ידע זה כח, תמיד היה. אבל בעולם הממהר שסביבנו כבר אי אפשר לרכוש ידע במסלולים פורמליים. גם לא בדרכים הלא פורמליות שאנחנו מורגלים בהן. התכנים שאתם קוראים, הכנסים שאתם הולכים אליהם, הקבוצות ברשת שאתם חברים בהן – כל אלו אמנם מביאים לכם ידע, אולי אפילו חדש, אבל במעגלים המוכרים. זה כבר לא מספיק כדי לנווט בנהרות הידע הסוערים שיוצרים אפיקים חדשים, פחות מוכרים אבל מאד רלוונטיים עבורכם. רק שאתם לא מכירים אותם. בשביל זה צריך לפעמים לנתק כדי להתחבר מחדש, אבל אחרת, כדי לקבל תובנות מגוונות ונקודות מבט אחרות לגבי עולמות התוכן שאתם מתעניינים בהם. זה סוג של אוצרות שיטתית שמאפשרת לנו גם לזהות, גם לרכוש וגם לעבד ידע חדש אל תוך עולמות העבודה והחיים שלנו, כדי להישאר רלוונטיים: אוצרות תוכן, קשרים והתנסויות.
אוצרות תוכן – לגוון, לגוון, לגוון
בעידן של הצפת מידע, האוצרות היא המלך. וכמו במוזיאון, שם יש תערוכות קבועות ותערוכות מתחלפות, גם אוצרות התוכן שלכם צריכה להתחדש. אוצרות התוכן היא כל דבר שמנגיש לכם תוכן – ניוזלטר, פודקאסט, ערוץ יוטיוב, קבוצות ווטסאפ ומקורות תוכן ברשתות החברתיות. יש מקורות ומובילי דעה ששווה לעקוב אחריהם לא רק בגלל שהם מספקים תוכן משמעותי אלא גם בגלל שהם עצמם גשר לאוצרות תוכן כי דרכם תמיד תגלו מקורות חדשים, בין אם על ידי המלצה ישירה ובין אם על ידי בחינת הקישורים. תוכן טוב עובר לעיתים קרובות דרך המלצות לכן אם יש נושא שאתם מתעניינים בו, חשבו מי מהעמיתים או החברים שלכם שתמיד מעודכנים בנושא ושאלו אותם.
זיהוי מקורות מתאימים בתוך כל הרעש הוא בהחלט אתגר לכן חשוב לאצור את המקורות שאתם עוקבים אחרים. זה בדיוק המקום למצוא מקורות שלא קשורים דווקא בתחום העיסוק שלכם אלא בנושאים חדשים שאתם רוצים להכיר. לכן כדאי לעצור מידי פעם להגדיר מטרה לאוצרות התוכן שלכם – תובנות בתחום העיסוק, שיפור עצמי, גיוון ידע או פיתוח ולמידה. למשל, בימים אלה כדאי לכל אחד להרשם למקור או שניים סביב בינה מלאכותית יוצרת כדי לגלות את החידושים והכלים שיוצאים כמעט בקצב יומי. גם אם אתם לא מצליחים להגיע לזה כל יום, מובטח שכאשר תפתחו את אחד המקורות האלה ברגע של פנאי תגלו טיפ או כלי שישלח אתכם להתנסות. תוכן טוב הוא יותר מאשר רק מידע, הוא גם מעורר מחשבה ורצון להעמיק. לכן אם קיבלתם, פתחתם ולא מצאתם שום דבר מעניין כמה פעמים מאותו מקור, אפשר להסיר את עצמכם מהרשימה. אבל אם אתם פשוט לא מגיעים לקרוא את הניוזלטר שהגיע היום או להאזין לפודקאסט שיצא השבוע, תמחקו ותנסו בפעם הבאה, אולי תגלו שזה גורם לכם לחשוב וטוב שנשארתם רשומים. וזכרו, מקורות התוכן מתעדכנים כל הזמן לכן צריך להקדיש מידי פעם זמן להסתכל מחדש על המקורות שלכם ולעדכן אותם.
אוצרות אנשים – מחוץ למעגלים הרגילים
רובנו מדברים בכל יום נתון עם 7-15 איש קבועים שהם המעגלים התפעוליים שלנו (אלה שאנחנו תכלס עובדים איתם) והמעגלים החברתיים שלנו. שום דבר חדש לא יצא לכם משיחה עם אותם 15 איש כל יום או שבוע. לכן אתם צריכים לגוון את הממשק שלכם עם אנשים שאתם בדרך כלל לא באים איתם במגע. גילאים שונים, תחומי עניין ועיסוק שונים, עולמות תוכן שונים.
מדיה חברתית היא מכרה זהב לזהות, לעקוב ולתקשר עם אנשים מחוץ למעגלים הרגילים שלכם והיא מאפשרת לכם גם לזהות קהילות, גם מובילי דעה וגם תכנים. שם תוכלו גם למצוא מפגשים, הרצאות ואפילו כנסים שלא הייתם מכירים במסגרות הרגילות. מצד שני, האלגוריתמים של הרשת יוצרים עבורנו תאים סגורים שמהדהדים לנו את אותם אנשים ותכנים ולכן גם פה צריך לעשות פעילות מודעת כדי לפרוץ את הגבולות של תחומים, נקודות מבט ואפילו גיאוגרפיות.
דרך אחת היא לעדכן מידי פעם את הקבוצות שאתם משתתפים בהם, לחפש באופן יזום תכנים ברשת כדי לזהות אנשים שלא נמצאים היום במעגלים הדיגיטליים שלכם ואז לראות אחרי מי הם עוקבים, איפה הם פעילים ולהצטרף שם. תהליך כזה יפתח את הפיד שלכם, בכל רשת, למעגלים חדשים. מתוך הרשת אפשר בקלות גם לצאת על העולם האמיתי דרך מפגשים וכנסים. לי יש מדיניות ללכת דווקא לכנסים שאינם בתחום העיסוק הרגיל שלי מתוך מחשבה שאני יכולה לראות ברשת הרצאות של אנשים שאני מכירה ולעקוב אחר התכנים שלהם, אבל תפקיד כנס לקחת אותי למקומות חדשים, לאתגר את המוכר והידוע. בתקופה הזו, למשל, אני משתתפת בכנסים שמרחיבים את המחשבה סביב שימושים יצירתיים בבינה מלאכותית וכן כנסים שבנויים סביב רשתות של אנשים מעולמות שונים דווקא כדי להרחיב את המעגלים שאני רגילה לשמוע מהם. כנסים הם גם הזדמנות מעולה לזהות אנשים ששווה לעקוב אחריהם.
אוצרות התנסויות – מחוץ לאיזור המומחיות
ידע מקבל ערך כשהוא מיושם. לא משנה באיזה עיסוק אתם, הוא משתנה ומכיל היום תחומי תוכן וידע מחוץ לרגל המוכרת שעליה הורגלתם להישען. לכן אנחנו צריכים לפרוש ידיים לצדדים ולהתחבר לעולמות תוכן משיקים, מתהווים ושונים מהיום יום שלנו כדי לעשות חיבורים חדשים, לשאוב מתחומים מגוונים ואפילו בלתי צפויים. למידה היא רק 10% שיעורים פורמליים, 20% הנחייה של אנשים אחרים ו 70% התנסות. עכשיו יותר מאי פעם אנחנו חייבים לייצר עבור עצמנו התנסויות ללמידה.
בינה מלאכותית היא דוגמא מעולה שבה למידה תוך כדי עבודה היא לא רק אפשרית אלא הכרחית. הקצב מהיר כלכך שאף אחד לא יוכל ללמד אתם, אפילו להכיר לכם, את הכלים שאתם יכולים לעשות בהם שימוש אבל אפילו לא יודעים שהם קיימים. זה עליכם. יש שתי דרכים לייצר עבור עצמנו התנסויות ללמידה בתחום הזה. הראשונה היא תוך כדי העבודה, ללמוד לעצור ולחפש האם קיים פתרון חדש למשהו שאתם עושים תוך כדי עבודה, אפילו אם אתם יכולים לרוץ קדימה ולעשות אותה כמו שתמיד עשיתם. לדוגמא, במקום להכין מצגת בכלים המוכרים, לחפש מה חדש בכלי הבינה המלאכותית שמחליף את PPT ולהתנסות. זה בטוח ייקח לכם יותר זמן בהתחלה אבל מהר מאד תגלו שאתם לא רק חוסכים זמן אלא גם עושים דברים שלא יכולתם לעשות בעבר.
ויש עוד דרך. אוצרות התוכן והאנשים שלכם תציף לכם כלים ורעיונות באופן שוטף, גם כשאתם לא זקוקים להם. אפשר, אפילו רצוי, להשאיר זמן, תקציב ותשומת לב לבחון כלים מעניינים לא תחת הלחץ של עבודה בזמן אמת אלא דווקא כשיש לכם זמן "לשחק" איתם. באופן כזה, כשכבר תצטרכו לעשות מצגת יהיו לכם אולי 2-3 כלים שכבר ניסיתם ותבדקו אותם עכשיו על צורך אמיתי.
היכולת שלנו לדעת מה שאנחנו צריכים לדעת בעולם ממהר דורשת ממש אסטרטגיה סביב למידה והתפתחות. רק אנחנו יכולים לאצור את נהר המידע של עצמנו באופן שיתאים למה שמעניין אותנו ולמי שאנחנו רוצים להיות. בניגוד להכשרה הפורמלית, אין כאן מורה, אין סילבוס, אין אפילו יעד ובטח שאין תעודה. לכן מה שהכי חשוב זה להנות מהמסע.