בשבוע שעבר הזמינו אותי לכנס. לא, לא בזום. כנס, אמיתי, עם קבלת פנים ואוכל ומרצה מחו"ל. מרצה שאני מאד מעריכה. קראתי את כל הספרים שלו. ראיתי הרצאות שלו בזום. אז ללכת? לא ללכת?
אחד הדברים הפחות אהובים עלי זה להגיע לבד למקום שבו אני לא מכירה אף אחד. או לפחות לא יודעת אם יהיה שם מישהו שאכיר. מעל שנתיים שכבר לא נדרשתי לאמן את השריר הזה. אז אמרתי לעצמי: ״בשביל מה? נסיעה של שעתיים לכל כיוון? חניה? אוכל בינוני מינוס? ויתור על ערב עם המשפחה? גם ככה תהיה הרי הקלטה ואמרו שישדרו את הכנס בסטרימינג. וממילא אני לא יודעת מי יהיה שם וממש ממש לא מתחשק לי להגיע ולא להכיר אף אחד. ונראה לי שאין לי מה ללבוש…"
זה לא לקח הרבה זמן לשכנע את עצמי שבעולם פוסט קורונה למדנו לצרוך אחרת תכנים ומפגשים ואני לא הולכת. וחזרתי לספר שאני בדיוק קוראת. למזלי, הספר של טיפאני פאהם You are a Mogul (יצא בעברית בהוצאת מטר תחת השם "להיות מובילה בעולם העסקים") הזכיר לי למה אני לא באמת יכולה להישאר בבית. שהגיע הזמן לצאת מהזום לא רק עם לקוחות אלא גם לצרכי נטוורקינג ומערכות יחסים. לחזור להיפגש עם אנשים בתלת מימד, בעולם האמיתי.
טיפאני פאהם הקימה את מוגול, סוג של פלטפורמת רשת לנשים צעירות שמונה היום 18 מיליון משתמשות ב 196 מדינות. מוגול מאפשרת לנשים להתחבר, לחלוק מידע, להשיג ידע ולעשות את זה ברמה גלובלית. או איך שהיא מגדירה את זה – במה אחת, מיליון קולות. אבל הספר הוא לא על מוגול אלא על האופן שבו בחורה בת 27 עשתה את כל הדרך מרעיון לחבר נשים ברחבי העולם ועד לאימפריית תקשורת. בספר היא מנסה להגדיר את החוקים החדשים של עולם העבודה, אלה שמאפשרים לנו לעשות את מה שחשוב לנו באמת ולעצב את הדרך שלנו בעידן של שינויים ומהפיכות. ובתוך התהליך הזה לעודד אותנו לקחת אחריות על הקריירה שלנו, על הגשמת חלומות, וכל מה שצריך לעבור בדרך.
רשת היא מרכיב חשוב בתהליך הזה. או יותר נכון, אנשים, מערכות יחסים עם אנשים, role models, מנטורים, אנשים שמזכירים לנו מי אנחנו רוצים להיות, איך היינו רוצים לפעול, להתפס, להתנהג. פאהם מדברת על הערך של שיתופי פעולה, כאלה שנובעים מתוך הבנה שהדרך הזו דו כיוונית – שבזמן שאנחנו נתרמים מהאנשים שסביבנו, אנחנו גם יכולים לעזור לאחרים בדרך שלהם.
איך להתכונן לכנס ומה כדאי לשאול
לפני הקורונה רוב מערכות הקשרים המקצועיות שלנו נוצרו במפגשים. אלה היו כלכך חשובים לחיינו שמעבר למשרד, הלכנו לכנסים מקצועיים ואפילו בחרנו לטוס שעות ארוכות למפגשי פנים אל פנים עם עמיתים, לקוחות ועמיתים לתעשייה. ההבנה שאנחנו זקוקים לקשר עם אנשים בהקשרים של עבודה התחדדה גם בתקופת הריחוק החברתי של הקורונה. אמנם גילינו את היתרונות של גמישות העבודה מהבית, אבל התגעגענו לאנשים עד כדי כך שנפגשנו לקפה זום כדי להתחבר. וכשנרשמנו לכנסים וירטואליים גילינו שזה לא אותו דבר. את התוכן אנחנו יכולים לראות גם כהרצאות ביוטיוב או TED. אבל מעט מאד בחוויה הזו החליף את השיחות שאנחנו מקיימים בהפסקות…
עכשיו, כשעידן המגיפה מפנה את מקומו לנורמלי החדש אנחנו צריכים גם ללמוד מחדש מתי ממש חשוב שנדע לצאת מהבית. לא רק למשרד אלא גם למפגשים מקצועיים. אפילו לכנסים. הנה כמה דברים שהייתי צריכה להזכיר לעצמי, הסיבות בשבילן כן כדאי ללכת לכנס וגם איך להפיק ממנו את המירב:
אתם לא היחידים שהגיעו לבד
מכירים את זה שילדים קטנים נצמדים לרגל של אמא או אבא ליד אורחים לא מוכרים? אז ככה רובינו מתנהגים בכנסים. אנחנו מוצאים מישהו אחד שאנחנו מכירים ואז לא מניחים לו כל הכנס רק מהחשש להיות ולהיראות לבד. כדי לשחרר את הצורך הזה, אני מזכירה לעצמי שאני לא היחידה שהגיעה לכאן לבד! לכל כנס מגיעים המון אנשים לבד. נקודת מוצא טובה היא לסרוק את איזור ההתכנסות ולזהות מי לבד ואז לגשת אליהם לשיחה.
אם אתם כמוני, מה שעובר לכם בראש עכשיו זה שאין לכם מושג איך מתחילים שיחה עם אנשים שאתם לא מכירים. כאן נכנס היתרון הגדול של כנס שמייצר עבורנו הזדמנות למפגש עם אנשים שבחרו להגיע לכאן, ממש כמונו. באנגלית, קוראים לזה curated networking, מלשון אוצרות, כמו במוזיאון. אם בעבר ליבת הכנס היתה אוצרות התוכן סביב הנושא, היום הכנס מהווה בעצם אוצרות רשת של אנשים שיש להם עניין משותף באותו נושא. זו נקודת התחלה מעולה לשיחות עם אנשים רלוונטיים לרשת שלכם. עכשיו רק נותר לכם לנסח משפט הצגה שמסביר למה אתם בחרתם להגיע לכנס הזה, מה מעניין אתכם ואיך זה קשור למה שאתם עושים. ולהיות מוכנים לשאול את אנשי השיחה שלכם למה הם בחרו להגיע, מה מעניין אותם ואיך זה קשור למה שהם עושים. מכאן כבר תוכלו להתגלגל לשיחה על נושאי עניין משותפים.
שיחות שזוכרים
כי זו בעצם המטרה. לא המפגש וההיכרות אלא היכולת לזהות אנשים ששווה להכיר יותר לעומק. פעם כנס היה שבשבת רוח של כרטיסי ביקור – נתנו, קיבלנו, ברובם לא השתמשנו. בעידן הזה, זו כבר לא המטרה. אם כבר יצאתם מהבית והגעתם לכנס, עשיתם את זה בשביל להכיר אנשים מעניינים. ואת זה לא עושים על ידי איסוף כרטיסי ביקור, גם לא דיגיטליים. במקום לכוון למספר גדול של מפגשים קצרים כדאי להתמקד דווקא בשיחות זכירות, כאלה ששני הצדדים יזכרו גם אחרי ואולי ירצו לפתח למערכת יחסים יותר משמעותית.
אנשים כאלה נמצאים לא רק במפגשים אקראיים אלא גם במפגשים מתוכננים שאתם יכולים לייצר. כנסים הם הזדמנות לדבר עם אנשים שאתם עוקבים אחריהם ובנסיבות אחרות לא הייתם נפגשים. אפשר להכין רשימה של אנשים שהייתם רוצים לפגוש – מתוך המרצים או מובילי דעה ברשתות או עמיתים למקצוע שעשויים להגיע לכנס הזה. מעבר לרשימת המרצים והפאנליסטים, אפשר לזהות היום גם אנשים שמגיעים לכנס דרך פרסומים ושיתופים ברשתות ואפילו לקבוע איתם מראש, אם מתאים. בכנסים רבים, במיוחד בחו"ל, יש היום אפליקציות מלוות שמחברות אתכם למשתתפים אחרים ומספרות לכם על הרקע שלהם.
עכשיו כשיש לכם רשימה, אתם צריכים לעשות שיעורי בית. למה? כי אתם לא היחידים שינסו להגיע לשיחה עם מרצים, פאנליסטים ומובילי דעה. ככל שתתכוננו יותר לשיחות האלה, כך יגבר הסיכוי שהן יהיו משמעותיות. לכן חשוב שתגיעו עם דעה משלכם על סוגיות מרכזיות בכנס. וגם תעשו קצת מחקר בלינקדאין על מי שאתם מתכננים לפגוש כדי שתוכלו לדבר על נושאים שהם עוסקים בהם, אולי להתייחס למשהו שאמרו או כתבו. ואם אין כאלה, אז להגיע עם דעה מגובשת על סוגיות מפתח בכנס כדי שהשיחה שלכם תעבור מעבר להיכרות נוסח כרטיס ביקור. וטיפ קטן, אם אתם בכל זאת מחליפים כרטיסי ביקור, אפשר לכתוב על הכרטיס שלכם כמה מילים לפני שאתם מוסרים אותו, כך שיזכירו לבן השיח שלכם מי אתם ועל מה דיברתם.
המשך יבוא – בדיגיטל
נטוורקינג מתחיל כשאנחנו פוגשים מישהו ומחליפים כרטיסי ביקור, אולי אפילו יושבים לקפה ומכירים היכרות ראשונית. אבל אם לא נעשה עם זה כלום, זה ישאיר אותנו עם ערימה של כרטיסי ביקור… מערכת יחסים, לעומת זאת נוגעת במקום יותר עמוק ויוצרת שותפות לאורך זמן. הגשר בין המפגש בכנס לקשרים מתמשכים ואולי מערכת יחסים נמצא ברשתות החברתיות. אם אתם עדיין לא יודעים אם הקשר הראשוני שווה שיחת המשך, הרשת היא דרך מצויינת להישאר בקשר ולהכיר את האנשים שפגשתם טוב יותר. להחשף לא רק לשיח שלהם אלא גם לתכנים ואנשים שלא ידעתם שאתם לא מכירים. ולא פחות חשוב, קחו בחשבון שהתהליך הזה הוא דו – כיווני – זאת אומרת שהאנשים שפגשתם בוחנים גם הם את הפרופיל שלכם ברשתות. זה הזמן לבדוק אם מה שהם מוצאים שם מקדם את החיבור שאתם רוצים לייצר.
אז כן, נסעתי לכנס. פגשתי המון אנשים שלא ידעתי שיהיו שם, הכרתי חדשים וקיבלתי ספר עם הקדשה ממרצה שאני מאד מעריכה. עכשיו אני מסתכלת על ההזמנה שקיבלתי לכנס בשבוע הבא. הפעם אני באמת לא מכירה שם אף אחד. ללכת?