ההזדמנות הגדולה של אנשי הפיננסים, רגע לפני שהיועצים הרובוטיים משתלטים על המקצוע

עולם העבודה העתידי כל יום רביעי בגלובס והשבוע:

היועצים הרובוטיים מנהלים נתח גדל והולך של כסף בבתי השקעות, בבורסות ובבנקים, וזה הזמן של אנשי הענף להתעורר כדי לא לאבד יתרון

אנחנו חיים בעידן שבו אין תשובות חד משמעיות לרבות מהשאלות, בטח לא בנושאי עבודה וקריירה. הדור הצעיר מבין שמסלולי הקריירה שיעבור לא דומים לאלה של הדור הקודם. ולמרות זאת יש לנו עדיין נטייה לומר לו חד משמעית איך נראית הכשרה, איך נראית עבודה, איך זה נראה כשזה "נורמטיבי". באחת מקהילות השיח שלי על עולם העבודה המשתנה התנהל השבוע שיח ער על קריירה של אנשי כספים. הדור הצעיר, לקראת סיום לימודיו, מרגיש שיש לו יותר מדרך אחת להתמחות ולצעוד את הצעדים הראשונים. אבל סביבו הקולות של הנורמה מסבירים לו שאי אפשר, שלא עושים את זה כך, שזה לא ילך. בקהילה שלנו הוא דווקא קיבל חיזוק חד משמעי מאנשים בכירים בתעשייה שלו ובתעשיות אחרות, אלה שמגייסים את הדור הצעיר, שמעסיקים אותו. דווקא הם נתנו לו חיזוק ללכת בדרך חדשה, בדרך שהרגישה לו נכון, בדרך שהיה ברור שתוביל אותו דווקא למקומות בהם אותם מגייסים  ומנהלים יראו אותו כמי שהוא, יזהו ויעריכו את הפוטנציאל הטמון בו. ואני נזכרתי ב"פרה הסגולה" של סט' גודין, הרעיון שדווקא האחר, הפרה הסגולה, מושך תשומת לב וגורם לנו לעצור. ותהיתי איך זה שכל הקולות ניסו לקחת את הפרה הסגולה הזו ולצבוע אותה בחום. ההבנה שהמקצוע שלנו ישתנה בשנים הקרובות, כל מקצוע, מתחילה לחלחל. ואם המקצועות משתנים, גם מסלולי ההכשרה צריכים להשתנות וגם מסלולי הקריירה. אם לפני כמה שנים עדיין היינו צריכים לשכנע אנשים שמה שהיה הוא לא מה שיהיה, היום נדמה שהשאלות מגיעות בדרך כלל מהמישור הפרקטי. מה ישתנה במקצוע שלי? מה אני יכולה לעשות כדי להכין את עצמי? פגשתי בתקופה האחרונה את השיח הזה במערכות פיננסיות שונות: חשבי שכר, מנהלי חשבונות, רו"ח. הטור של היום מתבונן במקצועות הפיננסים כדוגמא למסלולי קריירה משתנים.

באקדמיה בעשורים האחרונים מסלולי כלכלה, מנהל, חשבונאות היו בין הפופולריים ביותר בעולם. כשמסתכלים על 200 האוניברסיטאות המדורגות בצמרת בתחומים אלה בשנת 2018 מוצאים שם מוסדות מ 36 מדינות, רמז למה שאפיין את מקצועות אלה מבחינת פוטנציאל תעסוקה ושכר. אבל מילת המפתח כאן אפיין, בעבר, לא בהכרח בעתיד.  תכירו את היועצים הרובוטיים, Robo Advisors. בשנים האחרונות הם מנהלים נתחים הולכים וגדלים של הכסף, בבתי השקעות, ברצפת המסחר בבורסות, במשרות בבנקים. זה לא באמת מפתיע, עיסוקים רבים במקצועות הפיננסיים מבוססות על חוקים, תקנות, פעולות ותהליכים ברי אוטומציה כבר היום. אבל מה שמעניין באמת הן הטכנולוגיות החדשות הנכנסות לענף ומגדירות מחדש את חווית הלקוח, בדיוק בכך שהן מהירות, יעילות, איכותיות, ועושות בזמן קצר את העבודה של מי שעד לא מזמן קיבלו עבור העשייה הזו שכר גבוה במיוחד.

”רגע אובר“ של הפיננסים

55% מההנהלות הבכירות בפיננסים וחשבונאות צופים שהאוטומציה תשנה את המקצוע ב 3-10 שנים הקרובות. טכנולוגיות דיגיטליות בשירותים שלנו – מערכות יחליפו עבודה, ישנו תהליכים, ישנו את התמהיל של מה שאנשים וארגונים עושים לבד לעומת מוציאים לשירותים חיצוניים. קחו לדוגמא את בנק JP Morgan, הבנק הגדול בארה"ב, שהכניס מערכת חכמה לניתוח חוזים, מערכת שמחליפה במספר שניות את מה שעשו 360,000 שעות של עורכי דין ועובדים במערך ההלוואות, מקצרת את התהליכים ומקטינה את הטעויות. מספר בנקים הכניסו מערכות שיח (Chatbots) עם לקוחות מבוססי IMB Watson, כמו Luvo למשל, שיכול להבין וללמוד את השיח עם הלקוחות. מי שעמד בראש Barclays, אנטוני ג'נקינס, מגדיר את מה שעובר כרגע על המערכת הפיננסית כ"רגע אובר" (Uber moment), כניסה של יכולות חדשות שמשנות לגמרי את החוקים בענף. והוא חוזה שהתעסוקה בענף תקטן בין 20% ל 50% בעשור הקרוב! אפשר כבר לראות ארגונים בתעשיית הפיננסים שמבינים את ההשלכות ומרחיבים פעילות לעולמות חדשים, משיקים, כאלה שבהן יש לאנשים הכספים יתרון אל מול הלקוחות. אלה כוללים תחומי יעוץ פיננסי, כל עולמות המידע וגם שאלות בנושאי אתיקה ואמון.

יש כאן הזדמנות גדולה בעולמות המידע. 90% מהמידע בעולם נוצר בשנתיים האחרונות, שזה 2.5 עם 18 אפסים ביטים של מידע כל יום. אנשי פיננסיים בארגונים וגם ארגוני יעוץ פיננסי חיצוניים יכולים להפוך להיות "מהנדסי המידע" של העולם החדש, מי שאחראיים להפוך את המידע לכלי לצורך קבלת החלטות.  כי לא מספיק שיש הרבה מידע, צריך לדעת לאסוף אותו ממגוון המקורות, לשמור אותו באופן שאפשר יהיה להעמיד אותו לרשות מי שיכולים וצריכים לגשת אליו ולדעת במה להשתמש ומתי ומה עודף. בתפקידים האלה, צריך לדעת להגדיר היטב את השאלות, להבין איך מתקבלות החלטות, להביא ולנתח את המידע הנכון, לספר ממנו סיפור ולגזור ממנו את מה שצריך עבור האתגרים וההזדמנויות של החברה. אפשר כבר לראות אפילו הגדרות לתפקידים כאלה, שנקראים בחלק מהמקרים Chief Data Officer, מי שתפקידו לנהל את אסטרטגיית המידע של הארגון באופן שהמידע ייתן ערך, ישפר את חווית הלקוח, יוריד עלויות או יגביר יעילות. גם פירמות יעוץ פיננסיות מפתחות מענה בתחום ה Big Data, כולל יעוץ עסקי שדורש מאנשי הכספים החדשים יכולות אנליטיות, חיזוי, תכלול וחיבורים בין תחומים שונים וגם הבנה בטכנולוגיות כדי לזהות ולנהל סיכונים וכשלים, ולא פחות חשוב, בטחון מידע. כל אלה דורשים מאנשים בעולם החדש לדעת לעבוד בצוותים ולא במסלולים צרים ותחומים. והארגונים החדשים צריכים לאפשר לצוותים לעבוד לרוחב הארגון, לאפשר למידע על העולמות החדשים לנוע בתוך הארגון כדי לייצר חיבורים מתוך הערך של הביחד, ולאפשר לאנשים את הגמישות להצטרף לעשייה בלי קשר לתפקיד בארגון.

האקדמיה מלמדת פינטק

גם האקדמיה, שרואה כבר את הבעיה המתקרבת, מנסה להגדיר מחדש של המקצועות הפיננסיים. אוניברסיטאות כמו סטנפורד וג'ורג'טאון מגדירות מסלולי Fintech, במטרה ללמד את הסטודנטים להתנהל באמצעות טכנולוגיות בעולם השירותים הפיננסיים. וזאת מתוך הבנה שבסופם של הלימודים, הם יוכלו לעזור לארגונים להתנהל בהיבטים הפיננסיים השונים של העסק, כולל תכנות, אפליקציות, תהליכים ומודלים עסקיים, באופן בו הם יקבלו את העזרה לפני שאפילו ידעו שיש להם בעיה. אם מסתכלים על העולמות בהן מתקיימת היום פעילות Fintech אפשר לגזור מהם תחומי עיסוק מתפתחים לקריירה פיננסית. אחד המנועים בענף הוא הבלוקצ'יין, וכאן נדרשים גם מומחים וגם מפתחים. אתר הפרילנסרים   Upwork מפרסם כל רבעון את היכולות הנדרשות ביותר מפרילנסרים. ברשימה האחרונה שפורסמה באוגוסט השנה הייתה יכולת הזו מספר אחד עם גידול של 3500% משנה לשנה. הדרישה כאן היא לאנשים שמבינים בלוקצ'יין ויכולים לעזור לארגונים להבין איך לעשות בטכנולוגיה הזו שימוש.

הדור הבא של אנשי הכספים רואה את הטכנולוגיות כהזדמנות ולא סכנה, הזדמנות להתמקד בעשייה משמעותית. 50% מאמינים שהטכנולוגיה תחליף תפקידים התחלתיים במקצוע אבל 85% מסכימים שניסיון בעולם הכספים חשוב למנהלים של העתיד וממילא 81% מתכננים להקים יום אחד עסק עצמאי. העתיד הוא לא מה שהיה, והדרך אליו כוללת אפשרויות רבות. רק צריך לבחור ולצאת לדרך.

לינק לטור בגלובס 31.10.18

 

 

 

 

large-AX1A2125-2
נירית כהן

אני נירית כהן ובעשור האחרון אני מובילה שיח חדשני על עולם העבודה העתידי והאסטרטגיות הדרושות לאנשים וקריירות, למנהלים וארגונים וגם בממד הלאומי של כלכלה, חברה וחינוך.

חיפוש
המומלצים
הרשמה לבלוג
כדי שתישארו מעודכנים

למנהלים. לעובדים. לקריירה.

העולם משתנה סביבנו ופוגש אותנו כל פעם במקום אחר. מה מעניין אותך היום?
למנהלים: להכין את המנהלים, התהליכים והארגון לארגון העתידי
לעובדים: כלים לפיתוח, חיבור ושימור עובדים בנורמלי החדש
למרכזי קריירה: תכנים לפיתוח וניהול קריירה למרכזים ועמותות שעוסקות בקריירה
לקריירה שלך: מפה וכלים לחיפוש עבודה, ניהול ושינוי בקריירה שלך
Web_Icon_2

למנהלים

Web_Icon_1

לעובדים

Web_Icon_3

למרכזי קריירה

לקריירה שלך

כדי שתהיו מוכנים... הירשמו לניוזלטר השבועי