כשהתחלתי לכתוב על עולם העבודה העתידי לפני עשור, שנת 2020 הייתה העתיד. כבר אז היה ברור שמשהו קורה, שהשילוב של טכנולוגיות חדשות, אוטומציה, רובוטיקה, בינה מלאכותית, ביחד עם שינויים כלכליים ודמוגרפיים ועוד פיתוחים ושינויים מואצים משנים מקצועות, תפקידים, משרות. לפני עשור השיח המרכזי על עולם העבודה העתידי עסק בפחד שהטכנולוגיה תיקח לנו את העבודה. היום כבר ברור שהשינויים גדולים הרבה יותר והם משליכים על כל מה שהכרנו בעולם העבודה כולל את עצם ההגדרה של מה זה עבודה, ארגון, עובד ואפילו מקום עבודה. וכן, בתהליך הזה הטכנולוגיה משנה גם את המקצועות, מיתרת את חלקם, יוצרת חדשים, שינוי שמשליך על האופן בו אנשים מנהלים קריירות ולכן גם על החוזה שבין העובד לארגון ואולי חשוב מכך, הציפיות מהמנהל. מסביב מתחילים לראות הערכות, שיח חדש על קריירות, התחלות של התמודדות בארגונים ואפילו שאלות בנוגע לחינוך, השכלה ומדיניות. אבל גם אם נדמה לנו שאנחנו כבר מבינים את השינויים, עולם העבודה העתידי עדיין לא באמת כאן. הוא ממשיך להתהוות סביבנו כל יום מחדש, מגדיר אותנו, את הארגון, את המקצועות, את העבודה. מגמה אחרי מגמה. לכן אנחנו חייבים ללמוד לחיות בתוך השינויים ולהתעדכן ביחד אתו, כדי להתקדם ולהמשיך לצמוח גם במציאות משתנה.
אם לפני עשור השיחה הזה היתה נדירה, היום תכנים על עתיד עולם העבודה נמצאים בכל מקום. כבר לא נדיר לקרוא על המגמות המשפיעות על עתיד העבודה. אבל גם אם נדמה לנו שעולם העבודה כבר חווה שינויים רבים, אנחנו נמצאים רק בתחילתו של השינוי ואלו רק צפויים לגדול ולהפוך ליותר ויותר משמעותיים. המהפכה התעשייתית הרביעית התחילה כשהטכנולוגיה חיברה בין בינה מלאכותית, מכונות לומדות, רובוטיקה, ביוטכנולוגיה ועוד, כך שהם מעצימים אלה את אלה ואת היכולת שלנו לפתור בעיות ישנות וחדשות בעולמות רבים. אבל למהפכה הזו יש השלכות נרחבות על התחומים החברתיים, הכלכליים, הדמוגרפיים והגיאופוליטיים. גם בשוק העבודה הרבה מהמוכר והידוע יהפוך במהרה ללא רלוונטי, בין השאר ידע, יכולות וניסיון אבל גם ארגונים, מקצועות, תפקידים וצורות עבודה. עולם העבודה העתידי מתהווה עם כל שינוי כזה מחדש ולכן הוא לא כאן, הוא עדיין בעתיד, ואנחנו עדיין במסע.
ההבנה הזו, של עתיד העבודה וההשפעה שלו על מהלך הקריירה, משנה את הציפיה של העובדים מהארגון. ניהול קריירה כבר לא מובטח על ידי מקצוע או מעסיק. זה מחדד את הצורך של אנשים בארגון במנהלים שרואים אותם באמת, שיודעים לפתח אותם, לתת להם משוב, לאפשר להם להישאר רלוונטיים בשינויים העוברים על עולם העבודה העתידי. במיוחד בתקופה כזו, בה השינויים בסביבה, בטכנולוגיות, בשווקים גדולים כלכך, חיבור בין עובדים לארגון יכתיב את ההצלחה, או הכשלון של הארגון.
למנהלים שבינינו, זו יכולה להיות הזדמנות אם רק נבין שזה דורש התייחסות אחרת לאופן בו אנחנו תופסים את תפקידנו. תפקידם של מנהלי הביניים משתנה מלהיות שומרי הסף בין העובדים להנהלה ובמקום להפוך להיות מנחים עבור העובדים. אם פעם ציפינו מהמנהלים שיהיו להם את כל התשובות, עתיד עולם העבודה מראה לנו שמנהלים צריכים לדעת לשאול את השאלות ומחר, מחר אנחנו מצפים שידעו ענווה, ולאפשר לעובדים שלהם לדעת אפילו יותר מהם, גם לשאול וגם לענות.
השיח על עולם העבודה העתידי נמצא כל הזמן בתנועה. השינויים הם הדבר הקבוע וכולנו נצטרך להתרגל לחשוב אחרת. מה שבטוח, יהיה מעניין.
עולם העבודה העתידי זהו שם כולל לכל מה שמשתנה בעולמות העבודה כתוצאה מכך שהטכנולוגיה משנה את העולם סביבנו ובתהליך הזה משנה גם את כל מה שהכרנו בעולם העבודה כולל מקצועות, תפקידים, צורות עבודה, מקומות עבודה ואפילו אפשרויות של פרנסה. העבודה הופכת ממקום שהולכים אליו למשהו שאנחנו עושים. ואנחנו צריכים ללמוד לזהות עבודה בצורותיה החדשות ואת הכלים החדשים הנדרשים לנהל אותה כדי שנוכל להבין את מרחב האפשרויות החדש שעומד בפנינו. השינויים האלה משפיעים עלינו כאנשים והאופן בו אנחנו מנהלים קריירות, כעובדים ומנהלים ואנשי מקצוע בארגונים באופן בו אנחנו פוגשים אתגרים והזדמנויות סביב מבנים ארגוניים, צורות וכלי ניהול ומוטיבציה, תגמול, הכשרה והעסקה. והם משפיעים גם ברמת החברה והמדיניות על חינוך, השכלה, יחסי עבודה, ארגוני עובדים ועוד. עולם העבודה העתידי כולל את כל המגמות המשפיעות עלינו ומסמן לנו מה אנחנו צריכים לעשות היום כדי להישאר רלוונטיים בכל הרמות.
צירפתי אותך לניוזלטר השבועי, ניתן להסיר את עצמך בכל עת.