הבינה המלאכותית מאתגרת את המיומנויות הנדרשות בעולם העבודה. בשבוע שעבר סיפרנו כאן על דוח עתיד המקצועות של הפורום הכלכלי העולמי שזיהה חשיבה אנליטית כיכולת מספר אחת לעתיד העבודה. אבל בהתחשב בכך שבינה מלאכותית תחליף היבטים מסוימים של משרות בשנים הקרובות, ובהתחשב בכך שהיא מצטיינת בחשיבה אנליטית, סביר להניח שבני אדם יזדקקו לכישורים הפוכים ממה שבינה מלאכותית יכולה להציע.
אז מה הפוך מחשיבה אנליטית? שאלתי אתChatGPT והוא שלח אותי להסתכל על אינטואיציה. אינטואיציה, כפי שמתוארת בוויקיפדיה, היא היכולת להשיג ידע ללא חשיבה רצונית והיא כוללת גישה לידע לא מודע, הסתמכות על תחושות בטן, חישה פנימית והבנה אינסטינקטיבית. בהקשרים של עבודה היא כוללת הבנה עמוקה ותובנות תת-מודעות המנחות קבלת החלטות ופתרון בעיות והנסמכות פעמים רבות גם על מומחיות וניסיון. כולנו מכירים את זה – אחרי כל ניתוח הנתונים, היתרונות והחסרונות, יש את הרגע הזה שבו אנחנו מרגישים לאיזה כיוון נכון ללכת, איזו החלטה נכון לקבל, איזה סיכון לקחת.
זה מה שהופך אותנו אנושיים ואת זה הבינה המלאכותית לא יכולה לעשות. השאלה היא, האם אנחנו נוכל להמשיך ולהסתמך על אותה אינטואיציה או שהעולם השתנה כלכך שתחושות הבטן שכיוונו אותנו נכון יחטאו למטרה? כי חלק מהאינטואיציה שלנו מסתמך בעצם כל אותה מיומנות שהבינה המלאכותית עכשיו מחליפה – על שנים של ניסיון שמאפשרים לנו לזהות דפוסים, להעריך סיכונים ולחזות תוצאות. ואת המרכיבים האלה בדיוק מחליפה עכשיו הבינה המלאכותית.
באבחון רפואי, לדוגמא, יכולים כלים של בינה מלאכותית לנתח נתונים של מטופלים רבים, לזהות דפוסים ולהציף תמונות חריגות ובכך לסייע לאנשי מקצוע בתחום הבריאות בביצוע אבחנות מדויקות וגיבוש תוכניות טיפול. במגזר הפיננסי, פלטפורמות השקעה המופעלות על ידי AI עושות שימוש באלגוריתמים מתוחכמים לניתוח מגמות שוק, נתונים היסטוריים ואינדיקטורים כלכליים ומשלימות בכך את האינטואיציה האנושית על ידי מתן תובנות בזמן אמת, הפחתת סיכונים ואופטימיזציה של ניהול תיקים. משפטנים יכולים להעזר בכלי בינה מלאכותית לזרז מחקר ולזהות תקדימים משפטיים רלוונטיים ובכך לאפשר לעורכי דין להתמקד בניתוח אסטרטגי ופתרון בעיות יצירתי. במקצועות ניהול שרשרת האספקה מאפשרים הכלים לעשות אופטימיזציה של מלאי, לייעל תהליכי הפצה ולשפר את היעילות התפעולית הכוללת. ומערכות גיוס מופעלות בינה מלאכותית יחוללו מהפכה בגיוס על ידי ניתוח קורות חיים, סינון מועמדים וזיהוי התאמות פוטנציאליות שיאפשרו לאנשי משאבי אנוש להתאים את כישורי המועמד לצרכי הארגון בכלים רחבים מאי פעם.
כל הדוגמאות הללו לקוחות ממקצועות שבעבר הסתמכו על שנים של ניסיון ואינטואיציה לקבלת החלטות מושכלות. בסופו של דבר אנחנו לא בתחרות. הבינה המלאכותית עובדת עבורנו. לאינטואיציה האנושית יש תפקיד מכריע בנקודת המוצא, זו המגדירה לה בכלל מה לחפש, וגם בנקודת הסיום, זו הבודקת את מה שקיבלנו ובוחנת אותו אל מול שיקולים שרק האינטואיציה יודעת לשקול:
אז אילו כישורים אינטואיטיביים הם עדיין בלעדיים לבני האדם?
הבנת ההקשר: כאשר AI מספקת תובנות מבוססות נתונים, האינטואיציה האנושית הופכת מכרעת בפירוש ויישום התובנות הללו בהקשרים ספציפיים. אנשי מקצוע צריכים להיות בעלי הבנה עמוקה של דינמיקה חברתית, ניואנסים תרבותיים וגורמים רגשיים שבינה מלאכותית מתקשה, לפחות כרגע, להבין. אנשי שיווק, מכירות או פיתוח עסקי למשל, צריכים לפתח הבנה עמוקה של השווקים כולל סוגיות של רגישות תרבותית, שינויים בהתנהגות צרכנים או בסביבה התחרותית כדי להשלים את הנתונים והאסטרטגיות שנוצרו באמצעות כלי בינה מלאכותית לעשייה אפקטיבית.
יצירתיות בפתרון בעיות: בעוד שאלגוריתמים של בינה מלאכותית מצטיינים בזיהוי דפוסים וניתוח נתונים, חשיבה יצירתית נותרה יכולת אנושית מובהקת. האינטואיציה האנושית מניעה חדשנות על ידי יצירת קשרים, חשיבה לרוחב ופיתוח פתרונות חדשים לבעיות מורכבות. אנשי מקצוע צריכים לפתח סקרנות מעבר לתחום העיסוק שלהם ולטפח יצירתיות בפתרון בעיות על ידי אימוץ חוויות מגוונות, השתתפות בסיעור מוחות, חיפוש השראה מתחומים לא קשורים ושימוש בכלים שפותחים את המחשבה כדי לשלב את האינטואיציה האנושית עם הבינה המלאכותית ולייצר פתרונות חדשים לבעיות מורכבות.
אתיקה בקבלת החלטות: אנחנו זקוקים לאינטואיציה האנושית כדי להבחין בהשלכות האתיות של החלטות מונעות בינה מלאכותית. בעוד שבינה מלאכותית יכולה לעבד כמויות אדירות של נתונים, היא חסרה ערכים מוסריים והבנה מלאה של דילמות אתיות מורכבות. קבלת החלטות אתית, המושרשת באינטואיציה, מבטיחה שאנשי מקצוע מתחשבים בהשפעות חברתיות רחבות יותר ומקיימים עקרונות מוסריים. לדוגמה, אנשי מקצוע בתחום הבריאות חייבים לקבל החלטות קריטיות לגבי טיפול בחולים, הקצאת טיפולים ודאגות לפרטיות. לשם כך נדרש עיסוק בתכניות הכשרה לאתיקה, השתתפות בפורומים ובדיונים אתיים וחיפוש פעיל של נקודות מבט מגוונות שיאפשר לאנשי מקצוע לפתח את ההיגיון האתי והרגישות הנדרשים לקבלת החלטות מושכלות.
אינטליגנציה רגשית: בינה מלאכותית חסרה את היכולת להבין ולהגיב לרגשות אנושיים ולהתאים את עצמה לאינטראקציות חברתיות מגוונות. האינטואיציה מאפשרת לאנשי מקצוע להזדהות, לפרש רמזים לא מילוליים ולנווט דינמיקה אנושית מורכבת. דווקא בעידן הזה חשוב להשקיע בתוכניות התפתחות אישית המתמקדות באינטליגנציה רגשית ותקשורת אפקטיבית.
חשיבה ביקורתית: אינטואיציה אנושית ממלאת תפקיד מרכזי בהערכה ביקורתית של תובנות והמלצות שנוצרו על ידי בינה מלאכותית. אנשי מקצוע חייבים להטיל ספק בהטיות הבסיסיות, להעריך את המגבלות של אלגוריתמי AI ולהבחין מתי לסמוך על ההצעות של AI ומתי לעקוף אותן. בשנים הקרובות נצטרך ללמד עיסוקים רבים איך לשאול, לבקר ולהעריך את התוצרים של הכלים הללו ולשלב אינטואיציה עם הבנה מקיפה של יכולות ומגבלות הבינה מלאכותית כדי להבטיח קבלת החלטות נכונה ולצמצם הטיות פוטנציאליות.
ככל שנלמד לשלב כלים של בינה מלאכותית בעיסוקים רבים יותר נצטרך להבין את האופן שבו הכלים האלה משנים את היכולת שלנו להסתמך על האינטואיציה, הניסיון והמצפנים המוכרים. בעולם משתנה מה שהיה הוא לא בהכרח מה שיהיה ומכאן שהאוטומטים שלנו, כולל האינטואיציה, עשויים להטעות. מצד שני, בינה מלאכותית לא תוכל להחליף את הממדים הקוגניטיביים, הרגשיים והאתיים הרחבים יותר המגדירים את המומחיות האנושית. מקצועות ידרשו אנשים שיכולים לנווט בניואנסים הקשריים מורכבים, לחשוב בצורה יצירתית, להפגין אינטליגנציה רגשית ולקבל החלטות מוסריות. על ידי מינוף הכוח של AI כדי לשפר את האינטואיציה שלהם, אנשים יכולים לפתוח רמות חדשות של פרודוקטיביות, יעילות וחדשנות.