בלי מודעות דרושים והגדרות תפקיד: כך מחפשים עבודה בארבעה שלבים

אם אתם עכשיו מאלה שצריכים, או רוצים, למצוא עבודה חדשה תעשו לעצמכם טובה, אל תתיישבו לחפש מודעות דרושים. במיוחד אם יש מאחוריכם כבר כמה שנים טובות של ניסיון, סביר מאד להניח שהתהליך המסורתי של קורות חיים אל מול מודעות דרושים מגביל את החשיבה שלכם למרחב הצר של הגדרת תפקיד ומקצוע מוכרים. בעידן הזה בו מקצועות ותפקידים משתנים, יש הרבה יותר תפקידים שזקוקים ליכולות ולניסיון שלכם ממה שאתם מזהים אם תחפשו עבודה או קריירה שניה דרך ההגדרות הישנות. לכן נקודת המוצא שלכם צריכה להיות דווקא שאתם לא מכירים את כל מקצועות העתיד ומרחב האפשרויות העומד בפניכם, שאתם לא יודעים איפה יש תפקידים שזקוקים למה שאתם יודעים לעשות, איך קוראים לתפקידים האלה ואיך מגיעים אליהם.

וזו בדיוק הסיבה שחיפוש העבודה שלכם עכשיו בתקופה של שינוי קריירה לא עובר דרך התאמת קורות חיים, חברות השמה, מודעות דרושים ומשרות מוכרות. עבודה בעולם החדש מתחילה בשיחה שמתרחשת בחדר שבו אתם לא נמצאים. מישהו שואל מישהו אחר "אולי אתה מכיר מישהו ש…" ואתם רוצים שהשם שלכם יעלה. אז תשאלו את עצמכם, מי יהיה בחדר הזה, באיזה תחומים יעסקו בו ואיך הם ידעו שאני קיים, שכדאי להמליץ עלי? הדרך למציאת עבודה עכשיו עוברת דרך תהליך למידה מתגלגל שעושה בו זמנית שני דברים: מזהה עבורכם את המקומות שם יש תפקידים שאתם יכולים ורוצים לעשות ובמקביל גם מפגיש אתכם עם האנשים שצריכים לחבר אתכם לתפקידים האלה, אנשים שאתם היום לא מכירים, והם לא מכירים אתכם.

איך עושים את זה?

שלב 1: כתבו קורות חיים של יכולות וניסיון

קודם כל, תתחילו לכתוב קורות חיים, אבל אחרת. במקום לכתוב שמות של מקצועות ותפקידים, תכתבו תחת כל תקופה כזו את הפירוט של היכולות והניסיון שצברתם. בשיטה הזו תראו מהר מאד שנקודת ההתחלה שלכם מוקדמת מתקופת הלימודים והתפקיד הראשון, סביר להניח שצברתם ניסיון ויכולות גם בפעילויות בתיכון ובצבא או בשירות לאומי. אלה לא קורות חיים שמיועדים למשלוח, אבל הם כן מיועדים להראות לכם את האני המקצועי שלכם באופן בלתי תלוי בהגדרה המקצועית שאתם רגילים אליה. הם יעזרו לכם להתנתק מכרטיס הביקור שלכם, לא להגביל את עצמכם בהגדרות של התפקידים שעשיתם, הארגון שעבדתם בו. הם יעזרו לכם לראות שיש לכם המון נכסים, יכולות וניסיון, כאלה שהולכים אתכם גם ביום שבו תעזבו את הארגון. ובמקום לנסות ולכוון למקצועות העתיד, תסתכלו איפה אתם ביחס אל מיומנויות המאה ה 21. אתם לא תשלחו את קורות החיים האלה. וגם אין צורך להסתבך עם התחושה שהאסופה הזו בלי הכותרת של הזהות המקצועית שלכם לא בהכרח מתגבשת לידי כותרת של תפקיד במודעת דרושים. זה לא חשוב. המטרה היא דווקא שתבינו את היכולות והניסיון שלכם באופן "נקי" מהגדרות של תפקיד ומקצוע. כי הדבר הבא שאנחנו הולכים לעשות במהלך ניהול קריירה, זה לחפש מי צריך כאלה, ואיך הם קוראים לזה.

שלב 2: הכינו רשימה של אנשים שאתם עוד לא מכירים

אבל בניגוד למה ששמעתם בעבר, זו לא רשימה בשביל למצוא עבודה. האנשים שאתם מכירים, אלה שמופיעים ברשימה הראשונית שלכם, לא יעזרו לכם למצוא עבודה, בטח לא בתחומים שונים ממה שמגדיר אתכם היום. לא בגלל שהם לא רוצים לעזור, פשוט בגלל שאם הם מכירים אתכם ויודעים שאתם מחפשים, אז כבר היו אומרים לכם אם היו שומעים משהו. וגם, כי הם חושבים עליכם בסבירות גבוהה כמו שאתם תופסים את עצמכם, על בסיס התפקידים שעשיתם. ולכן אם יחברו אתכם לעבודה זו תהיה דומה למה שעשיתם עד עכשיו.

זו לא בעיה, אבל אתם עכשיו מנסים להבין מה עוד מרחב האפשרויות שלכם. ולכן הרשימה הזו שאתם עושים מטרתה להוות עבורכם מקפצה מהאנשים שאתם מכירים לאנשים שאתם לא מכירים, אבל צריכים להכיר וצריכים שיכירו אתכם. זכרו, יש בחוץ משרות ותפקידים שצריכים את היכולות והניסיון שלכם אבל קוראים להם בשמות אחרים, כאלה שאתם עדיין לא מכירים ולא מזהים. לכן המטרה שלכם עכשיו לפגוש אנשים כדי ללמוד על עולמות אחרים, איפה יש עשייה שמעניינת אתכם, שאתם יכולים להביא בה ערך, איפה היא מתרחשת ואיך קוראים לזה שם. אתם יוצאים לפגישות האלה בשביל לאסוף מידע, למפות את האפשרויות, להבין מה גורם לכם לרצות לשמוע עוד ומה ממש לא עושה לכם את זה.

אז כן, תעשו רשימה. ובכל פעם שאתם רושמים שם, תרשמו למה הוא שם, ברשימה שלכם. אולי כי הם מכירים אתכם בהקשר של העשייה המקצועית שלכם, אתם לא צריכים “להסביר” להם מיתוג אישי, מי אתם ומה אתם יודעים לעשות. אולי כי הם כבר עשו את הדרך הזו לפניכם, עזבו לפניכם או עשו שינוי שמעניין אתכם. או שהשם שלהם עלה עבורכם כי מעניין אתכם התחום שהם פועלים בו, העשייה, הארגון. ואולי רשמתם אותם כי הם יושבים בצמתים מאד מעניינים, מכירים המון אנשים או תחומים או עשייה.  

שלב 3: נפגשים עם מעגלים של אנשים

בתחילה דווקא עם מי שאתם מכירים הכי טוב, אולי עם אלה שעשו את הדרך הזו לפניכם, שמכירים אתכם, שיבינו איפה אתם עכשיו, שפחות דורשים שתסבירו. ולאט לאט תרחיבו את המעגלים לאלה שאולי כבר שנים לא שוחחתם איתם, אבל משהו באיפה שהם נמצאים עכשיו גורם לכם לרצות לשמוע. ותגידו להם בדיוק את זה. זכרו, אתם לא מחפשים עבודה, אתם באתם לשמוע על הדרך שלהם, המקום שלהם, העשייה שלהם. ולכן אתם לא מאזינים להזדמנות למשרה אלא דווקא למשהו חדש, מדליק, מעניין, משהו שגורם לכם לספר סיפור מהניסיון שלכם, כזה שמראה את הערך שאתם יכולים להביא גם בעולמות עיסוק אחרים.

המטרה שלכם לזהות תחומים ואנשים שתרצו ללכת לפגוש, שהאדם שיושב מולכם יכול להכיר ולחבר לכם. תנו לשיחה להתפתח, אתם כבר תראו אם יש שם מקומות שגורמים לכם לרצות לשמוע עוד, או שיעלו שמות של אנשים שתבקשו שיכירו ביניכם. וממילא, באיזה שהוא שלב השיחה תגיע אליכם, למה שעשיתם, למה שאתם מחפשים. ובשלב הזה כדאי שתדעו לספר יותר מאשר תפקיד ומשרה, שתדעו לדבר את סך הניסיון והיכולות שלכם. תחשבו על מי שיושבים מולכם, יותר משחשוב להם מה אתם רוצים, חשוב להם להבין מה אתם יכולים לעשות עבורם או עבור אלה שהם מכירים.

שלב 4: מקבלים הפניות ונפגשים עם אנשים חדשים

בעצם, זו המטרה שלכם, לקבל חיבור למישהו חדש. זכרו, בשביל שבאותו חדר, שבו מישהו יחפש המלצה על מישהו שיודע לעשות את מה שאתם עושים, אתם צריכים שהשם שלכם יעלה על ידי אנשים שאולי אתם בכלל לא מכירים. הרעיון בתהליך הזה היא שנקודת המוצא של הפגישות שלכם, אנשים שאתם מכירים, איננה נקודת הסיום. בשיחות שלכם יעלו שמות של אנשים שעוסקים בתחומים אליהם התגלגלה השיחה ואתם צריכים לבקש שיעשו לכם חיבור שיאפשר לכם ללכת לפגוש את אותם אנשים, כדי לשמוע עוד. כי המטרה שלכם להגיע למעגלים שונים מאלה שהתחלתם איתם, כאלה שעוסקים בעשייה שמעניינת אתכם, שאולי כלל לא ידעתם שהיא קיימת, שקוראים לה בשמות שונים מהאופן בו הגדרתם את עצמכם מקצועית אבל למרות זאת, אתם מזהים שהיא מתאימה ליכולות ולניסיון שלכם.

החיבורים האלה, לפחות בסבבים הראשונים, הם התוצר הכי חשוב של פגישות הקפה שלכם. עכשיו אתם מוכנים לפגישה עם אנשים שאתם לא מכירים אבל עובדים בתחום שמעניין אתכם ואולי יחברו אתכם לעוד אנשים שאתם לא מכירים במעגלים הולכים ומתרחבים.

לפגישות האלה צריך להתייחס באותה רצינות שהייתם מתייחסים לראיון עבודה. למדו על האדם, החברה, התחום כל מה שאתם יכולים עוד לפני הפגישה כדי שלא תשאלו שאלות שאפשר לקבל מגוגל. אם אתם עכשיו בעולם תוכן חדש לכם, למדו גם עליו, על המונחים שלו, על האתגרים שלו, כדי שתוכלו לספר את הסיפור של היכולות והניסיון שלכם מנקודת המבט של מי שיושב מולכם.

צאו לדרך. בהתחלה זה עשוי להרגיש לא טבעי, במיוחד אם אתם לא אנשים שמרגישים בנוח בשיחות בלי תכלית או בשיחות עם אנשים שאתם לא מכירים. כי יש לכם תכלית, ללמוד על עולמות חדשים, להכיר תחומים שלא הכרתם, עיסוקים שמעניינים אתכם ואתם יכולים להביא בהם ערך. הצעדים הראשונים הם הכי קשים אבל אחרי שתעברו אותם תתחילו להכיר את המילים הנכונות לשים סביב הניסיון שלכם, סביב העולמות המעניינים אתכם. ולא פחות חשוב, זה הזמן להיות פתוחים, גמישים, במחשבה בעיקר. להבין יש צורות שונות לעבודה כולל עבודה מהבית ולא חייבים מראש לבחור או להחליט. התמונה תתבהר וההזדמנות תגיע. בהצלחה.

לינק לטור בגלובס 31.05.2020

4 תגובות

  1. אחלה כתיבה תודה רבה, השאלה היחידה שלא כיסית לטעמי היא בעצם החלק של המיקוד, כשאני לא יודע מה אני מחפש יותר קשה למצוא.. איך מתמודדים עם זה?

    1. מניסיון, כשעושים סוג כזה של מסע הסתובבות גם המיקוד מגיע. כי אנחנו לומדים אילו שיחות מעניינות ואנחנו רוצים לשמוע עוד על התחום ואילו היו בזבוז זמן…

  2. וואו! אהבתי ממש את נקודת המבט שלך! פעם, כשיצאתי מההוראה והתחלתי דרך חדשה ייחלתי ממש שיפסיקו להציע לי מה אני יכולה לעשות ויציעו לי דברים שעוד לא ניסיתי וכתבתי את השיר הזה:
    דרך חדשה
    מילים: שולי מיטלברג-השלי

    את יכולה לעשות את-זה
    וגם את… זה
    וגם את… זה
    הם אומרים לי,
    מנסים להציל אותי
    מהמצב אליו הכנסתי את עצמי
    מבחירה.
    אבל
    את כל ה׳זה׳ האלה
    אני כבר מכירה,
    ואילו אני מבקשת
    למצוא דרך חדשה,
    ספרו לי
    על מה שאינני מכירה.

large-AX1A2125-2
נירית כהן

אני נירית כהן ובעשור האחרון אני מובילה שיח חדשני על עולם העבודה העתידי והאסטרטגיות הדרושות לאנשים וקריירות, למנהלים וארגונים וגם בממד הלאומי של כלכלה, חברה וחינוך.

חיפוש
המומלצים
הרשמה לבלוג
כדי שתישארו מעודכנים

למנהלים. לעובדים. לקריירה.

העולם משתנה סביבנו ופוגש אותנו כל פעם במקום אחר. מה מעניין אותך היום?
למנהלים: להכין את המנהלים, התהליכים והארגון לארגון העתידי
לעובדים: כלים לפיתוח, חיבור ושימור עובדים בנורמלי החדש
למרכזי קריירה: תכנים לפיתוח וניהול קריירה למרכזים ועמותות שעוסקות בקריירה
לקריירה שלך: מפה וכלים לחיפוש עבודה, ניהול ושינוי בקריירה שלך
Web_Icon_2

למנהלים

Web_Icon_1

לעובדים

Web_Icon_3

למרכזי קריירה

לקריירה שלך

לקבלת דף העבודה למסע כוסות הקפה:
כדי שתהיו מוכנים... הירשמו לניוזלטר השבועי