ברגע זה מתחרים בפריז ספורטאים אולימפיים הנמצאים בשיא הקריירה שלהם. אבל זו תהיה קריירה קצרה שתסתיים, במתוכנת הזו, בגיל שבו רבים רק מתחילים קריירה. עבור ספורטאים אולימפיים, הצורך לעבור מהישגי השיא של הקריירה הספורטיבית לקריירה חדשה הוא בלתי נמנע. ההכרה הזו מפחידה, אבל היא גם מתנה. כי לפחות הספורטאים האולימפיים לא חיים באשליה שהקריירה שלהם תשייט כך שנים ארוכות והם יודעים שהשינוי יגיע. והוא יגיע לא רק עבורם. בעולם המהיר של היום, הרעיון של קריירה יציבה לאורך שנים במקצוע אחד הופך נדיר יותר ויותר. השינויים המהירים בכל התחומים מיישנים את הידע ומקצרים את מחזוריות החיים של תעשיות, ארגונים ומקצועות. לכן גם מחזורי הקריירה שלנו מתקצרים ואנחנו צריכים ללמוד לנווט את המעברים. מעברי הקריירה של ספורטאים אולימפיים מסמנים עבור כולנו אילו אפשרויות עומדות בפנינו לקריירה חדשה, ביום שבו זו הנוכחית מסתיימת.
1. קריירה חדשה "קרובה לבית"
הקריירה הברורה והבטוחה ביותר היא זו הקרובה לבית. ספורטאים אולימפיים, לדוגמא, צוברים לא רק ניסיון כספורטאים בתחומם אלא מכירים מקרוב גם את כל העיסוקים שסביבם כולל מאמנים, מערכות ספורט וכד'. נקודת המבט הזו הופכת אותם למועמדים אידיאליים לקריירות שנשארות קרובות לעולם הספורט כולל עבודה כמאמנים, מנטורים, פרשני ספורט ומנהלים. תפקידים אלה מאפשרים להם לחלוק את התובנות שלהם, להדריך ספורטאים עתידיים ולעצב את העתיד של תחום שהם מכירים היטב.
אורן סמדג'ה, אחד משני הישראלים הראשונים אשר זכו במדליה אולימפית, הוא היום המאמן-הראשי של נבחרת הגברים של ישראל בג'ודו. יעקב טומרקין, שחיין אולימפי שייצג את ישראל במספר אולימפיאדות, הוא כיום ראש תחום לימודי השחייה בבית הספר למאמנים במכון וינגייט.
הצעד הבא: התבוננו על האקו-סיסטם הרחב של התעשייה והעיסוק שלכם כדי לזהות תפקידים אחרים שזקוקים לניסיון שלכם בתחום שאתם מכירים.
2. מינוף מותג אישי
האנשים שעובדים אתכם לא מכירים את קורות החיים שלכם אבל כשהם חושבים עליכם יש להם בראש תמונה של מה שאתם יודעים לעשות. זה המותג האישי שלכם – לא יוצרים אותו, מגלים אותו. המותג האישי שלכם הוא זה שמבדל אתכם מכל שאר האנשים שעוסקים באותו מקצוע. זה ההבדל בין לחפש "רואה חשבון" לבין זה ששלחו אתכם אליו כי הוא "ימצא עבורכם את הפתרון לבעיה הזו". ספורטאים אולימפיים שזוכים לתהילה והכרה מעצם התחרות באולימפיאדה בונים בכך מותג אישי חזק שניתן למנף למיזמים שונים מעבר לעיסוק בספורט. התמונה שנוצרת סביבם, כולל סיפורי המסירות, ההשקעה, הכישלונות וההצלחה, הופכת אותם לדמויות משכנעות עבור קהלים בתחומים נוספים ופותחת להם דלתות.
מייקל פלפס השיג באמצעות שמונה מדליות זהב חסויות רבות והשתמש בחלק מהרווחים כדי להקים את קרן מייקל פלפס, שמתמקדת בקידום ספורט השחייה ואורח חיים בריא. לינוי אשרם השתתפה עם פרישתה בפסטיגל, בתכניות ריאליטי ובקמפיינים של פרסום.
הצעד הבא: באיזה הקשר חושבים עליכם אנשים מקצועית? מתי הם באים אליכם להתייעצות או הכוונה, דווקא כשזה לא חלק מתיאור התפקיד שלכם? שימו לב איך אנשים סביבכם תופסים את הערך שאתם מביאים. ככל שתבינו ותחזקו את המותג האישי שלכם, תוכלו לזהות הזדמנויות חדשות שבהן אתם מביאים ערך בעולמות שונים מאלה שאתם עוסקים בהם היום.
3. השפעה חברתית ופילנתרופיה: גם אתם יכולים
עבודה היא גם פרנסה ויש שנים שבהן הפרנסה היא שיקול מרכזי, עד שהיא לא. בשלב הזה של הקריירה אנשים רבים מחפשים את הדבר הבא סביב משמעות. ראינו את זה בקורונה, עם תופעת "העזיבה הגדולה" שנבעה מחישוב מסלול מחדש סביב מקום העבודה בחיים והרצון להקדיש את הזמן למה שמשמעותי לעצמנו ולחברה. האפשרות לעשות את הקריירה הבאה בתחום של השפעה חברתית מופיעה גם אצל ספורטאים אולימפיים, מתוך רצון להחזיר לקהילה ולבנות על הפלטפורמה שלהם לטובת החברה. היותם ספורטאים אולימפיים מהווה עבור רבים מושא להערכה ומודל לחיקוי ובכך יש להם את האפשרות לתת השראה לאחרים לתרום למטרות משמעותיות.
האתלטית האולימפית ג'קי ג'וינר-קרסי הקימה את קרן ג'קי ג'וינר-קרסי סביב האמירה ש"בכל אחד מאיתנו יש זהב" והיא תומכת בפיתוח נוער דרך חינוך, בריאות ותכניות ספורט. יוסיין בולט, אולי עדיין האיש המהיר ביותר על פני כדור הארץ, הקים את קרן יוסיין בולט המתמקדת בחינוך ופיתוח תרבותי לילדים בג'מייקה. בישראל אריק זאבי ייסד את הקרן למצויינות אולימפית בישראל ועמותת "שער שוויון" מעניקה פרס לספורטאים פעילים המעורבים ביניהם האלופה האולימפית לינוי אשרם.
הצעד הבא: קריירה עם השפעה חברתית לא חייבת לכלול הקמת קרן פילנתרופית או אפילו תרומה חברתית רחבה. לרובנו אין השפעה כזו אבל זה לא אומר שאנחנו לא יכולים לדייק את השלב הבא בקריירה סביב נושאים שחשובים לנו. שימו לב למה אתם מפנים זמן, איפה אתם מתנדבים, במה אתם משקיעים גם בלי תגמול – ואז בחנו אילו עיסוקים יש סביב הנושאים האלה שיכולים לבנות על היכולות והניסיון שצברתם עד היום.
4. קריירה על בסיס היכולות שצברתם
בעולם המשתנה יש הרבה אנשים שצריכים את מה שאתם יודעים לעשות, אבל קוראים לזה בשמות אחרים. שזה בהגדרה אומר שאפשר לבנות על היכולות והניסיון שצברנו בקריירות הקודמות ולהתפתח בעזרתם לתחומים חדשים לגמרי. כמו בהרבה מקצועות אחרים, הכישורים המרכזיים שפותחו במהלך קריירה אולימפית—משמעת, חוסן, עבודת צוות, מנהיגות—נדרשים גם בעולמות מקצועיים אחרים והופכים ספורטאים אולימפיים לנכסים בכל תחום שמעריך ביצועים גבוהים ומסירות.
יעל ארד כיהנה כמנכ"לית חברת P.M.I, המשווקת מוצרי איסוף לילדים וכיום היא הבעלים של חברת "4 סאקסס", המנהלת את הפעילות המסחרית של ערוצי ניקלודיאון בישראל. נעם גרשוני, טייס חיל האויר לשעבר שנפצע אנושות בהתרסקות מסוקים והפך לאלוף אולימפי וזכה להשיא משואה, מעביר הרצאות וסדנאות להתמודדות עם שינויים ואתגרים לצד שאיפה מתמדת לביצועי שיא ומצוינות. גל פרידמן, זוכה מדליית הזהב בשייט, הוא חובב צילום ובשנת 2017 החל לעבוד כצלם חתונות והתמנה לצלם הבית של קבוצת הכדורסל מכבי חיפה.
הצעד הבא: מתחיל בהבנה שאתם לא המקצוע שלמדתם ולא התפקידים שעשיתם אלא הפוטנציאל של מי שאתם יכולים להיות, שמבוסס על הערך שאתם מביאים. כשתבינו מי זקוקים לערך הזה ואיך הם קוראים לזה בתעשיות אחרות תדעו לזהות תחומים שבהם היכולות והניסיון שלכם רלוונטיים בעולמות חדשים.
בין אם אתם מאלה שהקריירה שלהם הסתיימה באחת כמו ספורטאים או יוצאי צבא, או שאתם פשוט מנווטים את הקריירה שלכם בעולם העבודה המשתנה, הצורך להסתגל ולהמציא את עצמכם מחדש הוא תמידי. המסע שעוברים ספורטאים אולימפיים לקריירה חדשה מסמן את האתגר של כולנו במעברי קריירה. אל תחששו ממנו, יש סיכוי טוב שתגלו שאתם עושים עכשיו בדיוק את מה שאתם רוצים לעשות.