפיזי, לדעת מתי "לסגור את הדלת" הווירטואלית ולהתרכז בעשייה ומתי לקחת "הפסקת קפה" ולהרשות להפרעות להיכנס.
  10. ניהול פרטיות – מתחיל בשאלה מה זו בכלל פרטיות? בעולם החדש, השקוף, צריך לדעת לנהל את שיווי המשקל בין מה שחשוף למה שפרטי. בעולם שלומד לחיות בתוך אוסף המידע האינסופי נצטרך גם ללמוד את חוקי הפרטיות המתהווים. מצד אחד אנחנו מקבלים ערך משיתוף מידעים אישיים ומקצועיים המפתחים את המותג שלנו ומשפרים את השירותים סביבנו. אבל מצד שני, העסקים האוספים מידעים אלה, עשויים לעשות בהם שימוש מנוגד לצרכים ולרצונות שלנו. בעולם החדש נזדקק ליכולת לנהל את שני הצדדים של המשוואה הזו, כמה לשתף ואיפה גבולות הפרטיות ואלה ישפיעו במידה רבה על מערכות האמון והמוניטין שלנו.
  11. ניהול זמן מודרני – כי זמן היה ונשאר המשאב הכי יקר שלנו. מאד קל היום להיות מוצפים, מוסחים, להעביר את הזמן מבלי לתת את הדעת על מה ולמה. את היכולת הזו השאיר פריי לסוף הרשימה ולא בכדי. כל אחת מהיכולות ברשימה הזו בסופו של דבר מתכנסת לצורך להיות יעילים ואי אפשר להיות יעילים מבלי למצוא דרכים טובות יותר לנהל את הזמן.

כל הרשימה הזו מתחילה במילה ניהול. בעולם החדש אנחנו מנהלים את כל ההיבטים של החיים שלנו, ההופכים יותר ויותר מורכבים. וזה נכון לא רק בתחום הקריירה כי אם בכל מרחבי החיים. לא בטוח שרשימת היכולות הזו היא רשימה ממצה. אבל מה שבטוח זו רשימה שלא מקבלת תשומת לב היום מאף מערכת חינוך, הכשרה והשכלה ולכן שווה להפנות אליה זרקור. ואם אתם עדיין שואלים איזה מקצוע ללמוד, תלמדו את מה שמעניין אתכם. כי ממילא אורך החיים של המקצוע שתלמדו קצר בהרבה משנות הקריירה הארוכות. ורק אם תלמדו משהו שמעניין אתכם תבטיחו שתמשיכו ללמוד ולהישאר רלוונטיים.

הצטרפו לשיח פעיל על עולם העבודה העתידי בקבוצת הפייסבוק WorkFutures

לינק לטור בגלובס 15.08.18

large-AX1A2125-2
נירית כהן

אני נירית כהן ובעשור האחרון אני מובילה שיח חדשני על עולם העבודה העתידי והאסטרטגיות הדרושות לאנשים וקריירות, למנהלים וארגונים וגם בממד הלאומי של כלכלה, חברה וחינוך.

חיפוש
המומלצים
הרשמה לבלוג
כדי שתישארו מעודכנים

למנהלים. לעובדים. לקריירה.

העולם משתנה סביבנו ופוגש אותנו כל פעם במקום אחר. מה מעניין אותך היום?
למנהלים: להכין את המנהלים, התהליכים והארגון לארגון העתידי
לעובדים: כלים לפיתוח, חיבור ושימור עובדים בנורמלי החדש
למרכזי קריירה: תכנים לפיתוח וניהול קריירה למרכזים ועמותות שעוסקות בקריירה
לקריירה שלך: מפה וכלים לחיפוש עבודה, ניהול ושינוי בקריירה שלך
Web_Icon_2

למנהלים

Web_Icon_1

לעובדים

Web_Icon_3

למרכזי קריירה

לקריירה שלך

כדי שתהיו מוכנים... הירשמו לניוזלטר השבועי