הקרוא וכתוב החדשים של עולם העבודה

גם ליכולות יש התפתחות. הן עוברות מסלול שמתחיל בנדיר, דרך ייחודי, שימושי ועד כדי אוניברסלי. קחו למשל קרוא וכתוב או מתמטיקה. במאה ה 19 אלה היו נחלתם של כמרים או מדענים והיום מלמדים אותם בביה”ס היסודי. אם תחשבו על ההתפתחות הזו כתנועה, מנדיר לנפוץ, אפשר לראות היום יכולות כמו כתיבת קוד, עבודה עם טכנולוגיה ומידע שנעות על הציר הזה ובתקופה זו ממש עוזבות את האזור הייעודי אל תוך מודעות הדרושים. מיומנויות כגון שימוש בטכנולוגיה, ברשתות החברתיות, במידע, ביכולת לספר סיפור הן כולן יכולות שהיו עד לא מזמן נחלתם של אנשי מקצוע בודדים והופכים להיות הכלים הבסיסיים של התקופה הנוכחית.

מחקר שעשתה Burning Glass על 150 מיליון מודעות דרושים ו 56 מיליון מסמכי קו”ח זיהה 14 יכולות שעל פי כל הסימנים הופכות בתקופה הזו להיות יכולות בסיסיות בשוק העבודה. לטענת המחקר, יכולות הליבה האלה הן בבסיס תפקידים רבים בכלכלות והדרישה להן מתפשטת לרוחב תעשיות. הנתונים מראים, למשל, ש 60-70% מהמשרות בהן נדרש ניתוח מידע או ניהול תהליכים או ניהול פרויקטים לא היו בתוך מודעות דרושים של מקצועות מערכות מידע ונתונים.

המחקר חילק אותן לשלוש קטגוריות: יכולות אנושיות, עסקיות ודיגיטליות. מחפשי עבודה צריכים שיהיו להם יכולות מכל שלושת הקבוצות לפי מודעות הדרושים, אבל קו”ח מראים שפחות מחמישית ממחפשי העבודה מציגים יכולות כאלה. אפילו שלושת היכולות הנדרשות ביותר: תהליכים עסקיים, תקשורת וחשיבה ביקורתית מצויים רק ברבע מקורות החיים. ויש סיכוי טוב שלפחות לחלק ממחפשי העבודה יש את היכולות האלה, אבל הם לא מפרטים אותם ואת הניסיון הרלוונטי בקורות החיים מתוך חוסר הבנה לדרישות החדשות.

יכולות אנושיות – כוללות חשיבה ביקורתית, יצירתיות, חשיבה אנליטית, תקשורת ושיתוף פעולה. אלה מאפשרות לנו ליישם אינטליגנציה חברתיות, יצירתית וביקורתית, לנתח מצבים, לשתף פעולה, לבנות מערכות יחסים. מה שמאפיין את היכולות האלה, שהן עצמם דוחפות את האוטומציה והטכנולוגיה ולא להיפך מאחר והן מאפשרות ליכולות שנובעות מהעולמות החדשים למצוא את היישומים, האוזן הקשבת, ההתאמות הנדרשות. דווקא במקצועות טכנולוגיים אנחנו מוצאים היום דרישה הולכת וגוברת ליכולות אנושיות, אולי בגלל שהן הכרחיות להצלחה של צוותים ושיתופי פעולה. כאן יש לנו עדיין אתגר גדול, שכן שוק העבודה לא יודע למדוד יכולות אלה וקשה לנו מאד להפעיל מכשירי גיוס סטנדרטיים כדי להכיר בקיומן.

טיפ לקורות החיים: אין טעם לספר שאתם כאלה, אבל אפשר בהחלט להדגים כל אחת מהיכולות האלה באופן בו אתם מתארים את עיקרי הניסיון שלכם.

יכולות עסקיות – כולל ניהול פרויקטים, קבלת החלטות, הדמיה ויכולת תקשורת וסיפור ממידע. היכולות האלה מופיעות כדרישה הולכת וגוברת לרוחב משפחות של מקצועות, כנראה בגלל שהן מאפשרות לאנשים לגשר בין מה שהדיגיטציה מאפשרת עם המטרות העסקיות הרחבות יותר. אלה יכולות קריטיות ליכולת להנחית ולתקשר את הערך המתקבל מהטכנולוגיות הדיגיטליות וליישם אותן בפועל, בהתאם לצרכים של בעלי העניין. התפקיד כאן הוא לייצר חיבורים ואינטגרציה בעולמות העבודה. אלה יכולות שמאפשרות ליכולות אחרות לבוא לידי ביטוי כולל ניהול פרויקטים, תהליכים עסקיים, תקשורת כולל תקשורת של מידע.

טיפ לקורות החיים: לא חשוב מה המקצוע שלכם, סביר להניח שיש לכם ניסיון בתהליכים עסקיים, הובלת פרויקטים, עיבוד מידע ובניית מצגות והובלת תהליכי קבלת החלטות. הדגישו אותו.

יכולות דיגיטליות – כולל ניתוח מידע, ניהול מידע, פיתוח תכנה, כתיבת קוד וידע בתחומי אבטחת מידע ופרטיות. אלה בעידן הזה המרכיבים הבסיסיים שמאפשרים לכלים הדיגיטליים להביא ערך לתחומים השונים. אבל מה שמעניין כאן זה שהיכולות האלה כבר עזבו את מקצועות הדיגיטל וזלגו למשפחות מקצועות רחבות יותר, מחוץ לאלה שנחשבים מקצועות דיגיטליים. כנראה, לאור העובדה שאלה יכולות נדרשות בתחומים של קבלת החלטות מבוססות מידע.

טיפ לקורות החיים: אם הייתם שותפים לתהליכי הגדרה, יישום או אפילו תכנון של מערכות, דיגיטציה, יישום כלים מתקדמים וכד’ זה הזמן להדגיש אותם.

איש המקצוע המשולב

אבל זה לא הכל. לטענת המחקר, הערך של היכולות האלה עולה במיוחד כשמשלבים מכל שלושת התחומים ביחד עם מקצועות. ההסבר הוא כנראה שהחיבורים יוצרים בעצם חיבורים מעולמות שמוגדרים כיום עולמות מקצועיים שונים. איש המקצוע המשולב הוא זה שיכול להביא יכולות אנושיות, עסקיות ודיגיטליות ביחד עם התחום המקצועי ממנו הוא מגיע והידע הרלוונטי לתפקיד ולארגון.

היכולות האלה הן הדבק המחבר בין אנשים לרוחב מקצועות ותפקידים, במקומות שבהם העולמות החדשים מפרקים מבנים מסורתיים ודורשים שיתופי פעולה לא מוכרים. אלה יכולות שתפקידן לצמצם פערי ידע ותקשורת בין פונקציות, אנשים, עובדים, צוותים. הן עוזרות לאנשי הפיתוח ללמוד את צרכי השוק והסביבה העסקית ולהיפך, מרחיבות את מעגלי ההשפעה של העולם הדיגיטלי אל התהליכים העסקיים ומייצרות את הערך המוסף שמעבר ליישום הטכנולוגי.

הנתונים מראים ששילובים כאלה מעלים את ערך העובד ושכרו. איש פיתוח תכנה למשל, שיש לו כבר יכולת נדרשת משמעותית כזו, ישפר את יכולת ההשתכרות שלו אם ירכוש יכולות ניהול פרויקטים למשל. כמוהו גם איש כספים שיכול להציג יכולות ניהול פרויקטים ביחד עם ניתוח ובניית סיפור מנתונים לצורך קבלת החלטות.

מאפיין מרכזי של יכולות הליבה החדשות היא היכולת שלהן להתאים את עצמן להשתנות התפקידים. בסיס יכולות רחב מאפשר לנו לא רק לענות על צרכי המשרות היום אלא לנווט אל מול תפקידים משתנים, מתייתרים, נוצרים. פעמים רבות מידי אנחנו פונים להשכלה הפורמלית ככלי להתמודד עם השינויים. קיומן של יכולות ליבה חדשות והערך המתקבל משילוב שלהן לרוחב תחומים פותח מרחב אפשרויות חדש עבור מי שמוכן לרכוש יכולות חסרות ובכך לשפר את יכולת התעסוקה שלו. ומאחר ורואים שיש גם התפתחות ברמות של היכולות, ברור שניתן לתמוך בהעלאת הערך על ידי מערכות לימוד בתוך ומחוץ לארגונים.

דרישות ליכולות בהיקף כזה ישנו את שוק העבודה. עם הזמן מחפשי העבודה ומערכות ההכשרה יבינו שהן הופכות להיות יכולות ליבה, משפרות את יכולות התעסוקה והיקף ההשתכרות וגם את הקידום. ובינתיים, מי שידע להכשיר את עצמו ביכולות חדשות מעולמות אחרים יהיה מוכן טוב יותר להפוך סיכונים לסיכויים.

לינק לטור בגלובס 10.07.19

large-AX1A2125-2
נירית כהן

אני נירית כהן ובעשור האחרון אני מובילה שיח חדשני על עולם העבודה העתידי והאסטרטגיות הדרושות לאנשים וקריירות, למנהלים וארגונים וגם בממד הלאומי של כלכלה, חברה וחינוך.

חיפוש
המומלצים
הרשמה לבלוג
כדי שתישארו מעודכנים

למנהלים. לעובדים. לקריירה.

העולם משתנה סביבנו ופוגש אותנו כל פעם במקום אחר. מה מעניין אותך היום?
למנהלים: להכין את המנהלים, התהליכים והארגון לארגון העתידי
לעובדים: כלים לפיתוח, חיבור ושימור עובדים בנורמלי החדש
למרכזי קריירה: תכנים לפיתוח וניהול קריירה למרכזים ועמותות שעוסקות בקריירה
לקריירה שלך: מפה וכלים לחיפוש עבודה, ניהול ושינוי בקריירה שלך
Web_Icon_2

למנהלים

Web_Icon_1

לעובדים

Web_Icon_3

למרכזי קריירה

לקריירה שלך

כדי שתהיו מוכנים... הירשמו לניוזלטר השבועי