מי החליט שהדרך היחידה להיטיב עם עובדים היא להפוך את כולם לשכירים?

המאבק המשפטי בין חוקי העבודה וחברות שירותי הרשת הוא מאבק בין עולם ישן לעולם חדש. והעולם החדש ינצח.

שיהיה ברור, אני עצמאית ואני בעד זכויות לעצמאים. זו בכלל לא שאלה.

אבל הזכויות האלה לא יגיעו על ידי כך שנכפה על כל העצמאים להפוך להיות שכירים רק בגלל שחוקי העבודה מגנים אך ורק על שכירים.

ההיפך משכיר לא חייב להיות עצמאי מנוצל וחסר זכויות. אם המדינה הייתה מייצרת כלים לרשת בטחון לעצמאי כמו לשכיר וכן, גם מכריחה את העצמאי להפריש לפנסיה, לפיצויים, ולימי חופשה ומחלה, לביטוח סיכונים מקצועיים, אז לא היינו אומרים שעצמאים מנוצלים רק בגלל שהם לא שכירים.

המיקוד בשאלה אם צורות העסקה החדשות תואמות את חוקי העבודה הוותיקים שגוי מלכתחילה. השאלה הנכונה איננה אם עבודה דרך פלטפורמות חוקית, אלא איך צריכים להראות חוקי עבודה מותאמים לצורות העבודה החדשות או נכון יותר, לעולם העבודה החדש.

חוקי העבודה צריכים להשתנות. וטוב יעשו בתי המשפט אם יפסיקו לנסות להוציא בכפית את המים מהסירה הטובעת שמגינה רק על זכויות השכירים ויחליפו את הספינה. אם במקום לחייב את כל הסדרי ההעסקה להפוך להיות הסדרים של שכירים, יעבירו מסר ברור לממשלות שצריך להגדיר את זכויות העובדים לעולם העבודה החדש. של העובדים, לא רק של השכירים.

ובהחלט אפשר להתחיל עם עובדי הפלטפורמות.

זה היה רק עניין של זמן. "מכה קשה לוולט: אושרה בקשה לייצוגית שטוענת שיש להכיר בשליחים כשכירים" – הכותרת הזו, ראשונה בישראל אבל לא ראשונה בעולם, הייתה צפויה, במיוחד לאור שנתיים של קורונה.

בעשור האחרון ראינו צמיחה של מגוון צורות עבודה חדשות, כולל עבודה זמנית, חוזי עבודה קצרי טווח ועבודה פר פרויקט או משימה, מבוססת ענן או אפליקציות. צורות העבודה האלה מאד שונות אחת מהשנייה. בחלקן עובדים "חזקים" ובאחרים "חלשים". בחלקן עובדים מבחירה בגלל גמישות או אפשרויות ובאחרים מכורח לצורך השלמת הכנסה או בלית ברירה. והניסיון להכניס את כולם תחת מטריה אחת, יחד עם בעלי החנויות והמשרדים והחברות ולקרוא להם "עצמאיים" לא מאפשר דיון אמיתי מה באמת נכון, חברתי, ערכי לעשות כדי לשמור על החלשים.

למה לייחד את עובדי הפלטפורמה?

השליחים של וולט שייכים לקבוצת עובדי פלטפורמה תלוית מקום, שזכתה גם לכינוי כלכלת החלטורה (Gig Economy). עובדי החלטורה עוסקים לרוב בעבודה המאופיינת בשירותים שדורשים נוכחות פיזית בין עובד ללקוח וכוללת על כל פלטפורמות ההסעים, השליחויות, הניקיון ושירותי טיפוח וטיפול. היא גם מאופיינת בבעלי השכר הנמוך יותר, להבדיל למשל מעובדי הענן – נותני שירותים כמו תרגום, עיצוב, שירות לקוחות, עבודות על אתרים וכד', שיכולים לעשות את העבודה דרך הרשת מכל מקום בעולם.

הגורמים האמונים על הספירה, בכל המדינות, מתקשים מאד לשים מספרים מוחלטים על התופעה אבל יש הסכמה שהיא התרחבה מאד בשנים האחרונות ובמיוחד בשנות הקורונה. מנגד, ההתמודדות של מערכות יחסי העבודה נמצאת כמעט בכל מקום כמה צעדים מאחור וכבר כמה שנים יש בתחום הזה משחק של חתול ועכבר כשמדינות מנסות לטפל בחקיקה וארגונים מוצאים דרכים מסביבה. הבעיה בהתמודדות המשפטית הזו בכל העולם שהיא לא מטפלת בשאלה היסוד, ההגדרה של תעסוקה הוגנת לעובדים עצמאיים מהסוגים השונים. ואין באמת סיבה לייחד בנושא הזה רק את עובדי כלכלת הפלטפורמה חוץ מהעובדה שקל לנסות ולהפוך אותם לשכירים של הפלטפורמה. אבל זה לא הפתרון.

מהי "העסקה הוגנת"?

דרך אחרת להסתכל על הבעיה היא לייצר הגדרה של תעסוקה הוגנת עבור עובדי הפלטפורמות ועם הזמן להפוך אותה לחלק מחקיקת עבודה המבטיחה רשת בטחון סוציאלית לכל העובדים כולם.

מדד Fairwork מנסה להתמודד עם האתגר הזה. הפרויקט, שותפות של אוניברסיטת אוקספורד, מרכז מדעי החברה בברלין ורשת חוקרים בינלאומית, שם לו למטרה למדוד את כלכלת הפלטפורמות כנגד סטנדרטים של עבודה הוגנת על סמך מחקר שנעשה בג'נבה בשיתוף ארגוני פלטפורמה, קובעי מדיניות, ועדי עובדים ואקדמיה.

המדד מאפשר לתת ציונים לפלטפורמות השונות  וכולל חמישה עקרונות לתעסוקה הוגנת עם שונות קלה בין עובדי כלכלת החלטורה ועובדי הענן. לצורך המחשה ניקח כאן דוגמאות לציוני המדד לחברת וולט בגרמניה, שקיבלה ציון 7 מתוך 10, עבור עובדי כלכלת החלטורה ודוגמאות מ Fiverr, שקיבלה ציון 4 מתוך 10, עבור עובדי הענן.  

1. שכר הוגן

בגדול הרעיון כאן לוודא שהעובדים דרך הפלטפורמות משתכרים שכר מינימום או שכר המבטיח רמת חיים מינימלית. אבל את זה לא משיגים על ידי תשלום שכר שעה כזה מאחר ויש לעובדים הוצאות שאינן מכוסות בשכר השעה. וזה השינוי הגדול של התפיסה לעומת המצב שאנחנו מכירים.

עבור עובדי כלכלת החלטורה, כמו הנהגים של וולט, זה כולל את הצורך לכסות עלויות משמעותיות הקשורות בעבודה כמו דלק, ביטוח ותחזוקת רכבים. הרעיון כאן שללא כיסוי העלויות ההכנסה שלהם עשויה לרדת מתחת לרף השכר ההוגן. חוץ מזה, העובדים סופגים גם את העלויות בזמן שהם לא מרוויחים – כמו למשל בזמן ההמתנה לנסיעה או לאיסוף או בין עבודות. דוגמא: בגרמניה, Uber לא עומדת ברף הזה בכלל בעוד וולט מקבלת ציון חלקי בזכות שכר שעה מעל שכר מינימום אחרי קיזוז עלויות.

עבור עובדי הענן, כמו למשל מתרגמים או בוני אתרים שעובדים בפלטפורמות כמו Fiverr, צריכה הפלטפורמה להבטיח שהעובדים יקבלו תשלום בזמן בגמר העבודה. דוגמא: ב-Fiverr קיבלה כאן ציון חלקי עבור תהליך שמוודא שאין אי תשלום או תשלום מאוחר ויש אפשרות לעובדים דרך הפלטפורמה להתגונן מפני טענות.

2. תנאים הוגנים

אנחנו עדיין לא מדברים על רשת בטחון סוציאלית מלאה אלא על מה שהפלטפורמות כן יכולות לעשות מעבר לתיווך העבודה תמורת שכר כדי להגן על העובדים מפני הסיכון של אבדן הפרנסה.

עבור עובדי כלכלת החלטורה, זה מתחיל ממש בהתייחסות לסכנות במסגרת עבודתם, לרבות תאונות ופציעות, חומרים מזיקים ופשע ואלימות. על הפלטפורמה להראות שהיא מודעת לסכנות ועושה מה שנדרש להקטין אותם ולשפר את תנאי העבודה של העובדים. בנוסף, מאחר והעובדים נתונים לסכנה של אבדן עבודה ופרנסה מיידיים כתוצאה ממחלות או נסיבות חיצוניות אחרות, הפלטפורמה נמדדת על יצירת רשת בטחון שתפצה את העובדים על אבדן ההכנסה במקרים כאלה. דוגמא: בגרמניה וולט מקבלת את מלוא הנקודות שכן לפלטפורמה יש מדיניות להגנה על העובדים מפני סיכונים הנובעים מתהליכי העבודה והיא נותנת לעובדים אפשרויות מחלה, חגים וחופשת הורות בתשלום.

עבור עובדי הענן, על הפלטפורמה לעשות מאמץ להקטין את היקף השעות שאין עליהן תשלום בכך שיבטיחו איזון סביר בין הביקוש וההיצע של העבודה בכל נושא, כדי לא לייצר עודף תחרות על כל ביקוש לעבודה. גם כאן יש צורך להגן על העובדים מסיכונים הקשורים בתהליך העבודה, כולל סיכונים פסיכולוגיים, וזאת על ידי סימון בקשות עבודה שיכולות לחשוף אותם לכאלה (כמו תוכן המכיל אלימות). דוגמא: גם כאן Fiverr מקבלת ציון חלקי עבור מדיניות האוסרת על תוכן מעורר התנגדות, ועובדים מכוונים לסיוע חינם אם הם חווים מצוקה רגשית.  

3. חוזים הוגנים

התנאים וההגבלות המסדירים את העבודה על הפלטפורמה לא תמיד ברורים ונגישים לעובדים. לכן על הפלטפורמה להוכיח שעובדים מסוגלים להבין, להסכים ולגשת לתנאי עבודתם בכל עת, ושיש להם פנייה משפטית אם הצד השני יפר תנאים אלה. הם צריכים לקבל תקשורת בנוגע לשינויים מוצעים ולדעת למי לפנות במקרה של חוסר הסכמה.

עבור עובדי כלכלת החלטורה נדרש גם לוודא שהחוזה לא כולל סעיפים אשר שוללים אחריות לרשלנות ולא פוטרים באופן בלתי סביר את משתמש השירות ו/או הפלטפורמה מאחריות לתנאי העבודה, או לפיצוי בגין תלונות הנובעות מיחסי העבודה. דוגמא: וולט מקבלת בגרמניה ניקוד מלא בסעיף זה עם הסכם ברור, שקוף ונגיש לעובדים, כפוף לחוק הגרמני וגם נקי מסעיפים אשר שוללים באופן בלתי סביר אחריות מצד הפלטפורמה.

גם עבור עובדי הענן שמשך העבודה שלהם בפלטפורמות יכול לכלול פרויקטים יותר ארוכים, נדרש לוודא שבמקרה של שינויים בתנאי החוזה העובדים מקבלים הודעה על שינויים מוצעים במסגרת זמן סבירה לפני כניסת השינויים לתוקף ושאלה לא יבטלו הטבות קיימות שנצברו ואת הציפיות הסבירות שעליהן הסתמכו העובדים. בנוסף, מאחר והפלטפורמה מתווכת את הקשר בין עובדים ללקוחות, יש לה גם אחריות לפיקוח על היחסים האלה להגנה על האינטרסים של העובדים. כולל למשל לאפשר חופש לבחור את לוחות הזמנים שלהם לעבודה ואת העבודות שהם מקבלים או מסרבים בפלטפורמה. דוגמא: Fiverr מקבלת כאן ניקוד חלקי על תנאי החוזה זמינים שאינם דורשים מהעובדים לוותר על זכויות להליך משפטי סביר כנגד הפלטפורמה.

4. ניהול הוגן

הפלטפורמה מהווה מקור הכנסה עבור העובדים בה והם יכולים לחוות הקפאה של הפעילות על הפלטפורמה או ממש מניעת גישה לפלטפורמה ללא הסבר, ועלולים לאבד את הכנסתם כתוצאה מהחלטות משמעתיות אחרות שמשפיעות על העבודה שלהם ללא יכולת ערעור. לכן ניהול הוגן מחייב את הפלטפורמה לאפשר ערוץ לתקשורת בין העובדים ונציג אנושי מטעמה שם יוכלו לקבל הסברים על כל פעולת ענישה הפוגעת במעמדם, בדירוגם, אי תשלום, דחיית עבודה ואפילו חסימת חשבון והשבתת פעילות, כולל יכולת לערער על אלה בלוחות זמנים סבירים. בנוסף, ניהול הוגן חייב להראות העדר אפליה סביב גזע, מוצא, מעמד, לאום, מגדר וכד', כולל הסרת חסמים לקבוצות בתת ייצוג, שקיפות תגמול וסולמות שכר.

דוגמא: וולט בגרמניה מקבלת כאן את מלוא הניקוד עם נציג אנושי לטיפול בשאלות של עובדים, ותהליך מתועד שבאמצעותו עובדים יכולים לערער על החלטות הנוגעות להם וגם טיפול בהתנהגות מפלה של לקוחות.

עבור עובדי הענן נדרשת בנוסף גם שקיפות שיטות ניהול והקצאת העבודה (אופן פעולת האלגוריתמים) כדי לוודא העדר אפליה באופן חלוקת העבודה. דוגמא: Fiverr מקבלת כאן ציון חלקי בזכות תהליך שמאפשר אסקלציה של מחלוקות בין עובדים ללקוחות לנציג אנושי של הפלטפורמה.

5. ייצוג הוגן

הזכות של העובדים להתארגן, להביע את רצונותיהם באופן קולקטיבי – וחשוב מכך – להקשיב להם, היא תנאי מוקדם חשוב לתנאי עבודה הוגנים. עם זאת, שיעורי ההתארגנות בקרב עובדי הפלטפורמה נותרו נמוכים. בדרוג הזה הפלטפורמות חייבות להבטיח כי קיימים התנאים לעידוד הבעת קול עובדים קולקטיבי. הפלטפורמות חייבות להוכיח שנקטו בצעדים מתאימים כדי להבטיח שהעובדים מיודעים על זכויותיהם (ויש להם מנגנונים שיסייעו בהגנה על זכויות אלו) ושהעובדים מופנה לגופים קיבוציים מתאימים או לאיגודים מקצועיים. הפלטפורמות חייבות גם להבטיח שלעובדים יהיה חופש התאגדות, והם אינם מקופחים בשום צורה בשל העברת דאגותיהן, דרישותיהן ורצונותיהן להנהלה.

במקרים שבהן הפלטפורמות שיתופיות כך שהבעלות היא גם של העובדים, נדרש להבטיח שותפות משמעותית בניהול עד כדי בחירות וייצוגיות.

באופן לא מפתיע, זה התחום שבו הדוגמאות בשטח מועטות ורוב הפלטפורמות לא מקבלות ניקוד כלל. דוגמא: בגרמניה פלטפורמה לעבודה זמנית בשם Zenjob קיבלה את הניקוד הכי גבוה במדד, כמעט מושלם. בנושא ייצוג הוגן יש להם גוף ייצוג עובדים קולקטיבי. בתחום פלטפורמות הענן פלטפורמת שירותי קריאייטיב Jovoto מאפשרת לעובדים גישה לייצוג עצמאי באמצעות משרד נציב תלונות הציבור.

בחזרה לתביעה של עובדי וולט בארץ. החדשות הטובות הן שהתארגנות עובדים מלמטה בהחלט יכולה לקדם את הצורך של הפלטפורמות להתייחס לצורך לשמור על תעסוקה הוגנת מבלי שהדבר יחייב מעבר להתקשרות בין מעסיק לשכיר. דוגמא מעניינת לפעילות כזו היא הסכם "הבטחת שליחים" של חברת Glovo שנחתם בתיווך מדד Fairwork ומבטיח שקיפות שכר, מכסה את השליחים בביטוח תאונות ונותן להם חופשות מחלה והורות.

וגורם מקדם שינוי נוסף הם דווקא לחץ מלקוחות וכמה כאלה חתמו על מסמך הבטחה שתומך בעבודה הוגנת על הפלטפורמות ומתחייב לתת לאלה שיש להן ציון גבוה יתרון במתן מענה לצרכים. אז עד שחוקי העבודה יגנו על עובדים מבלי להפוך אותם לשכירים, אתם יכולים לבחור לעשות את הדבר הנכון ולהשפיע.

לינק לטור בדה-מרקר 17.08.2022

large-AX1A2125-2
נירית כהן

אני נירית כהן ובעשור האחרון אני מובילה שיח חדשני על עולם העבודה העתידי והאסטרטגיות הדרושות לאנשים וקריירות, למנהלים וארגונים וגם בממד הלאומי של כלכלה, חברה וחינוך.

חיפוש
המומלצים
הרשמה לבלוג
כדי שתישארו מעודכנים

למנהלים. לעובדים. לקריירה.

העולם משתנה סביבנו ופוגש אותנו כל פעם במקום אחר. מה מעניין אותך היום?
למנהלים: להכין את המנהלים, התהליכים והארגון לארגון העתידי
לעובדים: כלים לפיתוח, חיבור ושימור עובדים בנורמלי החדש
למרכזי קריירה: תכנים לפיתוח וניהול קריירה למרכזים ועמותות שעוסקות בקריירה
לקריירה שלך: מפה וכלים לחיפוש עבודה, ניהול ושינוי בקריירה שלך
Web_Icon_2

למנהלים

Web_Icon_1

לעובדים

Web_Icon_3

למרכזי קריירה

לקריירה שלך

כדי שתהיו מוכנים... הירשמו לניוזלטר השבועי