גילית שאת מרוויחה פחות? כך תטפלי בזה בשבעה צעדים

גילית שאת מרוויחה 20% פחות מזה שעובד לידך במשרד. וכן, בדקת, יש לכם פחות או יותר אותו ניסיון, תפקיד ודרוג בארגון. מה עושים עכשיו?  

קודם כל כועסת, ובצדק. את עובדת בארגון שנים, התקדמת מהר וזה ממש מרגיז לגלות שלא נתנו לך העלאות השכר שנתנו לגבר אחר שעושה בדיוק את מה שאת עושה. אבל הכעס שלך לבד לא יפתור את הבעיה. ואת רוצה לעשות משהו לשנות את המצב. לא רוצה להיות האישה הזו שלא מדברת על כסף ולכן מרוויחה פחות.

שבעה צעדים שיכינו אותך לתהליך הזה ויגדילו את סיכויי ההצלחה שלך 

1. ודאי שהמידע שלך נכון

הדבר האחרון שאת רוצה לעשות, זה להיכנס לתהליך כזה שהמידע שבידייך מבוסס על שמועות והערכות ולא על עובדות. לכן חשוב שתהיי בטוחה שהמידע בידייך אכן מדוייק. את גם לא רוצה לחשוף מיהו אותו האדם שגילה לך את המידע או את השם הספציפי של מישהו שמרוויח יותר ממך. תצטרכי למצוא דרך לנסח את מהות הפער מבלי לנקוב בשמות ספציפיים. לדוגמא: ״גיליתי שיש מישהו בחברה שנמצא באותו דרג כמוני ואני מרוויחה משמעותית פחות ממנו, והייתי רוצה לנהל שיחה על הנושא הזה״.

2. וודאי שהפער לא נובע ממשהו לגיטימי

גילית פער בשכר בינך לבין מישהו. לפני שאת מייחסת את הפער הזה לאי שיוויון מגדרי את צריכה לברר עם עצמך, ואולי לא רק עם עצמך, אם יש סיבות טובות לפער הזה. זכרי, השכר שאת מקבלת בארגון משקף את המידה בה הארגון מעריך את תרומתך. שאלות טובות לשאול את עצמך כדי לבדוק אם ההשוואה שאת עושה נכונה כוללות האם אתם באמת ״אותו הדבר״? האם אתם מקבלים פרוייקטים בסדרי גודל דומים? האם אתם מנהלים תקציבים בגודל דומה? האם אתם אחראיים על כמות אנשים דומה?

שיהיה ברור. אלה לא שאלות שמנסות לטעון שאין פער מגדרי וגם אין כאן שום כוונה לפגוע לך בביטחון העצמי או לגרום לך להרגיש שאת עושה פחות. להיפך. כדי להיכנס לשיחה הזו מוכנה, את צריכה לוודא שיש לך תשובות לכל השאלות שתשאלנה כשתעלי את הטענה. לא כדאי להגיע לדיון הזה כשכל מה שיש לך בקנה זו תלונה על כך שאת מרוויחה פחות בגלל שאת אישה. לכן כדאי קודם כל לברר אם זה באמת כך, כדי שיהיו לך הטיעונים שתצטרכי ברגע שתנהלי על זה שיחה פתוחה עם הדרג הניהולי מעליך או עם משאבי האנוש. כדי שתהיה לך היכולת לומר דברים כמו ״אנחנו מנהלים פרוייקטים בסדרי גודל דומה ובמקרים מסוימים אלה שלי בהיקפים גדולים יותר ואני עדיין מרוויחה פחות״. אם זה נכון, זה כבר מבסס מאד את הטיעון שלך ולכן השלב הזה חשוב.

3. החליטי למי את פונה בארגון

לא בכל ארגון זה ברור למי פונים עם סוגייה כזו. אם זה אפשרי, הכי טוב לדבר עם המנהל או המנהלת הישירים שלך. בשביל צריך לוודא שיש לכם קשר כזה שמאפשר לך לדבר על הנושא הזה. אם את מרגישה בטוחה ופתוחה איתם, זוהי בדרך כלל האופציה הטובה ביותר. אם את לא מרגישה עם זה בנוח, תבדקי אם יש בארגון שלך פונקציית משאבי אנוש שתדע לבדוק את העובדות ולברר אותן בדיסקרטיות. אפשרות נוספת שעומדת בפנייך היא לזהות מנהל או מנהלת בכירים יותר, שתהיה להם נקודת מבט רוחבית ושאת מרגישה בנוח לפנות אליהם.

4. אל תדברי על זה במסדרונות

אחת הטעויות שאת יכולה לעשות זה להפוך את זה משיחה עניינית לרכילות. לכן חשוב שלא תעבירי את זה לשיחת מסדרון בהפסקות הקפה, בארוחות הצהריים או בכל הזדמנות אחרת עם קולגות שלך. גם לא ברשתות. זה יהפוך את השיחה הזו מעניינית למתגוננת, ייצר סביבך שמועות ולא יתרום לא למעמדך בארגון ולא לקידום הסוגייה שאת באמת מנסה להעלות – העלאת והשוואת השכר.

5. קבעי את השיחה והכיני את המשפט הראשון

אני ממש רוצה לעזור לך לבחור את המילים הנכונות ולא פחות חשוב – את הזמן והמקום הנכון. זו לא שיחת מסדרון, לא עושים אותה ב-3 דקות שיש לכם בין ישיבה לישיבה. את צריכה לקבוע שיחה אישית בחדר סגור עם דלת. לא בקפיטריה או בפינת ישיבה פתוחה. את השיחה הזו צריך לקיים בסביבה שמאפשרת שיחה אמיתית ופרטית, כולל הבעת רגשות אם מתאים. וכדי לוודא שגם מי שאת יושבת איתו מבין את זה, אפשר לפתוח את השיחה במשפט כמו "זה לא פשוט לי לנהל את השיחה הזאת, אבל אני מוכרחה לספר לך משהו שגיליתי שמאד מפריע לי ולבקש להבין למה זה קורה ואיך אפשר לטפל בזה״.

6. תשאירי את השיח הפמיניסטי בצד והפכי אותו לאישי-מקצועי

השיחה הזו על השכר שלך. אמנם הטריגר קשור להשוואה בינך לבין מישהו אחר שמרוויח יותר ממך אבל הארגון לא ינהל איתך שיח כנציגת הנשים גם אם בסופו של דבר התהליך הזה יגרום לו לבדוק את עצמו בתחום הזה. אל תיכנסי לשיחה הזו ממקום שמאשים את החברה בה את עובדת באפליית נשים. זה צריך להיות שיח ענייני כמה שיותר וממש עדיף שהיה תהיה על ״למה אני מרוויחה פחות״ ולא על ״למה הוא מרוויח יותר״. עכשיו נכון למקד את הדיון ל- ״מדוע אני מרוויחה 20% פחות ממי שנמצאים בדרג זהה, מבצעים את אותן המשימות ואחראית על אותו היקף של אנשים״. ככל שיהיו לך יותר טיעונים עניינים – כך תצליחי יותר. דוגמאות נוספות שאת יכולה להביא קשורות בביצועים אישיים (למשל, בשנה האחרונה נבחרתי כמצטיינת/קודמתי/קיבלתי פרס…) וגם בביצועים ארגוניים ותוצאות (למשל, בשנה האחרונה המחלקה שאני אחראית עליה הכניסה הכי הרבה הכנסות/לקוחות/כל מדד עסקי רלוונטי אחר או קיבלה תוצאות הכי טובות במדדים שביעות הרצון של הלקוחות מהשירות וכד'). הכיני טיעונים כאלה! בלעדיהם השיחה תסתיים מהר וללא תוצאות.

7. הכיני את עצמך לכמה אפשרויות

יש כמה דרכים שבהן השיחה הזו יכולה להתפתח: יכול להיות שתגלי שיש סיבות מקצועיות לפער. זה יכול להיות חוזה אישי של דמות מאד מבוקשת שרצו להביא לארגון עם ניסיון ייחודי שמסביר את פער השכר. ויכול להיות שתגלי שיש פה משוב על ביצועים ואתם לא באותו המקום מבחינת הערכת הארגון. במקרה כזה, גם אם זה ממש קשה לשמוע, קיבלת מתנה ועכשיו את יודעת מה את צריכה לעשות.

וישנה גם האפשרות שהמעסיק לא יהיה מוכן לדבר איתך על השכר של מישהו אחר או אפילו יגיד שהמידע שיש בידיך לא נכון. במקרה כזה, אם הכנת את הטיעונים המתאימים, אפשר לבחור  להעביר את השיחה משיחה על השוואת שכר (אני מקבלת פחות ממישהו אחר) לשיחה על השכר שלך (למה את חושבת שאת צריכה להרוויח יותר).

ואולי תגלי שמי שעומד מולך יהיה מוכן לבדוק את הפער שאת מציפה. תהליך כזה יכול להסתיים בכך שהארגון יודה שיש פער ויעזור לגשר עליו או להסתיים כמו בתחילת הפסקה, עם ארגון שחושב שיש סיבות מוצדקות לכך שמישהו אחר מרוויח יותר ממך, אבל לפחות הוא בדק את זה לפני שחזר אליך עם התשובה הזו. 

זה, אגב, מה שקרה לי. וכן, קיבלתי את ההעלאה ההיא, הגדולה. והארגון עשה שיעורי בית והכניס תהליכים כדי שזה לא יקרה שוב. אז אם גילית פער, שווה לנסות ולהתמודד איתו.

לינק לטור בדה-מרקר 03.11.2021

תגובה אחת

  1. מצד הגבר שמרוויח יותר…
    קרה כבר כמה פעמים, שמצאתי שהמפתחת הותיקה בצוות משתכרת פחות ממני. וביותר מ-20%.
    אני מעודד אותן לדבר עם המנהל ו/או/ למצוא מקום חדש שיעריך אותן וישלם להן מה שמגיע להן.
    לצערי, חל ק גדול מפחד לעשות את הצעד.

large-AX1A2125-2
נירית כהן

אני נירית כהן ובעשור האחרון אני מובילה שיח חדשני על עולם העבודה העתידי והאסטרטגיות הדרושות לאנשים וקריירות, למנהלים וארגונים וגם בממד הלאומי של כלכלה, חברה וחינוך.

חיפוש
המומלצים
הרשמה לבלוג
כדי שתישארו מעודכנים

למנהלים. לעובדים. לקריירה.

העולם משתנה סביבנו ופוגש אותנו כל פעם במקום אחר. מה מעניין אותך היום?
למנהלים: להכין את המנהלים, התהליכים והארגון לארגון העתידי
לעובדים: כלים לפיתוח, חיבור ושימור עובדים בנורמלי החדש
למרכזי קריירה: תכנים לפיתוח וניהול קריירה למרכזים ועמותות שעוסקות בקריירה
לקריירה שלך: מפה וכלים לחיפוש עבודה, ניהול ושינוי בקריירה שלך
Web_Icon_2

למנהלים

Web_Icon_1

לעובדים

Web_Icon_3

למרכזי קריירה

לקריירה שלך

כדי שתהיו מוכנים... הירשמו לניוזלטר השבועי