קפה עם מישהו חדש: צעדים קטנים לייצור שינויים גדולים

רגע לפני הקורונה היה לזמן שלנו מבנה. קמנו בבוקר, הלכנו לעבודה, חזרנו בסוף יום לעיסוקי בית ומשפחה וחוזר חלילה. מידי פעם לקחנו פסק זמן, חופשה, לעשות משהו אחר. והשנים עברו. עד שהתעוררנו יום אחד מסיבות חיצוניות (משהו קרה) או פנימיות (מחשבות טורדניות) וגילינו שאנחנו לא בדיוק איפה שאנחנו רוצים להיות.

המגיפה שינתה את הנורמלי הזה והראתה לנו אפשרויות אחרות. פתאום היום היה בנוי אחרת, התקשורת עם אנשים, הממשק בין בית לעבודה, לפעמים אפילו תכולת העבודה והתפקיד. מתוך המגבלות למדנו גם להגדיר מחדש מה חשוב לנו באמת. ובתהליך הזה אולי גם מצאנו את עצמנו חולמים על משהו אחר ממה שיש לנו היום. גם בקריירה.

חולמים, ואז שמים בצד. כי לפעמים, כשהדבר הזה שהיינו רוצים שישתנה מרגיש לנו כמו אתגר גדול, אנחנו מוותרים מראש. גם אם אנחנו בכלל מסוגלים לנסח רצון להגשים חלום גדול או לעשות שינוי בקריירה, המילה "אבל" מופיעה מיד בסוף המשפט. ואחריה כל הסיבות למה זה לא אפשרי.  

הקולות האלה, שמסבירים לנו למה אנחנו לא יכולים לעשות את מה שאנחנו באמת רוצים, הם אחד האתגרים הגדולים ביותר שלנו בצומת קריירה. צומת שאפשר לפגוש בגלל נסיבות חיצוניות כמו החלטה ארגונית או שינוי שוק או מגיפה, אבל גם בגלל תחושות פנימיות שמה שאנחנו עושים היום לא נכון לנו יותר ואנחנו רוצים שינוי. ואז מופיעים הקולות האלה, שמסבירים לנו "למה לא" ומפריעים לנו להתקדם מהמקום שבו אנחנו נמצאים עכשיו. אם אנחנו עדיין עובדים, הפחדים האלה מפריעים לנו לקרוא את הסימנים שמראים שאנחנו בצומת ועוצרים אותנו מלפעול כדי לקחת אחריות ולנהל את התהליך הזה. ואם אנחנו כבר לא עובדים, הפחדים האלה מפריעים לנו להבין מה אנחנו באמת יכולים ורוצים לעשות כי הם דוחפים אותנו מייד  למצוא משהו, לא משנה מה, העיקר לא להיות בוואקום. העיקר לחזור לעבוד.

אחד הכלים הכי משמעותיים להתמודד עם חלומות לשינויים גדולים בקריירה זה לשבור אותם לצעדים קטנים. כאלה שלא מחייבים אותנו להחלטות גדולות, לא מסכנים את היציבות שלנו וקצת פחות מאיימים על היום-יום.

3 צעדים קטנים שיעזרו לכם להתקדם לקריירה יותר נכונה לכם עכשיו:

להזיז את העבודה

יש המון התאמות שאפשר לעשות לקריירה בתוך תפקיד, ארגון, עיסוק, בלי שינויים גדולים. והן מתחילות ביכולת להבין מה אנחנו לא אוהבים במה שאנחנו עושים ומה כן, ומה חסר לנו והיינו רוצים להוסיף. מקומות עבודה רבים לומדים עכשיו להציע אפשרויות מסויימות לפרסונליזציה וגמישויות שלא היו קיימות בעבר גם בתכולות עבודה וגם בצורות עבודה. אנחנו צריכים ללמוד לבקש. לבקש מה שאנחנו צריכים כדי לתפור לעצמנו את העבודה כך שתהיה מה שאנחנו רוצים שתהיה.

מצאו משהו אחד שהייתם רוצים להוסיף לעשייה שלכם – משרה היא בעצם אוסף של פעילויות וממשקים. אם תסתכלו על המשרה שלכם כך, תוכלו לזהות אילו פעילויות וממשקים אתם כבר לא רוצים לעשות ומצד שני לזהות דברים שאתם רוצים להוסיף לעשייה שלכם כדי לפתח מיומנויות, התנסויות, חוויות וניסיון. זה הזמן לבקש. להגיד בקול רם מה אתם רוצים, מה חשוב לכם, מה יהפוך את העבודה שלכם למשהו שאתם אוהבים, שמפתח אתכם. למה שיאפשרו לכם את זה? כי המנהלים שלכם יבינו שזה חשוב כדי שתשארו מחוברים ומחוייבים. ומכאן הדרך להצלחה בטוחה לכל הצדדים.

ואם תגלו שזה לא אפשרי בתוך הארגון או הסביבה, חפשו אפשרויות להעשיר את העשייה שלכם דרך התנדבות, לפעילויות חדשות בתוך הארגון או מחוצה לו. התנדבות זו דרך מצויינת להתנסות בעשייה שהשכר בצידה כולו מוטיבציוני ומאפשר לכם לבדוק אם זה משהו שאתם רוצים לעשות וגם לצבור בו ניסיון. עד ליום שבו תחליטו על הצעד הבא.

להזיז את הרשת

בעולם שבו עבודה היתה מקום שהלכנו אליו, ראינו את האנשים שעבדנו איתם לפעמים אפילו יותר מאשר את המשפחה שלנו. והרשת החברתית הזו עזרה לנו מאד בתוך מסגרת העבודה אבל הגבילה אותנו מלהתפתח מעבר למי שאנחנו כאן ועכשיו. ובטח, ביום שבו התנתקנו ממנה כי כבר לא עבדנו באותו מקום.

חלומות ושינויים בקריירה ובחיים דורשים נקודות מבט אחרות, עיניים חדשות שיראו לנו אפשרויות שאנחנו לא רואים. וחיבורים מחוץ למעגלים הרגילים שלנו. בשביל זה אנחנו צריכים לדבר עם אנשים שונים מאלה שאנחנו פוגשים כל יום בשגרה, בסביבות העבודה והחיים. אנשים שמכירים הזדמנויות, עולמות, חוויות שאנחנו לא מכירים. אבל היינו רוצים להכיר.

קבעו פגישת קפה עם אדם אחד שאתם לא מכירים – אם אתם חושבים עכשיו על החלום שלכם, או במילים קצת יותר קטנות על משהו שמתחשק לכם לעשות ועוד לא עשיתם, מה השם הראשון שעולה לכם לראש? מישהו שעשה דרך כזו, או שנמצא בסביבה רלוונטית, או שאתם יודעים שתוכלו לספר לו על המחשבות שלכם והוא יגיש לכם אותן בחזרה עם תובנות. פגישה ועוד פגישה, לאט לאט תכירו אנשים חדשים, מעגלים חדשים ותגלו שהרשת החדשה הזו מראה לכם דרכים חדשות להגשים חלומות ישנים.

להזיז את הזהות המקצועית

כשאתם פוגשים אנשים חדשים במפגש חברתי בסלון של חברים או בכנס מקצועי, ונשאלים "אז מה אתם עושים בדיוק" איך אתם מציגים את עצמכם? אם התשובה היא שורה אחת נוסח כרטיס ביקור, כדאי לכם לחשוב מי תהיו ביום שבו לא תחזיקו בכרטיס הביקור שלכם. מי אתם רוצים להיות? בלי "אבל" וכל הסיבות למה זה לא אפשרי. זה הצעד הראשון לגלות את הדבר הבא בקריירה שלכם.  

יש יותר מדרך אחת שתוציא אתכם מהצומת שאתם נמצאים בה עכשיו. ובלי קשר לצומת קריירה, בשביל עצם היציבות התעסוקתית שלכם אתם ממילא צריכים לעדכן את מי שאתם מקצועית עם השינויים בעולם. אם יש לכם מקצוע שאתם מזוהים איתו, סביר להניח שהרבה מה"מה" וגם מה "איך" של המקצוע שלכם משתנה ועוד ישתנה. ואם אין לכם כותרת של שורה בכרטיס ביקור ואתם רגילים להרגיש לא בנוח עם חוסר היכולת להגדיר את עצמכם בקלות תתעודדו, דווקא הצורך לדבר את הערך שאתם מביאים בשפה שתסביר למי שצריכים אותו שאתם האדם הנכון לתפקיד, דווקא היכולת הזו תסלול לכם את הדרך לעשות את מה שמדוייק לכם שוב ושוב.

נסחו את המטרות שלכם בקריירה לשנתיים הקרובות – לא תכנית עשור, לא חזון, לא חייב להיות גדול. בדקו, איפה הייתם רוצים להיות עוד שנתיים ומה צריך לעשות כדי להגיע לשם. בצעדים קטנים. כבר מעכשיו.

כי אם למדנו משהו בשנתיים האחרונות זה שכל יום שאנחנו מעבירים בשגרת עבודה ועיסוקים זה יום שנתנו מהחיים שלנו, שלא עשינו בו דברים אחרים. וכדאי מאד שהחליפין האלה יהיו שווים.

קישור לטור בדה-מרקר 27.10.2021

large-AX1A2125-2
נירית כהן

אני נירית כהן ובעשור האחרון אני מובילה שיח חדשני על עולם העבודה העתידי והאסטרטגיות הדרושות לאנשים וקריירות, למנהלים וארגונים וגם בממד הלאומי של כלכלה, חברה וחינוך.

חיפוש
המומלצים
הרשמה לבלוג
כדי שתישארו מעודכנים

למנהלים. לעובדים. לקריירה.

העולם משתנה סביבנו ופוגש אותנו כל פעם במקום אחר. מה מעניין אותך היום?
למנהלים: להכין את המנהלים, התהליכים והארגון לארגון העתידי
לעובדים: כלים לפיתוח, חיבור ושימור עובדים בנורמלי החדש
למרכזי קריירה: תכנים לפיתוח וניהול קריירה למרכזים ועמותות שעוסקות בקריירה
לקריירה שלך: מפה וכלים לחיפוש עבודה, ניהול ושינוי בקריירה שלך
Web_Icon_2

למנהלים

Web_Icon_1

לעובדים

Web_Icon_3

למרכזי קריירה

לקריירה שלך

לקבלת פרק לדוגמא מתוך הספר


צירפתי אותך לניוזלטר, ניתן להסיר את עצמך מהרשימה בכל עת

כדי שתהיו מוכנים... הירשמו לניוזלטר השבועי