הקידום משודר בחסות: כיצד תשיגו ספונסר משלכם בשוק העבודה?

את המילה ״ספונסר״ אנחנו מכירים מעולם הספורט ולקיחת החסויות. אבל תארו לעצמכם שמישהו היה לוקח עליכם חסות במקום העבודה. מישהו שדואג שתקבלו מספיק תשומת לב, את הפרויקטים הנחשבים, משימות שיחשפו אתכם לאנשים הנכונים. מסתבר שהמילה הזו כל כך קשורה לעולם העבודה, שכלכלנית החוקרת שנים את צרכי הקריירה של נשים ומגזרים, דר סילביה אן הולט, סימנה את הכח של נותן חסות כזה לקריירה שלנו. בספר שלה "תשכחו ממנטור, השיגו ספונסר" היא מסבירה את החשיבות של ההבדל.

מנטורים נותנים עצות. ספונסרים פועלים

מנטור-חונך נותן לכם במתנה זמן, ידע וניסיון בצורת עצות קריירה והתנהלות, על פי צורך או בתדירות קבועה. נותן חסות לעומת זאת משקיע בכם. אם החונך עוזר לכם להגדיר את החלום. ספונסר-נותן חסות יאפשר אותו. הוא או היא יגרמו לכך שישימו אליכם לב, ייצרו לכם הזדמנויות שיעזרו לכם להתקדם יותר מהר וייתנו לכם בטחון ואומץ לקחת סיכונים. הם יהפכו אתכם למוכרים בפנים ובחוץ, יחברו אתכם להזדמנויות וייתנו לכם גב בתקופות מורכבות. והם יפתח עבורכם דלתות, מעבר למשרה כזו או אחרת. בקיצור, הם ישקיעו בכם הון חברתי וילוו אתכם עד לנקודת הכח ומעבר אליה.

הרעיון של "ספונסר" במקום העבודה זר לתרבות שלנו. אנחנו נוהגים לייחס יותר חשיבות לקשר אותנטי וחוויות משותפות (איפה היית בצבא?) מאשר לפיתוח מערכות יחסים לתועלת הדדית. אנחנו מצפים שהעבודה שאנחנו עושים תדבר בזכות עצמה. וכל קשר לצרכי קידום קריירה נתפס כחוסר אתיקה ומניפולציה  ונוגד ערכים של אותנטיות ועשייה.

רק שבמציאות, אנשים כן יוצרים קשר עם אנשים כחלק מתהליכי פיתוח קריירה והשפעה. ומסתבר שהאופן בו אנחנו עושים את זה משפיע רבות עד כמה רחוק נצליח לקחת את הקריירה שלנו. להתקדם בקריירה זה הרבה עבודה. ויותר קל לעשות את זה אם יש לך בסביבה מישהו מנוסה ממך שעוזר לך. ספונסר שנותן לך חסות.

אז איך משיגים נותן חסות כזה?

1. לתת לפני שמקבלים

מערכת יחסים שתהפוך מישהו לספונסר שלכם לא מתחילה במה שאתם יכולים לקבל אלא במה שאתם יכולים לתת.

אי אפשר פשוט להושיט יד ולבקש עזרה, צריך לרכוש את הזכות לקבל אותה. והדרך לעשות את זה עוברת דווקא בלהציע עזרה באופן שבונה על החוזקים, היכולות והניסיון שלכם. זו עבודה קשה, עשייה ברמה הגבוהה ביותר שאתם יכולים להציג, כזו שתדגים את הפוטנציאל שלכם ותמשוך את תשומת הלב של נותן חסות פוטנציאלי. כי כדי שהוא או היא ישקיעו בכם, הם צריכים להרגיש בנוח לחבר את המוניטין שלהם עם השם שלכם. לכן נקודת המוצא היא ביצועים עקביים עם ערך מוסף שיזכו אתכם בתמיכה לאורך זמן.   

הולט מספרת שבשלב מסויים בקריירה שלה הבינה שהיא צריכה יותר כח השפעה אצל קובעי המדיניות בוושינגטון. אבל היא לא הכירה שם מישהו בעל כח. אז היא עברה על רשימת המכרים שלה ומצאה מישהו שלמד איתה בעבר והיום מכהן כיו"ר ועדת יועצים לממשל. לפי העיקרון של "לתת לפני שמקבלים" היא עשתה שיעורי בית להבין במה בדיוק עוסקת אותה ועדת יועצים ומה היא יכולה לתת לו, לעזור לו, באג'נדה הזו. ואז היא התקשרה, וסיפרה לו שהבינה במה הוא עוסק ושהיא יכולה לספק לו המון מידע רלוונטי מתוך העבודה שלה בנושאי נשים ומגזרים.

אותו חבר כמעט "נפל מהכיסא" מהשיחה הזו. אנחנו הרי רגילים, כשחבר מהעבר מתקשר למישהו שנמצא בעמדת כח, שהוא מבקש משהו. אבל כאן, בניגוד למצופה, במקום לבקש הולט פעלה לגמרי הפוך – היא אמרה לו איך היא יכולה לעזור לו. ואז עשתה את זה, והכל ללא בקשת תמורה כלשהי. היא סיפקה לו ערך משמעותי.

חצי שנה לאחר מכן הוא התקשר לבית הלבן והמליץ עליה לוועדה רלוונטית לעיסוק שלה, וועדה שהולט רצתה להיות שותפה בה.

יותר קל להיות זה שמבקש, שמקבל מנטורינג. אבל בניגוד למנטורינג, שם אנחנו יחסית פסיביים – מבקשים עצה ומקבלים אותה – כאן אנחנו צריכים להפוך את עצמנו ממש לחיוניים עבור הספונסר שלנו. וזה כמובן דורש השקעה שמתחילה ביכולת לזהות איך אתם יכולים לעזור, להציע את העזרה הזו ואז לספק אותה.

2. אותנטיות היא כן שם המשחק

בשלב הזה כבר עלו לכם בטח כל ההתנגדויות. יש משהו מאד לא נוח במחשבה שאתם מסמנים מישהו שיכול לעזור לקריירה שלכם ואז יוצרים קשר לתת כדי לקבל. הולט טוענת שזה לא אותנטי רק אם אתם מזייפים את זה. כי העשייה הזו, שאתם עושים עבור מי שאתם מפתחים איתו מערכת יחסים, חייבת לשבת בתחום שמעניין אתכם, שחשוב לכם, שהייתם עושים בכל מקרה כי אתם מאמינים בו.

לכן, בשביל שזה יהיה אותנטי, זה לא יכול להיות קשור לעצם עמדת הכח. אתם חייבים שיהיה לכם חלום, לדעת לאן אתם מנסים להגיע. כי אם אין לכם, אתם לא באמת יודעים את מי אתם צריכים כספונסר, איזה דלתות אתם צריכים שיפתחו לכם?

אתם צריכים לדעת לענות על השאלה "למה אני רוצה שהאדם הזה יהיה נותן חסות שלי?". זה לא מספיק שהוא נחשב כוכב או מוביל, אתם צריכים לחפש חיבורים אותנטיים.

3. לא לסרב להזדמנויות

התמקדו בבניית מערכות יחסים. מאד חשוב שיראו ויכירו אתכם. לא תשיגו נותן חסות רק בכך שתעשו את העבודה שלכם. אתם צריכים שישימו לב אליכם. וכן, אתם צריכים להיות מכוונים לכך.

אפשר להכין רשימה קצרה של כמה מובילים בארגון או בתעשייה שלכם שהייתם רוצים למשוך כספונסרים. מהנקודה הזו, פתחו אסטרטגיה איך תחשפו לאנשים האלה. חשבו מי מכיר אתכם ואת העבודה שלכם, מי אולי שמע עליכם. בקשו ממנטור או מנהל תומך הזדמנויות שמאתגרות אתכם ובמקביל גם שמות אתכם בקו הראייה של מי שאתם רוצים שיראו אתכם. אפשר לזהות הזדמנויות לדבר או לעבוד באופן שישים אתכם בקשר עם אותו אדם ישירות. למשל להשתתף בפעילויות שהוא או היא משתתפים בהם או בעשייה שהם מובילים.

בלי שהתכוונו, דווקא העולם המבוזר שכולנו חיים בו בתקופה הזו הופך את היכולת למצוא ספונסר אולי אפילו לקל יותר. דרך מעניינת לחשוב על זה היא להסתכל דווקא בגדול, על העולם, ולשאול איפה יש מישהו שיכול לפתוח לכם דלתות שאתם רוצים לפתוח.

בין אם אתם יזמים, שכירים או עובדי ציבור שמנסים להשיג מימון, לקוחות, רתימה, השפעה או טיפוס בסולם, תמיד יש שם בחוץ מישהו שאתם יכולים להרשים, שיבין את הערך שלכם ויעשה עבורכם דברים משמעותיים. אז תתחילו בלתת. אחרי תקופה, תגלו שהרבה ערך זורם במערכת הזו לשני הצדדים.

לינק לטור בדה-מרקר 01.12.2021

תגובה אחת

large-AX1A2125-2
נירית כהן

אני נירית כהן ובעשור האחרון אני מובילה שיח חדשני על עולם העבודה העתידי והאסטרטגיות הדרושות לאנשים וקריירות, למנהלים וארגונים וגם בממד הלאומי של כלכלה, חברה וחינוך.

חיפוש
המומלצים
הרשמה לבלוג
כדי שתישארו מעודכנים

למנהלים. לעובדים. לקריירה.

העולם משתנה סביבנו ופוגש אותנו כל פעם במקום אחר. מה מעניין אותך היום?
למנהלים: להכין את המנהלים, התהליכים והארגון לארגון העתידי
לעובדים: כלים לפיתוח, חיבור ושימור עובדים בנורמלי החדש
למרכזי קריירה: תכנים לפיתוח וניהול קריירה למרכזים ועמותות שעוסקות בקריירה
לקריירה שלך: מפה וכלים לחיפוש עבודה, ניהול ושינוי בקריירה שלך
Web_Icon_2

למנהלים

Web_Icon_1

לעובדים

Web_Icon_3

למרכזי קריירה

לקריירה שלך

כדי שתהיו מוכנים... הירשמו לניוזלטר השבועי