קורות החיים הקלאסיים לא משרתים אותנו יותר. קורות החיים הם כלי שיווקי, לא תאור טכני יבש. אין צורך לפרט כל פרט מהתפקידים שעשיתם וגם לא לדבוק בכותרות המדויקות שלהם בתוך הארגון. שם המשחק כאן רלוונטיות בדגש על השנים האחרונות, כזו שתספר מה עשיתם בהן באופן שיראה שאתם מתאימים למה שהעבודה הזו דורשת. המטרה שלכם להעביר באמצעותם את הכישורים והיכולות שלכם כך שמי שרואה אותם ירצה ליצור אתכם קשר. גם אם אתם מגיעים מרקע וניסיון מקצועי מעט שונה ממה שמוגדר במודעה. אז איך כותבים קורות החיים ב 2021 כדי שמי שצריך לראות אותם יראה אותם וירצה לבחון אתכם אפשרויות עבודה משותפת?
1. התאימו את קורות החיים שלכם לכל פניה מחדש
אין דבר כזה מסמך קורות חיים גנרי. אתם צריכים לכתוב אותו כל פעם מחדש. למה? כי הקורא הראשון שלכם הוא כנראה מערכת, תכנה שמסננת עבור מנהלים מגייסים את המועמדים הרלוונטיים ביותר למשרה. אם אתם שולחים קורות חיים למשרות דרך פלטפורמות גיוס של חברות תתקלו בשלב הראשון בשומר סף דיגיטלי לפני שתגיעו לעיניים אנושיות. ומכאן נובע הצורך להתאים את המילים המופיעות בקורות החיים לדרישות המודעה שאליה אתם מגישים אותם.
זה גם מקור הבעיה והתסכול עבור כל מי שיודעים שהניסיון והיכולות שלהם מתאימים אבל מגיעים מעולמות אחרים. על זה מתגברים בכך שמנסחים את קורות חיים לכל משרה מחדש באופן שמראה איך הניסיון שלכם רלוונטי לפי דרישות המשרה. שימו לב, המטרה שלכם לא לתאר את הניסיון שלכם. אתם צריכים לנסח אותו כל פעם מחדש באופן שידגיש איך היכולות והניסיון שצברתם רלוונטיים למשרה המסויימת עבורה אתם פונים.
כלי מצויין לוודא שאתם עושים את זה הוא לשים לב לכך שהמילים המופיעות במודעה מופיעות גם בתאור הניסיון שלכם. בחנו היטב את תאור המשרה אם יש לכם כזו, ואז התמקדו והדגישו את הניסיון שלכם באופן שעונה למה שנדרש. פחות חשוב כאן הכותרת של התפקיד שלכם, יותר הסיפור שמספר מה עשיתם שם שקשור, דומה ומראה פונטציאל למשרה המדוברת. ואם אין לכם מספיק פרטים על המשרה הזו, תחקרו את הארגון, התפקיד, התחום. ככל שיהיה בידיכם יותר מידע כך תוכלו להדגיש באופן יותר מדוייק למה מה שעשיתם מתאים, גם אם קראו לזה משהו אחר.
2. הדגישו יכולות רלוונטיות
מיומנויות הן המטבע הנסחר היום במודעות הדרושים. אלה כוללות גם מיומנויות מקצועיות ישירות לתחום העיסוק וגם יכולות התנהלות, מה שהוגדר פעם כמיומנויות רכות. ניתוח של מודעות דרושים (באנגלית) מראה שהן מכילות כ 40 מילים המתארות יכולות נדרשות. ולמרות זאת מסתבר שרק כמחצית מקורות החיים מדגישים מיומנויות מפורשות כשרובם מתייחסים לאלה המקצועיות ורק כ 28% למיומנויות רכות.
האיזון כאן עדין כי הדרך המהירה ביותר לאבד את הקורא האנושי שלכם היא להעמיס מילות מפתח ללא הקשר. אין טעם לספר שאתם יצירתיים, עובדים טוב בצוות, בעלי יחסי אנוש טובים. צריך להראות שאתם כאלה. ואת זה עושים על ידי כך שתראו את הערך שהבאתם ואת היכולות והניסיון שצברתם בתפקידים השונים. לשם כך השתמשו בפעול בתחילת משפטים. במקום: "תפקיד שכלל אחריות על מלאים" רשמו "ניהלתי מלאים כולל ביצוע ספירות מלאי ושימוש במערכות ניהול מלאי".
בבחירה מה להדגיש חשבו על המיומנויות שאתם רוצים להציג שיש לכם. למשל, אם עבדתם בארגון גלובלי ואתם מורגלים בעבודה עם צוותים מבוזרים בכלים דיגיטליים זו בהחלט מיומנות שכדאי להציג בעידן הזה. ועוד בהקשר הזה חשבו איך ומה אתם יכולים לספר על מה שעשיתם בשנת הקורונה כדרך להדגיש מיומנויות נדרשות. למשל עמידה ביעדים, עבודה בצוות מבוזר, ניהול מרחוק, שימוש בכלים חדשים וכד. ואם אתם מנהלים, חשוב שתראו איך השגתם הצלחה, במה התמקדתם, מה עושה אתכם למי שאתם? אולי נדרשתם להתארגן מחדש בן לילה, להתמודד עם שינויים במהלך העבודה, בהתנהלות הצוות, אולי להוסיף כלים ותשתיות? אלה דוגמאות שיראו מיומנויות נדרשות בעולם משתנה.
3. מדדים יבליטו את הערך שאתם מביאים
מדדים חשובים מאד, במיוחד כאלה שמראים תוצאות. הם מקלים על הקורא להבין את הערך שאתם מביאים. ועם זאת שליש מקורות החיים לא מכילים בכלל מדדים של תוצאות למרות שאלה מעלים את ההסתברות שיקראו לכם לראיון. אם עשרה מועמדים שונים אומרים שהם אחראים לתכנן ולבצע קמפיינים של פרסום ברשתות החברתיות, למגייס קשה לדעת מי מהם עושה את זה טוב יותר מאחרים. קורות החיים שלכם יבלטו אם תוסיפו לזה תוצאות מוחשיות – איך הקמפיין הזה הגביר עוקבים, מכירות, ענה למטרות?
מדדים אינם בהכרח מדדי מכירות ברמת ארגון. הם יכולים לכלול היקף משימות כמו כמויות של אנשים, תקציבים, מטרות להצלחה. הם יכולים לכלול מדדי תפוקה ויעילות כמו עמידה בלוחות זמנים, חסכון בתקציב, זמן או אנשים. או מדדים השוואתיים אל מול תוצאות או אמות מידה מקובלות.
אם, למשל הייתם שותפים לקבוצה שניצחה בהאקתון אתם יכולים לכתוב: "זכיתי מקום ראשון בהאקתון". אבל זה ישמע יותר טוב אם תכתבו "זכיתי עם קבוצתי מקום ראשון בהאקתון מבין 50 צוותים" ועוד יותר טוב אם תכתבו "זכיתי עם עוד שני שותפים מקום ראשון בהאקתון במסגרת תחרות של הארגון הזה והזה מבין 50 צוותים בכך שפיתחנו אפליקציה לסנכרון יומנים".
המבנה הזה מבוסס על נוסחה שהתפרסמה על ידי מגייסים של גוגל: השגתי X באופן שבא לידי ביטוי במדדים Y על ידי כך שעשיתי Z. במבנה של: הגברתי את המכירות ב 17% על ידי עיצוב מודעות פייסבוק מותאמות.
4. הפניה ללינקדאין תגביר את הסיכוי שלכם
הפרופיל שלכם ברשתות החברתיות מספר את סיפור המותג שלכם ומגייסים יסתכלו עליו. מה שהם ימצאו עליכם שם נותן להם מידע משלים גם סביב מי שאתם וגם על ההתנהלות המקצועית שלכם ברשת, אם קיימת כזו.
בראש הרשימה נמצאת לינקדאין, כמעט כל המגייסים ייכנסו לשם לראות עוד מידע עליכם. לכן, נמצא שיש לכם 71% יותר סיכוי להשיג ראיון אם קורות החיים שלכם מפנים גם לפרופיל לינקדאין בנוי היטב. המחקר ממש בדק אם מספיק פרופיל בסיסי, הדומה למסמך קורות החיים או שצריך להשקיע לבנות את הפרופיל מושקע שכולל קשרים, היסטוריה תעסוקתית ותחומי עניין. מסתבר שמגייסים נכנסים לפרופילים וקיומו של פרופיל שמספר את הסיפור המקצועי שלכם מגדיל מאד את הסיכוי שתקבלו זימון לראיון. ולמרות זאת, רק מחצית מקורות החיים מכילים לינק לפרופיל לינקדאין.
5. מה לא לכלול בקורות החיים?
אין טעם לפרט בקורות החיים את כל תחומי האחריות שלכם. קורות החיים שלכם צריכים לספר איך הגעתם למי שאתם היום ולהתמקד בהישגים שלכם בשנים האחרונות ובמה שרלוונטי לתפקיד שאליו אתם פונים. אם יש לכם 20 שנות ניסיון אין לטעם לדבר על משרת הסטודנט שעשיתם לפני שני עשורים. ואם יש לכם כבר 7 שנות ניסיון אז השאלה אם להזכיר את העובדה שהייתם מדריכים בצופים בתיכון תלויה בנסיבות. אם זה חשוב למשרה הזו להראות שיש לכם ניסיון בהדרכה ופעילות חברתית ואין לכם כאלה אחרי זה, תשאירו. אבל אם אתם עכשיו אחרי תואר שני בביולוגיה מגישים מועמדות לתפקיד במעבדה זה לא נדרש.
והמנעו מפסקאות בנליות וקלישאות שמספרות כמה אתם מלאי מוטיבציה. גם לא אלה שמספרות את המטרות שלכם בחיים. הקורא יודע שאתם רוצים את המשרה. מה שהוא או היא מנסים לעשות עכשיו זה לבדוק אם הם רוצים אתכם וכל דבר שלא מוכיח להם שאתם האדם הנכון לתפקיד לא צריך להיות כאן.
קורות החיים שלכם צריכים למכור את הניסיון שלכם, לא לסכם אותו. להראות שאתם כאלה, לא לספר את זה. וכדאי לסכם במשפט אחד, בראש המסמך, איך היכולות שלכם יאפשרו לכם להצליח בתפקיד הזה, בארגון הזה.
בהצלחה!