רגע לפני שאתם עוזבים את מקום העבודה – תעצרו ותחשבו

להשאר או לעזוב?

שנת הקורונה גרמה לרבים לשאול שאלות של מהות על עבודה, משפחה וחיים.  ובתהליך החזרה לנורמלי החדש השאלות האלה צפות אל מול החלטות מעסיקים בנוגע לגמישות, משרדים ואפילו משמעות. להישאר או לעזוב? זו שאלה שנשאלת מאחורי הרבה דלתות סגורות בימים אלה.

1. למה אתם עוזבים ומה אתם מחפשים?

נקודת מוצא טובה היא לבחון אם אתם הולכים מ- או הולכים אל-.  הולכים מ-, זו הבריחה, הרצון לעזוב את העבודה שיש לכם עכשיו כי לא טוב לכם שם. זה יכול להיות בגלל תנאים, עניין, משמעות, החלטות של גמישות או סתם הבנה שהגעתם לצומת ואתם מבינים שאתם לא רוצים להמשיך כמו שהיה. כל אלה תובנות חשובות, הן יתחילו אצלכם את התנועה. אבל הן לא מספיקות.

כי כשאנחנו עסוקים בלעזוב את מה שיש עכשיו, אנחנו עשויים לבחור את הדבר הבא מהשיקול הלא נכון. לכן צריך להקדיש זמן גם ל "הולכים אל". אלה לא הסיבות למה אתם רוצים שינוי אלא מה אתם רוצים שיהיה לכם אחרי השינוי. איך אתם רוצים שהחיים שלכם יראו עוד שנה? עוד חמש? זו הבחירה המודעת ללכת אל המקום החדש בגלל שיש בו את מה שאתם מחפשים. בשביל ללכת אל- אתם צריכים להבין מה השיקולים שלכם בבחירת מקום העבודה הבא.

2. שיקולי שכר

בדקו את עצמכם. אילו היו מציעים לכם 10% יותר שכר תמורת עבודה משעממת/עם אנשים שאתם לא מעריכים/שלא מפתחת אתכם. הייתם לוקחים? אם התשובה שלכם היא "כן", אתם עדיין בשלב שבו אתם בונים את הבסיס הכלכלי שלכם ומוכנים להקריב גורמים אחרים של קריירה בתמורה לשכר. אין כאן נכון או לא נכון, זה פשוט המצב. רק תהיו מודעים לכך שאתם שמים שכר במקום ראשון בקבלת ההחלטות ותוודאו שאתם מבינים על מה אתם מוותרים כדי למקסם אותו.

3. מחפשים משמעות

תפקיד המשמעות בעבודה משתנה בעשורים האחרונים. בעבר היה מקובל לבחור עבודה ומקצוע לפי צרכי יציבות ופרנסה ובמקרים רבים, אחרי כמה עשורים של עבודה, הגיעו רבים לצומת שבה הרגישו בצורך לעשות משהו משמעותי, תורם, מעבר לפרנסה. וגם אז לא כולם יכלו לממש את הצורך הזה בגלל שיקולי פרנסה, לפעמים הסכמי קביעות ופנסיה.

בשנים האחרונות אנחנו רואים את המשמעות מקבלת מקום של כבוד בהחלטות קריירה כבר בתחילת הדרך ודורות צעירים בוחרים מקומות עבודה גם על פי קריטריונים של משמעות והשפעה מעבר לתגמול ותנאים.

משמעות לא חייבת לבוא לידי ביטוי בפתרון של בעיות גדולות. היא קשורה ב- "בשביל מה" אנחנו עובדים, בערך שאנחנו מביאים, בתחושה שאנחנו משנים משהו שחשוב לנו. אין עיסוק "עם משמעות" ועיסוק "בלי". כאנשי כספים בארגון, למשל, אתם יכולים להרגיש שאתם עובדים בעיסוק ללא משמעות אם מה שאתם עושים זה למקסם את הרווח לבעלי המניות. אבל אותו תפקיד בדיוק יכול להרגיש בעל משמעות רבה אם החברה, בדרך לאותו רווח, גם עושה משהו שאתם גאים להיות חלק ממנו.

4. רוצים להתפתח

בעולם עבודה שבו יציבות תעסוקתית מגיעה מהיכולת שלנו להישאר רלוונטיים בשוק התעסוקה, צמיחה והתפתחות חשובים לא פחות משכר. בצומת של החלטה בקריירה כדאי לשים לב גם לפערי המיומנויות שלכם אל מול ההשתנות של תחום העיסוק ועולם העבודה ואז לבחון את אפשרויות העבודה שלכם גם אל מול שיקולים של סגירת אותם פערים. אם נחזור לדוגמת איש הכספים, רו"ח למשל למדו למלא תפקיד חשוב סביב דיווחים, מיסים וביקורת ומגלים בתקופה הזו שמערכות ממוחשבות מחליפות אותם בחלקים הולכים וגדלים. זה המקום לשאול מה אני צריך ללמוד כדי להישאר רלוונטי? זה יכול להיות קשור במערכות האלה, לפתח סביבן מומחיות ולהוביל את הטמעתן. וזה יכול להיות דווקא מה שהן לא ידעו לעשות או מה שהן יאפשרו לנו לעשות שלא יכולנו בעבר. כולל פיתוח יכולת יצירת סיפור ממידע, תשובות לשאלות שלא נשאלו, ייעוץ פיננסי ועוד.

לכולנו יש פערי מיומנויות הולכים וגדלים ככל שהידע שלנו  מתיישן וצריך לעדכן ידע, כלים, תהליכים כדי לדעת לעבוד בסביבה המשתנה אפילו בתוך התפקיד והמקצוע שלנו. איפה הכי נכון לכם לעשות את זה? כאן כדאי לזכור שפיתוח זה לא קורס. פיתוח כולל הזדמנויות להתנסות בפרויקטים מחוץ לתפקיד או במעברי תפקידים . בהקשר הזה, אם אתם רוצים לקחת את הקריירה שלכם לכיוונים חדשים, לרכוש מיומנויות חדשות או אולי אפילו לעשות שינוי בליבת העיסוק שלכם, פעמים רבות יותר קל לקבל את ההזדמנות בתוך ארגון שמכיר אתכם מאשר במקום חדש. לכן לפני שאתם מקבלים החלטה לעזוב, בדקו אם יש אפשרויות למעבר בתוך הארגון, תפקידים שהייתם נשארים עבורם, שמפתחים אתכם בכיוון שאתם רוצים לצמוח אליו.

ואם זה לא אפשרי והחלטתם לעבור לארגון אחר, חשוב מאד לבדוק אילו הזדמנויות לפיתוח וצמיחה יש לכם שם. חפשו מקומות עבודה שמאפשרים לכם את הגמישות והעצמאות לנווט את הקריירה שלכם בתוך הארגון ותומכים בכך על ידי מגוון כלים כולל הכשרות פנימיות וחיצוניות, אפשרות חיבור עם קהילות ותכנים חיצוניים, תכניות מנטורינג וגם תרבות של ניהול תומך, משוב ושקיפות מידע, כולל כזה שיאפשר לכם לעסוק בפרויקטים ותפקידים מגוונים בתוך החברה.

5. מחוברים לאנשים

משפט ידוע הוא אנחנו מצטרפים לארגונים, אבל עוזבים לרוב בגלל מנהלים. כשאתם בוחנים מקום עבודה חדש, חשוב מאד שתבינו מי האנשים שאיתם תעבדו ומי המנהל? האם יש role models, אנשים שתלמדו מהם? מי האנשים שתהיו במחיצתם רוב הזמן. האם נוח לכם שם? והאם אתם מאמינים במנהיגות, במה שהיא מנסה להשיג?

בסופו של דבר, המפגש שלכם עם העבודה והארגון עובר דרך המפגש עם האנשים. הוא מתעצב דרך כל מה שהם אומרים ועושים וגם כל מה שלא אומרים ולא עושים. לכן, כדאי לדבר עם אנשים שעובדים שם כבר כדי לנסות ולהבין אם אופי החברה מתאים לכם, אם אתם מרגישים בנוח, מרגישים חופשיים להביע את דעתכם, להיות מי שאתם. נסו להבין האם יש מקום לקולות שונים, האם השיח פתוח ומעודד מגוון דעות. או שיש כיוון וקול ברור שמתווה את הדרך ובמקרה כזה, האם הוא תואם את האמונות והערכים שלכם.

6. רוצים גמישות

שנת הקורונה שמה את הגמישות במרכז הבמה. ולא, לא מדובר כאן במספר ימים של עבודה מרחוק אפילו אם זו הדרך שבה אנחנו בוחנים בתקופה הזו את רמת הגמישות שמקנה מעסיק. בשנת הקורונה קיבלנו אוטונומיה רבה יותר על ניהול העבודה, מתי ואיפה אנחנו עובדים ואפילו על מה. בתקופה הזו, מקומות עבודה מגדירים את הנורמלי החדש וכדאי לשים לב לאופן בו הם תופסים את האוטונומיה הזו ביחס למה שחשוב לכם.

אם אתם לא מחפשים את הגמישות הזו, ומתאימה לכם ההפרדה שמגדירה לכם מתי ואיפה עובדים ומתי ואיפה לא עובדים – זה לא צריך להוות שיקול עבורכם. אבל אם גיליתם השנה שיש לגמישות הזו ערך לאיכות העבודה ומכלול החיים שלכם, זה לא מספיק לבדוק אם אתם יכולים לעבוד יום בשבוע מהבית. אתם רוצים להבין יותר טוב את האופן בו הארגון והמנהלים תופסים את גמישות העבודה. האם הם רגילים לנהל ולמדוד עבודה על סמך נוכחות משותפת במשרדים? או שהם רגילים להגדיר יעדים והצלחה, למדוד ולתת משובים מהירים לעבודה בכלים מגוונים ובלי קשר להמצאות במרחב משותף?

בכל הממדים האלה, אין נכון או לא נכון. אבל במיוחד בתקופות בהן אנחנו שוקלים מעבר עבודה צריך לשים לב להתאמה בין הצרכים והרצונות שלנו לבין מה שמתאפשר לנו במקומות העבודה השונים. לכן, לפני שאתם מחליטים אם להישאר או לעזוב, תנסו להבין מה באמת חשוב לכם ואיפה באמת יש פערים. ולוודא לפני שאתם עוזבים, שניסיתם לדבר עם מי שצריך כדי לבדוק אם אפשר לסגור את הפערים האלה בתוך הארגון כדי שלא תעזבו מהסיבות הלא נכונות. אולי אם תבקשו תגלו שנותנים לכם את מה שאתם צריכים – תקציבי פיתוח, פרויקט במחלקה אחרת, יום בשבוע ללימודים. וגם אם לא, לפחות תדעו שאם אתם עוזבים בגלל שאתם הולכים אל – אל משהו שנכון יותר עבורכם היום.

קישור לטור בדה-מרקר 21.7.21

large-AX1A2125-2
נירית כהן

אני נירית כהן ובעשור האחרון אני מובילה שיח חדשני על עולם העבודה העתידי והאסטרטגיות הדרושות לאנשים וקריירות, למנהלים וארגונים וגם בממד הלאומי של כלכלה, חברה וחינוך.

חיפוש
המומלצים
הרשמה לבלוג
כדי שתישארו מעודכנים

למנהלים. לעובדים. לקריירה.

העולם משתנה סביבנו ופוגש אותנו כל פעם במקום אחר. מה מעניין אותך היום?
למנהלים: להכין את המנהלים, התהליכים והארגון לארגון העתידי
לעובדים: כלים לפיתוח, חיבור ושימור עובדים בנורמלי החדש
למרכזי קריירה: תכנים לפיתוח וניהול קריירה למרכזים ועמותות שעוסקות בקריירה
לקריירה שלך: מפה וכלים לחיפוש עבודה, ניהול ושינוי בקריירה שלך
Web_Icon_2

למנהלים

Web_Icon_1

לעובדים

Web_Icon_3

למרכזי קריירה

לקריירה שלך

לקבלת פרק לדוגמא מתוך הספר


צירפתי אותך לניוזלטר, ניתן להסיר את עצמך מהרשימה בכל עת

כדי שתהיו מוכנים... הירשמו לניוזלטר השבועי