מתנות לחג: תלושי הקנייה מחמיצים את המטרה

איזו מתנה תתנו השנה לעובדים שלכם?

עד היום יש לי סט כוסות יין שקיבלתי אי שם בשנות ה 20 לחיי ממעסיק. זה לא היה אז פריט שהייתי מרשה לעצמי לרכוש ודווקא בגלל זה הייתה לו משמעות. משמעות שאין לתלושי קניה, שהם היום ברירת המחדל של המתנות לחגים אבל חסרים את אותו ערך רגשי מאחר והם נספגים בתוך הוצאות היומיום והופכים בפועל לעוד כמה שקלים במשכורת.

המקור של מתן מתנות לחג כחלק מהטבות מעסיקים מגיע ממסורת ארוכת שנים, שמשלבת אלמנטים חברתיים, תרבותיים וכלכליים. הוא מתכתב עם המסורת היהודית, שנועדה לחזק את הקשרים בתוך הקהילה ולסייע למי שזקוק ולכן שמה דגש על נתינת מתנות או מזון במהלך החגים. לפני שנים, המתנות שקיבלנו לחגים מהמעסיק היו משהו שהעובדים לא היו קונים בעצמם – בין אם בגלל המחיר, או כי פשוט לא היו חושבים על זה כהוצאה הכרחית. המעסיקים ידעו לזהות את המקומות האלה ולתת לעובדים משהו שמרגיש כמו פינוק אמיתי. בכך, המתנה סימנה לא רק את החיבור למסורת, אלא גם את העובדה שהעובד והמעסיק שייכים לאותה קהילה.

מקולקטיב לאישי: גלגולה של מתנה

אבל התמורות החברתיות, הכלכליות והתרבותיות של העשורים האחרונים שינו משמעותית גם את המסורת של מתנות לחג בארגונים. במקום המתנה הקולקטיבית, סמל של השתייכות וקהילתיות, ראינו מעבר הולך וגובר אל עבר מתנות מותאמות אישית יותר. בתחילה, ארגונים עוד ניסו לחבר בין המתנה לרצונות המשתנים דרך חוברות ואפילו ירידים שאפשרו בחירה של מוצר מתוך מגוון אפשרויות. אבל עם הזמן, ומתוך מטרה לאפשר לעובדים לבחור מתנה שמתאימה לצרכים ולהעדפות האישיות שלהם, רוב מתנות החג עברו לכלים המאפשרים לעובדים חופש בחירה כמעט מוחלט, כמו כרטיסי מתנה, שוברי קניות או נקודות זיכוי שניתן להשתמש בהן במגוון חנויות או אתרים מקוונים. במקרים רבים, במיוחד אחרי הקורונה, המתנות הפכו דיגיטליות לחלוטין ואנחנו מקבלים קופונים או כרטיסי מתנה שמגיעים ישירות למייל או לאפליקציה.

תלושי החג, למרות הפופולריות שלהם, אמנם נוחים בכך שהם מאפשרים לעובדים גמישות מוחלטת לבחור מה שהם רוצים. אבל בדיוק בגלל זה הם נספגים בהוצאות היומיומיות ולא מצליחים לגעת באותו מקום רגשי שהמתנות הישנות הצליחו להפעיל. בפועל, לקחנו הטבה שהייתה סמל של הערכה וערך מהחיבור הקולקטיבי והפכנו אותה ורוקנו אותה מהתוכן של ההקשר הרגשי והארגוני.

במתכונת הזו מתנות החג איבדו את הכוח שלהן. כתקציב ארגוני, זה כסף שנזרק לפח ויכול היה לשמש לכלים הרבה יותר משמעותיים של מחוברות ומוטיבציה אילו רק היה מוסב לתת לאנשים את מה שהם צריכים באמת ואולי לא מרשים לעצמם.

הטבה שהיא גם פרקטית וגם רגשית

אם נתחבר לרגע למהות של מתנות החגים – תמיכה וחיזוק הקשר בתוך הקהילה – נראה שיש הטבות רבות שיכולות לענות לצורך הזה גם היום אבל הן לא בהכרח קשורות בחגים. מצפן מאד מדוייק לאיכות החיבור בין ההטבות לצרכים של העובד ולתחושת ההוקרה שלו נמצא בהבנה שאם יש לעובד אתגר בתחום החיים האישיים, הוא יאפיל תמיד על עבודה. לכן כל דבר שיעזור לעובד לפתור את מה שמאתגר אותו ואת חיי משפחתו זו הטבה משמעותית גם במונחים פרקטיים וגם הזדמנות אמיתית להכיר תודה והערכה וליצור משהו שהעובדים שלכם יזכרו. את זה משיגים בעזרת מתנות שמראות תשומת לב פרטנית למצב האישי של המקבל או לחילופין שנותנות לעובד משהו שהוא לא היה מרשה לעצמו – בין אם זה בגלל המחיר, חוסר הנוחות, או פשוט כי זה מרגיש כמו פינוק.

אירועי חיים אישיים הם דוגמא מצויינת לזמן שבו העובד עסוק רגשית ופיזית במשהו אישי והטבות מותאמות עונות על המהות של התייחסות אישית. דמיינו לרגע איך ירגיש העובד שלכם אם יגלה שאתם מספקים לו מארגנת אירועים לבר מצווה או שירות ליווי להוצאת אישור למטפל סיעודי לבן משפחה מדרגה ראשונה. דוגמאות כוללות הטבות בדמות התייחסות לשמחות וציוני דרך כמו יום חופש ביום הולדת או יום ראשון ללימודים עבור הורים, ואפילו שירותי עזרה באירועים גדולים כמו בר מצווה או חתונה. הן יכולות גם לכלול עזרה באירועי חיים מאתגרים שנוצרים למשל עם הצורך לטפל בהורים מתבגרים, שירותי סיעוד, שירותים שמטפלים בבירוקרטיה סביב זכויות וכד'.

לפעמים הצורך של העובד בתמיכה לא עולה מאירוע חיים אלא מתקופה מאתגרת. תמיכה בעובד ומשפחתו בתקופות מאתגרות אישית, משפחתית או קהילתית יכולה לבוא לידי ביטוי בהטבות שמפנות זמן כמו שירותי בישול עד הבית, פינוק שרבים לא יפרגנו לעצמם אבל יעריכו מאד לקבל. דמיינו רגע את ההבדל, עבור עובדת שילדה או שבן הזוג שלה במילואים, או בן זוג של עובדת שנמצאת בחו"ל בנסיעה עסקית ומקבלים מכם מנוי לשירות ארוחות ביתיות עד הבית. דוגמא נוספת להטבה משמעותית היא עזרה במימון ביבייסיטר בתקופות שבהן העובד נעדר מהבית בשל נסיעות עסקיות או מילואים או אפילו בתקופות של שעות עבודה ארוכות.

גם סוגיות בריאות הן דוגמא לאתגרים שבהם קהילה תומכת היא בעלת משמעות. כל שירות שאתם יכולים לרכוש כדי להקל על עובדים המתמודדים את אתגרים שאינם מקבלים מענה בביטוח בריאות – החל מגישה לבדיקות תקופתיות, קיצורי תורים לאבחונים, בדיקות או אפילו טיפולי פיזיותרפיה וכד' ואפילו קונסיירג' רפואי שיכול לעזור לעובדים למצוא את המומחים הרפואיים הטובים ביותר לצרכים שלהם. הטבות מסוג זה משקפות דאגה אמיתית לבריאות העובד ומביאות ערך משמעותי מהשתייכותו לקהילה שהיא הארגון.

הגיע הזמן להפסיק לחשוב על מתנות לעובדים כעל סכום שנתי שצריך לשחרר באופן גמיש ככל האפשר ולהתחבר מחדש למשמעות הרגשית של מתנת החגים. מתנה טובה היא לא מובנת מאליה, היא משדרת אכפתיות מהעובד, משפחתו וחייו ואולי חשוב מכך, היא מספרת לו שאתם רואים אותו. אבל בשביל שתוכלו ליישם אותה אתם צריכים לשחרר את הרעיון של מתנות חגים בחגים ולתת למנהלים שלכם להתאים את התקציב לאדם הנכון בזמן הנכון בכלים הנכונים. אז תדעו שאתם נותנים לעובדים שלכם מתנות מלב אל לב, כאלה שזוכרים, וגורמים לעובדים להיות גאים במקום העבודה שלהם.

לינק לטור בדה מרקר 18.09.2024

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

large-AX1A2125-2
נירית כהן

אני נירית כהן ובעשור האחרון אני מובילה שיח חדשני על עולם העבודה העתידי והאסטרטגיות הדרושות לאנשים וקריירות, למנהלים וארגונים וגם בממד הלאומי של כלכלה, חברה וחינוך.

חיפוש
המומלצים
הרשמה לבלוג
כדי שתישארו מעודכנים

למנהלים. לעובדים. לקריירה.

העולם משתנה סביבנו ופוגש אותנו כל פעם במקום אחר. מה מעניין אותך היום?
למנהלים: להכין את המנהלים, התהליכים והארגון לארגון העתידי
לעובדים: כלים לפיתוח, חיבור ושימור עובדים בנורמלי החדש
למרכזי קריירה: תכנים לפיתוח וניהול קריירה למרכזים ועמותות שעוסקות בקריירה
לקריירה שלך: מפה וכלים לחיפוש עבודה, ניהול ושינוי בקריירה שלך
Web_Icon_2

למנהלים

Web_Icon_1

לעובדים

Web_Icon_3

למרכזי קריירה

לקריירה שלך

כדי שתהיו מוכנים... הירשמו לניוזלטר השבועי