עולם העבודה העתידי כל יום רביעי בגלובס, והשבוע:
מחקר חדש של גאלופ מגלה כי הכלכלה החדשה, הכוללת צורות העסקה מגוונות, היא למעשה סיפור על שתי כלכלות – זו של העצמאים שנהנים מגמישות וזו של המועסקים בחוזים זמניים, שלא תמיד עובדים כך מתוך בחירה אמיתית
מזה כמה שנים שאנחנו רואים את עלייתן של צורות עבודה חדשות שמאופיינות בצורות העסקה לא מסורתיות, עצמאיות, התקשרויות קצרות טווח וללא יחסי עובד מעביד. הכלכלה השיתופית או ה gig economy, כולם שמות לתאר מנעד רחב של צורות עשייה כאלו, החל מנהגי אובר ועד לטאנלנטים נדירים בחוזים אישיים. האם זה טוב או רע לעובדים? ההשלכה של הכלכלה החדשה על החוזה החברתי בין עובדים ומעסיקים עדיין פתוחה. התומכים טוענים שיש כאן דווקא מעבר של הכח אל העובדים, היכולת להרכיב עשייה בגמישות ואוטונומיה. מולם המבקרים דואגים שאנחנו מאבדים את כל מה שהשגנו בנושאי תנאי ההעסקה והזכויות הסוציאליות. מה שבטוח, המספרים של המשתתפים בכלכלה החדשה עולים בהתמדה ואיתם הגורמים החוקרים את הכלכלה הזו. מחקרים חדשים בוחנים את השאלה שמטרידה עדיין את השיח בנושא הזה. האם העובדים בכלכלה החדשה עושים זאת מתוך צורך, בהעדר משרות שכירות, בשביל השלמה הכנסה? או שהם בוחרים באופן מודע לא להיכנס למסלול השכיר של שמונה עד חמש, בשביל הגמישות והעצמאות?
בדוח של הבנק הפדרלי האמריקאי שפורסם במאי השנה מעריכים שבארה"ב כ 31% משוק התעסוקה עובד במתכונות לא מסורתיות במסגרת העיסוק העיקרי, עליה של 3% משנה קודמת. אם מכלילים גם את מי שעובדים במתכונת לא מסורתית במקביל להיותם שכירים במשרה מלאה ואת אלה המשלבים משרה שכירה עם משרות גמישות בהיקפים שונים, הדוח השנתי של Upwork מספר שמספר המשתתפים בכלכלה החדשה עלה בשנת 2017 לכ 36% משוק התעסוקה. במילים אחרות, אחד מכל 3 עובדים אמריקאים כבר היום משתתף בצורה כזו או אחרת בכלכלה החדשה. גם נתוני דיווחי המס האמריקאים מראים שמספר דוחות המס של מי שהרוויחו ולו דולר אחד כעצמאיים עולה בהתמדה (1099) בעוד דוחות השכירים (W-2) נמצאים בירידה כבר מעל 15 שנים.
מחקר חדש של Gallup מצא שרוב העובדים גם בכלכלה החדשה בוחרים בה. כאשר שואלים את כלל העובדים מה צורת ההעסקה המועדפת עליהם, 71% מהשכירים בוחרים בשלהם בעוד 64% מעובדי הכלכלה החדשה טוענים ששלהם עדיפה. למרות שככלל, המספר הזה נמוך יותר מתשובת השכירים, הוא עדיין מהווה רוב. בכלכלה החדשה יש יותר עובדים שאומרים שהם עובדים פחות ממשרה מלאה אבל 60% מהם אומרים שזה מבחירה. אבל הסיפור האמתי נמצא בפרטים. עוד נמצא כי בחלק מצורות העבודה בכלכלה החדשה העובדים מרוצים הרבה יותר מאשר עובדים שכירים, בעוד בצורות עבודה מסוימות מוצאים אנשים שהיו מעדיפים להיות שכירים ולא יכולים.
וכאן מתחילים לראות את העובדה שיש כאן בעצם שתי כלכלות שונות. הראשונה, העובדים העצמאיים, הפרילנסרים, יועצים עצמאיים, אלה שעובדים דרך פלטפורמות שונות ונהנים מהיתרונות של צורות העבודה הגמישות. לעומתם, העובדים הזמניים, אלה הנקראים לעשייה על פי דרישה, עובדים בהסכמים זמניים, הם מוצאים את עצמם עם החסרונות של עבודה שכירה אבל ללא הביטחון והתעסוקתי ותנאי ההעסקה.
החלוקה הזו יושבת על העובדה שעבודה עבור רבים היא יותר מאשר תלוש שכר או פרנסה. גאלופ מדד 12 אספקטים לחוויית העובד אשר אמורים לנבא את מידת החיבור (engagement) שיש בין העובד לעשייה. וכאן מתחילים לראות את החלוקה הפנימית בין סוגי העובדים החדשים. אלה שהעשייה שלהם מאופיינת במידה רבה של עצמאות, העצמאיים, נמצאו יותר מחוברים לעשייה שלהם מהעובדים השכירים. העובדים הזמניים, לעומתם, מחוברים הרבה פחות. העובדים העצמאיים חווים רמות גבוהות של איזון בין עבודה ופנאי, גמישות, תחושת עצמאות, משוב מהותי וחופש יצירתי. הציונים שהם נותנים למרכיבים אלה גבוהים גם מאלה של העובדים השכירים. אבל בניגוד להם, העובדים הזמניים, אלה שנקראים לעשייה פר דרישה לא מקבלים משוב על העשייה שלהם. רק אחד מחמש מרגיש שהוא או היא שולטים במדדי ההצלחה שלהם. בתחומים רבים של עבודה כולל שייכות, חיבור, יצירתיות, משוב וגם שעות עבודה, העובדים הזמניים יותר דומים לעובדים המסורתיים מאשר לעובדי התעשייה החדשה. העובדים העצמאיים מדווחים כי רק למחצית מהם יש בכלל מנהל בעשייה שלהם אל מול ארגון, לעומת כשבעים אחוז מהעובדים הזמניים וכמעט 90% מהעובדים השכירים.
הדיון הזה אינו רק דיון על מדיניות ציבורית. צורות העבודה החדשות הן היום כבר חלק מניהול הטאלנט בארגונים. והתעשייה החדשה מספקת לנו אתגרים והזדמנויות בתוך הארגונים, אלה המחפשים גמישות של כח העבודה מצד אחד אבל גם ניסיון ויכולות אשר לעיתים חסרים בשוק התחרותי. יש כאן זווית ראייה מעניינת, כזו שמעודדת דווקא את הארגונים לחשוב מחדש על האופן בו הם מעצבים תפקידים. זה מתחיל בהבנה שרוב מדדי החיבור בין עובד לארגון שלעיל מטופלים בארגון על ידי מנהלים אבל האינטראקציה של מנהלים עם עובדי הכלכלה החדשה מסובכת, בעיקר בגלל העובדה שמערכות יחסי העבודה במדינות רבות עדיין מהוות המחסום העיקרי ליכולת של ארגון לנהל את הטאלנט שלו באופן שאינו מפריד בין מי שמקבל משכורת למי שנמצא בארגון במתכונת תעסוקה אחרת. מה שהתחיל כמערכת של הגנה על העובד מגן היום בעצם רק על השכיר ומשאיר את עובדי הכלכלה החדשה רגל בפנים רגל בחוץ בכל הנוגע למדדים רבים בחוויית התעסוקה, אלה שאחראים במידה רבה על מוטיבציה וחיבור, אבל גם על שיח של משוב וביצועים, הכשרה וגם מדידה והערכה.
חוויה של פרילאנס גם לשכירים
המחקר של גאלופ מציע למעסיקים שני דברים מרכזיים. הראשון בעיקרו מדבר על ייצור חווית תעסוקה של העובדים השכירים בתוך הארגון, כך שירגישו שהם נהנים ממה שמוגדר היתרונות של עובדי הכלכלה החדשה. זה דורש לעצב מחדש עיסוקים ולאפשר גמישות, אוטונומיה, משוב תמידי ואת ההזדמנויות להיות יצירתיים. ההצעה השנייה מתייחסת לקיומו של כח עבודה זמני בתוך הארגון ולצורך לנהל את כח האדם גם מהכלכלות החדשות. עברו הימים בהם אפשר היה להפריד בין עובדי הארגון ועובדי חוץ. קיומו של טאלנט שעובד כפרילנס בתוך הארגון מחייב להתנהל ולנהל את האנשים בלי קשר לאופן ההעסקה. ורק בגלל שיש לכם עובדים זמניים, זה לא אומר שלא צריך לחבר אותם לארגון, לעשייה, למטרות. העובדים העצמאיים האלה עשויים להיות מאד מבוקשים ואם לא תנהלו אותם נכון הם יעזבו למתחרים.
אי אפשר להתעלם מהכלכלה הזו. היתרונות שלה עבור הארגון היא היכולת המהירה להגיב לצרכים של לקוחות או שווקים. לא רק במונחים של כח אדם גמיש וזמין לתקופות אלא גם במונחים של יכולות ומומחיות שהארגון צריך, אבל אולי לא יכול או רוצה להעסיק בהיקף מלא. הרעיון הזה, אגב, תקף גם בתוך ארגונים. היכולת להזיז בתוך הארגון את האדם הנכון למשימה הנכונה באופן בלתי תלוי במשרה שהוא שייך אליה ברגע זה יושבת על אותם כלים ארגוניים שמאפשרים גמישות עם כח אדם חיצוני. ויום יגיע שבו המערכות הסוציאליות ישמרו על העובד באשר הוא עובד ולא על השכיר באשר הוא שכיר וכל המשתתפים בעולם החדש יוכלו להתנהל על פי מה שנכון לפרט ולארגון.