שלושה כלים לגיבוש אסטרטגיית היציאה של הקריירה

היה משהו מתעתע בשבוע האחרון בשיח על החנויות שנפתחו, ביכולת לתכנן את החזרה של הילדים למערכות החינוך, של העובדים למשרדים. מתעתע, כי בתוך ארגונים אנחנו רחוקים מחזרה לשגרה וההשלכות על אנשים ותעסוקה עוד לא פגשו את המציאות שהשתנתה. דווקא הכותרות מהשבוע, כמו אלה שדיווחו על כך שחברת AirBNB מפטרת כ 25% מהעובדים, Uber וLyft  סביב  15%, וגם ההגעה של הפיטורים לתעשיית ההייטק המקומית, כל אלה מסמנים את מה שאנחנו צפויים לראות כאן בחודשים הקרובים. כי העצירה בחסות הקורונה חשפה בארגונים את כל מה שאפשר היה לטאטא מתחת לשטיח בימים כתיקונם, ניערה את האבק מהעשייה שאף אחד לא הרגיש בחסרונה, ממבנים ארגוניים שלא מתפקדים, מיכולות שלא מותאמות לעולם החדש עוד לפני ששלחה אותנו לבחון את האסטרטגיה והכיוון העסקי אל מול העולם שהשתנה. ובחודשים הקרובים, כשנתחיל להבין את ההשלכות של השינויים בכיוון העסקי, בהכנסות ובתקציבים, כשנבין שאנחנו חייבים להתייעל, כשנחפש פתרונות למגבלות של ריחוק ועבודה מבוזרת, כולל עבודה מהבית, כשנסתכל יותר טוב על פתרונות טכנולוגיה ואוטומציה, אנחנו צפויים לראות את התרחבות הגל השני של הפיטורים. לכן דווקא עכשיו, עם החזרה מהסגר לתנועה, יפגוש הגל השני של הפיטורים את מי שחשבו שהם מוגנים, אלה שהגדרנו "מקצוע טוב" אצל "מעסיק טוב" ואנשים שעבדו שנים ארוכות בתעשיות יציבות יחסית יגלו שהם לא חסינים.

שינוי באמצע הקריירה

זו לא באמת הפתעה. כבר שנים מדברים על שינוי מהלך הקריירה. זה התחיל בנתונים על כך שאנחנו עוברים יותר מעסיקים על פני הקריירה והמשיך בצורך לעבור גם יותר מקצועות וקריירות בגלל ההאצה בקצב התיישנות הידע והשינויים במקצועות ובתעשיות. כבר שנים שאנחנו רואים את הדורות הצעירים מבינים שהם לא יוצאים לדרך לקריירה היציבה ארוכת השנים במקצוע יחיד כמו ההורים שלהם. וכבר דיברנו, אבל רק דיברנו, על כך שדור הביניים, אלה שמאחוריהם כבר 20 שנות עבודה פחות או יותר, יצטרך לעשות שינוי קריירה באמצע החיים ואין לנו מושג איך עושים את זה.

אז מה עושים אנשים כשכל מה שהם הכירו כבר לא תקף יותר? אלה שרכשו מקצוע אי שם בעבר, יצאו אתו לדרך והתקדמו בסולם מוכר וידוע בתוך תחום מקצועי, תעשייה אולי אפילו ארגון והניחו, על סמך כל מה שהיה פעם נכון, שהסולם הזה יוביל אותך בבטחה עד לפנסיה. מה עושים כשמגלים שהדרך נעצרה, שהשבילים קדימה לא דומים למה שהיה אמור להיות, שהמקצוע אולי כבר לא נדרש או שהיכולות שלהם לא מעודכנות?

בעולמות העבודה אנחנו לא בחזרה לשגרה שהייתה. שום אסטרטגיית יציאה לא תחזיר באמת את הקריירות למסלול שהיו בו לפני שהעצירה האיצה את מה שהיה צפוי אי שם בעתיד ועכשיו הוא כבר כאן. כבר ב 2015 דוח מצב המדינה של מכון טאוב סימן כ 40% מהמועסקים במשק ברמת סיכון גבוהה למחשוב, מספר שהיה יציב יחסית לרוחב כל חתך הגילאים. בחמש השנים שעברו מאז שהדוח הזה המליץ להפנות יותר אנשים ללמידה למיומנויות המאה ה 21 ולעזור להם להתאים את עצמם וללמוד את מקצועות העתיד לא קרה הרבה. רוב האנשים לא באמת עוסקים בניהול קריירה, לא חושבים שיצטרכו לחשוב על קריירה שנייה עד שמגיע אירוע שזורק אותנו לשם.

ואז הגיעה הקורונה.

מהנתונים של שירות התעסוקה משלושת החודשים הראשונים של 2020, 40% מהנרשמים החדשים בשירות התעסוקה היו בגילאי 35-54 ועוד כ 15% מעל גיל 55. רבים מהעובדים האלה כבר נמצאים בתוך מסלול עבודה של קריירה, אלה לא המלצרים בעבודה זמנית. וההתמודדות שלהם עם שינוי קריירה כבר דורשת כלים אחרים.

אפשר לחלק את הכלים האלה לשלוש קטגוריות:

1. עשיית חשבון:

לפני שהקריירה היא קריירה, אצל רובנו היא עבודה לצרכי פרנסה. ולכן כל שינוי קריירה, בין אם זה קורה לנו או שאנחנו שוקלים לעשות אותו מיוזמנתו, שולח אותנו במורד הפירמידה של מסלאו אל הבסיס, הצורך להתפרנס. מצד שני, להתפרנס לא בהכרח אומר שאנחנו צריכים להרוויח בכל גיל את מה שהרווחנו לפני. למעשה, רוב הגרפים של השכר מראים שאיפה שהוא בשנות ה 50 המאוחרות השכר מתחיל לרדת, גם בגלל שאנחנו רוצים לעבוד פחות או להגשים חלומות. התשובה לשאלה אם זו בעיה או שלא, תלויה בתכנון פיננסי.  רובנו לא באמת יודעים איזו רמת הכנסה אנחנו צריכים לקיים ברמת המשפחה ואיך זה משתנה על פני השנים. האם החסכונות מספיקים לקיים את רמת החיים (טוב, תנו לפנטז) ואז אולי נבחר לעסוק בהתנדבות בעשייה חברתית; או שאולי הם מספקים סדר גודל של חצי הכנסה ואנחנו יכולים לבחור לעבוד בחלקיות משרה? בשינויי קריירה, במיוחד בגילאים היותר מאוחרים, חשוב מאד שנדע מה כבר יש לנו וכמה אנחנו באמת צריכים בשביל להבין כמה עוד אנחנו צריכים לייצר בהמשך. ואת זה אגב צריך לעשות ברמת משק הבית המשפחתי ובראייה של כל החיים קדימה.

השלכות על מפוטרי הקורונה: הצורך לטפל בפגיעה כלכלית מיידית, הכנסות שיורדות והוצאות שאולי אפילו עולות. בטווח הקצר צריך לייצר איזון מחדש על ידי ניתוח ההוצאות העודפות ובנייה של תכנית צמצום ראשונית.

2. חיבור לרצונות ולחלומות:

כי העבודה עבור רבים היא לא רק פרנסה. אנחנו מבלים בה חלק גדול מחיינו, היא מגדירה מי אנחנו וזה משתנה על פני השנים. בשנים הראשונות של הקריירה אנחנו בונים את הזהות המקצועית שלנו במקביל לבנייה הכלכלית וגם בניית משפחה. יש כאן עשור שלא משאיר זמן לחלומות. אבל מי שמגיע לשיחת שינוי הקריירה בגילאי אמצע החיים כבר מרגיש שהחלומות והרצונות ששמנו במושב האחורי חוזרים למודעות ואנחנו נזכרים בכל הדברים שתמיד רצינו לעשות ולא היה זמן. לא במקרה קריירות שניות מתאפיינות פעמים רבות בדיוק של משמעות וגמישות תעסוקתית.  

השלכות על מפוטרי הקורונה: נקלענו לאירוע הזה והוא מלווה בחוויה של קושי ואי וודאות ברמות הכי בסיסיות של בריאות, חיים ופרנסה. זה הזמן להסתכל על הצרכים האישיים שלנו ולחפש את הנושא האחד שנוכל לייצר בו הצלחה מהירה. זה יכול להיות משהו שאנחנו אוהבים לעשות ואף פעם לא הספקנו, תחום שרצינו ללמוד ועכשיו יש זמן, סדר יום שמשאיר לנו זמן גם למשפחה, גם לחיפוש עבודה וגם לעצמנו.

3. בחירת המשך הקריירה:

כאן אנחנו כמובן מעצבים מחדש את הזהות המקצועית שלנו לשנים הבאות, מזהים את המקומות הרלוונטיים ליכולות ולניסיון שלנו כדי שנדע מי זקוקים להם ואיך הם קוראים לזה, כדי שנדע מה בעצם אנחנו מחפשים. אם עשינו את הדרך לכאן דרך התכנון הפיננסי וגם הסתכלות על מה אנחנו באמת רוצים לעשות עכשיו, אנחנו יכולים עכשיו לעשות יותר מאשר לחפש את אותו דבר במקום אחר. זה הזמן להסתכל רחב גם על צורות עבודה חדשות, תפקידים שנקראים אחרת אבל מבקשים ניסיון כמו שלנו, תעשיות שלא היו פה פעם אבל מעניין אותנו להשתלב בהן.

השלכות על מפוטרי הקורונה: דווקא בגלל שנדמה שכולם מחפשים עבודה אז יותר קשה עכשיו, זה זמן מצויין לעצור לרגע ולהגדיר מחדש את האופן שבו אנחנו מדברים על עצמנו מקצועית בעלפה וגם בכתב, בקורות החיים, ברשתות. מיפוי נכון של ניסיון ויכולות בשפה שהיא יותר רחבה מתאור המקצוע שלנו והתפקידים שעשינו יעזור לנו לזהות הזדמנויות. וגם פערים שצריך לסגור, כישורים שצריך לרכוש ותחומים שכדאי ללמוד.

כאן אני רוצה להפנות אתכם לשני טורים שכתבתי על כלים בניהול קריירה, שינוי קריירה וגם קריירה שנייה:

זמן לחלום

על עבודה וקריירה כל יום רביעי בגלובס והשבוע:
מסלול חדש מתחיל באומץ להגיד מה אתם רוצים
ראש השנה אצל רבים מאתנו הוא זמן להתבוננות.

קרא עוד »

לא כל הפתרונות יגיעו מבחוץ

אפשר לצפות שהאירוע הזה יאיץ את כלל הגורמים שצריכים לעזור ולאפשר לאנשים לעשות את מעברי הקריירה שיידרשו בחודשים ובשנים הקרובות. הגורמים האלה כוללים את גורמי המדיניות הציבורית ומוסדות המדינה וגם ארגוני עובדים שיצטרכו להתארגן מחדש כדי לתמוך בניהול קריירה ארוכה יותר, עם מעברים ותנועות וצורך לייצר רשתות ביטחון סוציאלי לכל עובד באשר הוא עובד. הם כוללים גם את הארגונים שיימדדו דרך מיתוג מעסיק, שייבנה גם בתהליכי הנעת עובדים שכוללים ניהול קריירה, מיתוג אישי והתפתחות על הציר של מקצועו העתיד ומיומנויות המאה ה 21 ולא רק דרך ההסתכלות של מה הארגון צריך אלא גם דרך ההסתכלות של מה העובדים צריכים כדי להישאר רלוונטיים בשוק התעסוקה. וגם את העובדים, שצריכים לקבל אחריות על ניהול קריירה, לא להילחם בשינויים ולא לצפות שכל הפתרונות יגיעו מבחוץ במעבר אל קריירה שנייה.

צריך להיערך לגל הבא מתוך הבנה שאנחנו בעולם עבודה חדש, לא ישן. אנחנו מסתכלים עכשיו על שינוי מהלך הקריירה והצורך במעברי קריירה באמצע החיים, בלמידה מחודשת, בהגדרה מחודשת של הזהות המקצועית, מיתוג אישי, על צורות תעסוקה ופרנסה חדשות, אפילו על שילובים וגיוון תעסוקתי. זה הזמן לשאול, מי אנחנו רוצים להיות? ואז לעשות את זה.

לינק לטור בגלובס 16.05.2020

תגובה אחת

large-AX1A2125-2
נירית כהן

אני נירית כהן ובעשור האחרון אני מובילה שיח חדשני על עולם העבודה העתידי והאסטרטגיות הדרושות לאנשים וקריירות, למנהלים וארגונים וגם בממד הלאומי של כלכלה, חברה וחינוך.

חיפוש
המומלצים
הרשמה לבלוג
כדי שתישארו מעודכנים

למנהלים. לעובדים. לקריירה.

העולם משתנה סביבנו ופוגש אותנו כל פעם במקום אחר. מה מעניין אותך היום?
למנהלים: להכין את המנהלים, התהליכים והארגון לארגון העתידי
לעובדים: כלים לפיתוח, חיבור ושימור עובדים בנורמלי החדש
למרכזי קריירה: תכנים לפיתוח וניהול קריירה למרכזים ועמותות שעוסקות בקריירה
לקריירה שלך: מפה וכלים לחיפוש עבודה, ניהול ושינוי בקריירה שלך
Web_Icon_2

למנהלים

Web_Icon_1

לעובדים

Web_Icon_3

למרכזי קריירה

לקריירה שלך

כדי שתהיו מוכנים... הירשמו לניוזלטר השבועי